Paradox pe piaţa cărnii: carcasele se ieftinesc, mezelurile se scumpesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crescătorii de porci acuză comercianţii că umflă preţurile până la dublul nivelului care ar putea fi considerat rezonabil. Din septembrie până în prezent, carcasele de porc s-au vândut

Crescătorii de porci acuză comercianţii că umflă preţurile până la dublul nivelului care ar putea fi considerat rezonabil.

Din septembrie până în prezent, carcasele de porc s-au vândut la preţuri din ce în ce mai mici la poarta crescătorilor, ajungând la 5,1 lei/kilogram. Normal ar fi ca mezelurile rezultate din acestea să se vândă cu maximum 8 lei/kilogram, dar în ultimele două luni respectivele preparate s-au scumpit cu aproximativ 15%. În opinia liderilor patronatului cărnii de porc, scumpirile sunt cauzate exclusiv de comercianţii din hipermarketuri, care practică adaosuri prea mari la aceste produse.

"Producătorii nu vor creşte preţul nici în viitorul apropiat, chiar dacă au ajuns să vândă în pierdere. Din păcate, această stabilitate a preţului este posibil să nu se simtă şi în lanţurile de magazine", au explicat liderii patronatului. "Normal ar fi ca, la un preţ de 5,1 lei/kilogram al carcasei, să găsim în galantare măcar slănina şi rasolul - produse care nu necesită o preparare prea complicată - la preţuri de cel mult 7-8 lei/kilogram.

Comparaţi aceste exemple cu ce se vede în magazine! Cauzele scumpirilor şi ale preţurilor exagerat de mari se regăsesc în această interfaţă dintre noi şi consumatorul final, adică în hipermarketuri". Reprezentanţii crescătorilor de porci spun că în prezent au stocuri de 200.000 de carcase pe care nu le pot vinde, pentru că procesatorii şi comercianţii găsesc carne din import, mai ieftină şi, astfel, îi obligă să reducă şi mai mult preţurile.

"Pe partea cealaltă, lansează diverse zvonuri în piaţă şi scumpesc mezelurile"...

Statul subvenţionează, angrosiştii câştigă

Tocmai pentru a contracara valul de scumpiri care ar putea fi declanşat de creşterea costurilor, statul subvenţionează crescătorii de porci, acordând 120 lei/kg pentru animalele de calitate superioară (categoria "E") şi 100 lei/kg pentru cele de clasă medie (categoria "U").

Faţă de anul 2004, salariile s-au dublat, în acest sector, ca şi costurile cu utilităţile (apă, curent, gaze etc.), iar preţul furajelor e de aproape trei ori mai mare. În consecinţă, "preţul cărnii ar fi trebuit să crească proporţional, dar statul ne-a susţinut cu subvenţii şi astfel am reuşit să menţinem şi chiar să scădem preţurile", a declarat Gheorghe Caruz, preşedintele patronatului.

El a arătat, însă, că acest efort financiar se risipeşte, pentru că la galantar preparatele din carne nu numai că nu s-au ieftinit, ci preţurile lor cresc de la lună la lună. Caruz a mai spus că importul de carne de porc pentru industrie reprezintă 45% din necesarul de pe piaţă, faţă de 70% procent vehiculat de procesatori.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite