6,4 milioane de euro pentru sonorizarea unui discurs al Papei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
6,4 milioane de euro pentru sonorizarea unui discurs al Papei
6,4 milioane de euro pentru sonorizarea unui discurs al Papei

Reţeaua de firme aflată în centrul scandalului de corupţie ce vizează dreapta spaniolă a făcut profituri mari de pe urma vizitei la Valencia, în 2006, a papei Benedict al XVI-lea. Atunci au încasat 6,4 milioane de euro prin suprafacturarea unei televiziuni regionale, pentru cheltuielile de sonorizare.

Potrivit cotidianului El Pais, poliţia a confiscat documente care arată că această reţea de întreprinderi a cerut 6,4 milioane de euro pentru cheltuielile de sonorizare în timpul alocuţiunii publice a papei, transmisă în direct de televiziunea regională. Valoarea reală a acestor servicii era mai mică decât jumătatea sumei facturate canalului public, care este controlat de conservatori, aflaţi la conducerea regiunii, concluzionează ancheta.

Cele 3,3 milioane încasate au fost apoi împărţite între două firme având legături cu Francisco Correa, presupusul "creier" al reţelei de corupţie, şi o întreprindere de construcţii, în timp ce 900.000 de euro pur şi simplu s-au evaporat, scrie El Pais.

Benedict al XVI-lea a întreprins în iulie 2006 o scurtă vizită la Valencia pentru a prezida încheierea celei de-a V-a Reuniuni mondiale a familiilor.

Partidul Popular (PP, de dreapta) din Spania este amestecat din februarie într-un scandal de corupţie cu adânci ramificaţii, care afectează cu precădere aleşii şi oficialii regiunilor Valencia şi Madrid.

Ancheta se concentrează asupra unor cadouri - bani, maşini, ceasuri de lux, costume - oferite aleşilor şi cadrelor PP de către o reţea de firme ce organiza majoritatea mitingurilor partidului şi primea contracte publice bănoase în regiunile conduse de dreapta.

Scandalul a dus la demisiile forţate ale mai multor aleşi, inclusiv a trezorierului naţional al partidului, Luis Barcenas, şi a secretarului general al PP din Valencia, Ricardo Costa.

Preşedintele PP, lider al opoziţiei, Mariano Rajoy, a negat joi orice finanţare ilegală a partidului său cu excepţia comportamentului dubios al unora dintre cadrele sale. El a anunţat elaborarea unui "cod de bună conduită" al partidului, subliniind că nu va accepta "comportamente care-i pot face de ruşine pe militanţii şi alegătorii" PP, relatează NewsIn.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite