Papa, primit cu răceală de turci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ankara este deranjată de întâlnirea cu Patriarhul Bartholomeu

de la Ankara.
Avionul Papei Benedict al XVI-lea a fost escortat până la Ankara de avioane de luptă, informa ieri canalul de televiziune CNN-Tuerk. Echipa de securitate care-l însoţeşte este dotată cu un sistem electronic ce bruiază telefoanele mobile pe o rază de circa 100 de metri, spunea acelaşi post.
La aterizarea pe aeroportul din Ankara, Suveranul Pontif a fost întâmpinat de premierul turc Recep Tayyip Erdogan, singurul oficial care a acceptat o întrevedere scurtă cu Papa. După un schimb reţinut de amabilităţi, Erdogan a decolat spre Riga, unde participă la Summitul NATO, nu înainte de a spune că Papa susţine aderarea Turciei la UE.
Iritaţi încă de discursul controversat al Papei la Regensburg şi preocupaţi că apropierea de cel care a criticat islamul ar putea alunga electoratul la alegerile generale din 2007, politicienii turci, miniştrii şi primari au găsit diferite pretexte pentru a lipsi din ţară până la plecarea Suveranului Pontif.
Ali Agca: "Ratzinger este un biet individ"
Nici Mehmet Ali Agca, turcul care a încercat să-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea, şi care, în urmă cu două săptămâni, cerea să fie eliberat pentru a discuta cu Benedict al XVI-lea pe teme religioase, nu mai vrea să-l vadă.
"Ratzinger este un biet individ, nu dorim să-l întâlnim", a afirmat Agca în închisoarea din Istanbul unde-şi săvârşeşte pedeapsa. El a denunţat "politica ranchiunei şi urii" dusă de "nazistul Ratzinger".
Carte care descrie cum poate fi asasinat Papa
Papa nu este agreat de turci în general pentru că în perioada în care era doar cardinal s-a opus din motive religioase aderării Turciei la Uniunea Europeană. În consecinţă, protestele antipapale anunţate la Izmir, Efes şi Istanbul, oraşe aflate pe agenda vizitei papale, nu sunt o surpriză, la fel ca şi apariţia cărţii intitulate "Atac asupra Papei", în care este descris modul în care Benedict al XVI-lea ar putea fi asasinat în timpul şederii în Turcia.
Ortodocşii aşteaptă ajutorul Vaticanului
Turcii sunt nemulţumiţi şi din cauza faptului că scopul principal al vizitei Papei este întrevederea cu Patriarhul Bartholomeu, liderul spiritual al creştin-ortodocşilor greci. Nici această întrevedere, programată pentru astăzi, nu este lipsită de tensiune. Dialogul interconfesional început de Papa Ioan Paul al II-lea s-a oprit la punctul divergent privind titulatura purtată de papi, "vicari ai lui Isus Christos", neacceptată de ortodocşi. Cei circa 100.000 de creştini care trăiesc în Turcia şi-au pus speranţe în faptul că Papa va cere Ankarei drepturi pentru minorităţile religioase.
Bisericile creştine nu au un statut clar în Turcia nici în ziua de astăzi, lăcaşele de cult fiind înregistrate ca societăţi pe acţiuni, unde preotul este principalul acţionar.
Proprietăţile ortodocşilor au fost confiscate în mare parte. Din cele 11.000 de imobile deţinute în Istanbul, Biserica Ortodoxă mai are astăzi doar 500. Pe agenda Suveranului Pontif figurează şi o scurtă vizită la Sfânta Sofia, care a stârnit deja indignare. "Dacă va mai şi rosti o rugăciune în moschee va stârni un nou val de proteste", comentează maliţios presa turcă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite