Parada gay a încins Bucureştiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de diferite asociaţii creştine. După aproape o săptămână de atacuri reciproce prin intermediul mass-media sau al instanţelor judecătoreşti, sâmbătă a fost ziua confruntării directe.

de diferite asociaţii creştine. După aproape o săptămână de atacuri reciproce prin intermediul mass-media sau al instanţelor judecătoreşti, sâmbătă a fost ziua confruntării directe. Finalul a fost "încununat" de câţiva "soldaţi" răniţi, alţii, arestaţi, pagube materiale şi un "steguleţ roşu" la capitolul civilizaţie.

"Dacă mai trăia Căpitanul, ăştia nu mai existau!"
Ziua a început cu un marş al Fundaţiei Creştine "Noua Dreaptă", împotriva homosexualilor. Cei aproape 400 de participanţi au reprezentat o alăturare interesantă între oameni ai bisericii, câţiva bătrânei revoltaţi de "tupeul neoamenilor de homosexuali" şi mai mulţi tineri legionari care, în loc de icoanele aduse de măicuţe, au fluturat portretul lui Corneliu Zelea Codreanu şi chiar al mareşalului Ion Antonescu. Marşul a pornit la ora 11 din faţa Patriarhiei şi s-a încheiat tot acolo, pe la ora 13, după ce a trecut prin Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii şi Piaţa Revoluţiei. Pe drum, autointitulaţii "Rezistenţa naţională" au recitat psalmi, au scandat împotriva homosexualilor, s-au jurat că se apropie sfârşitul lumii şi au "votat" împotriva "valorilor europene" degenerate pe care le promovează unii. "Dacă mai trăia Căpitanul (C.Z. Codreanu - n.n.), oamenii ăştia n-ar mai fi existat. El s-ar fi ocupat şi ar fi făcut în aşa fel încât să nu fim nevoiţi să trăim lângă aşa o mizerie umană", spunea un tânăr care purta un steag verde cu însemnele noii drepte, în timp ce marşul era completat de "forţe proaspete" venite din partea Partidului Conservator. După ce au terminat ce aveau de spus, protestatarii s-au împrăştiat, în linişte, fără să dea de înţeles că vor reveni pentru parada homosexualilor.

"Dacă ne omoară, măcar ştim că am murit la datorie!"
La ora 17 au început să se strângă, lângă magazinul Junior, participanţii la GayFest. Au fost până la urmă în jur de 500. Mulţi erau străini. Din Anglia, Spania sau Cehia, toţi au venit să-şi promoveze drepturile. Capul de afiş au fost travestiţii. Cu rochii sau fustiţe cât o palmă, cu coafuri pretenţioase sau peruci colorate, cu tocuri pe care nu poate merge nicio femeie fără un antrenament serios şi cu mult tupeu, "toate" erau pregătite de "distracţie": "Dacă ne omoară, măcar ştim că am murit la datorie!", se gândeau "fetele". Deja pe trotuarul de vizavi se strânseseră mai mulţi curioşi, dar, pentru siguranţă, au fost alungaţi de jandarmii care s-au prezentat într-un efectiv lărgit. Puţin înainte de ora 18, după ce au cântat, dansat şi pozat pentru presă, homosexualii au început să întindă un steag în culorile curcubeului, lung de aproape 200 de metri, pe marginile căruia s-au încolonat şi, puţin temători, au plecat la "distracţie", spre Parcul Izvor, urmând să treacă prin Piaţa Unirii şi Piaţa Constituţiei unde, fără să ştie, erau aşteptaţi de sute de ultraşi.

Parada nu s-a văzut din cauza blindatelor Jandarmeriei
La nici 15 minute după ce a pornit marşul, a început şi războiul. Aproape de Piaţa Unirii, mai multe grupuri de protestatari, camuflate printre sutele de curioşi, au început să huiduie, să înjure şi să arunce cu pietre şi ouă în manifestanţii care se deplasau pe Bulevardul Unirii. Alţii, îmbrăcaţi în haine bisericeşti, fluturau ameninţători cruci şi încercau să exorcizeze demonii cu "tocuri cui şi ciorapi plasă". Jandarmii au reacţionat prompt şi au "intrat în ei" cu bastoanele cele mai mari, care parcă erau pentru bătut animale. şi au fost chiar răbdători cu unii, pe care i-au ciomăgit mult după ce erau deja la pământ. Lupta s-a încins imediat pe trotuar, iar pe măsură ce manifestanţii înaintau, erau preluaţi de următorul "detaşament" de ultraşi care aştepta pe trotuar. De acolo, parada a trecut în plan secund, flancată de mai multe rânduri de jandarmi, scutieri şi călăreţi. Primul plan a fost luat de lupta jandarmilor cu ultraşii care îşi doreau "doar cinci minute singuri cu câţiva d-ăştia cu fuste". "Bulangiilor! Jigodiilor! Huo! Huo!", le striga mulţimea înfierbântată. Ascunşi după blindate, manifestanţii le trimiteau bezele şi repetau obsesiv: "Vă iubim! Vă iubim!". Până în Piaţa Constituţiei, numărul "huliganilor" era mai mare decât al participanţilor la paradă. Unii au încercat să ocolească jandarmii prin spatele blocurilor şi al ministerelor din zonă, provocând alte lupte, ascunse de privirile curioşilor. Alţii, mai strategi, s-au "ascuns" la Festivalul Berii, care era în plină desfăşurare în Piaţa Constituţiei, sperând că aşa îi vor putea lua prin surprindere pe manifestanţi. Dar jandarmii n-au lăsat pe nimeni să iasă de la festival până n-a trecut parada. Ajunsă la Parcul Izvor, manifestaţia s-a încheiat, participanţii răspândindu-se, vizibil uşuraţi, care pe unde au apucat, în taxiuri, autobuze sau la metrou, încă sub protecţia jandarmilor care alungau toţi trecătorii din zonă. Chiar şi aşa, după ce s-au crezut scăpaţi, homosexualilor le-a mai revenit zâmbetul şi au hotărât, ad-hoc, că la anul o vor face şi mai lată.

Bătaie în metrou
Nu toţi participanţii la GayFest au ajuns acasă întregi. şase dintre ei, inclusiv doi străini, au fost bătuţi în metroul cu care se retrăgeau după paradă. Imediat după plecare, între staţiile de metrou Izvor şi Piaţa Unirii, un grup de şase-şapte tineri i-a luat la bătaie pe participanţii la manifestaţie, fără ca vreunul dintre călători să intervină. Agresorii au lovit inclusiv un fotograf care se afla în vagon şi care reuşise să facă nişte fotografii ale incidentului.

50 de persoane, reţinute de jandarmi
Imediat după începerea marşului, contra-manifestanţii au încercat să spargă barajele formate de forţele de ordine pentru a ajunge la manifestanţi. În urma acestor violenţe, jandarmii i-au somat în mai multe rânduri să înceteze acţiunile. Întrucât nu au răspuns somaţiei, s-a recurs la măsura dispersării în forţă. 50 de persoane au fost reţinute pentru încălcarea ordinii şi liniştii publice. Au fost sancţionate contravenţional 28 de persoane, cu sume cuprinse între 5 şi 10 milioane de lei, iar alte 22 de persoane au fost doar avertizate. Urmează ca, pe baza imaginilor video, să fie identificate şi alte persoane care au săvârşit fapte ilicite şi vor fi sancţionate contravenţional. În altercaţie, un jandarm a fost rănit, fiind dus de urgenţă la spital pentru îngrijiri medicale, iar o serie de autoturisme parcate în zonă au fost avariate.

Bush, împotriva căsătoriei gay
În obişnuita sa alocuţiune săptămânală adresată prin radio, preşedintele Bush a cerut adoptarea unui amendament la Constituţie, prin care să se interzică în mod expres căsătoria între persoanele de acelaşi sex. El a criticat legalizarea căsătoriilor gay în anumite state, cum ar fi New York sau California, şi a declarat că este nevoie de amendarea Legii fundamentale a SUA pentru a proteja instituţia căsătoriei. Căsătoriile între homosexuali constituie un subiect arzător al politicii americane, iniţiativa lui Bush fiind susţinută de grupările religioase conservatoare, care i-au asigurat victoria în alegerile prezidenţiale din 2004. Mulţi observatori văd această iniţiativă ca pe o încercare de contracarare a valului de reacţii negative privind războiul din Irak, ceea ce a provocat scăderea dramatică a popularităţii preşedintelui, un sondaj recent descriindu-l ca pe "cel mai dezastruos" dintre şefii de stat ai Americii din 1945 încoace.

GayFest, sub lupa BBC
BBC on-line acordă un spaţiu neobişnuit de larg incidentelor de la Bucureşti, legate de marşul GayFest. Sutele de protestatari care au căutat să întrerupă marşul s-au ciocnit violent cu poliţia, care a operat zeci de arestări, arată BBC, ilustrând evenimentele cu o suită de şase imagini de la faţa locului. Corespondenţii din Bucureşti ai BBC subliniază că homosexualitatea este legalizată în România, dar că opinia publică împărtăşeşte în mare măsură poziţia Bisericii Ortodoxe majoritare, care o socoteşte ca fiind un păcat. BBC relevă că la marş au participat şi homosexuali din Spania, Marea Britanie şi Serbia. Ed Rekosh, avocat american şi activist pentru drepturile omului, care a fost la Bucureşti împreună cu soţia sa, a declarat că homosexualii trebuie să se bucure de aceleaşi drepturi maritale ca şi heterosexualii. "Dacă ei se iubesc, atunci trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca şi celelalte persoane între care există relaţii de iubire", a afirmat acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite