Papa s-a închinat la icoana Fecioarei Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 270.000 de persoane au participat, ieri, pe o ploaie torenţială, la mesa oficiată de Papa Benedict al XVI-lea, în Piaţa Jozef Pulsudski, locul unde Ioan Paul al II-lea a celebrat, în

Aproximativ 270.000 de persoane au participat, ieri, pe o ploaie torenţială, la mesa oficiată de Papa Benedict al XVI-lea, în Piaţa Jozef Pulsudski, locul unde Ioan Paul al II-lea a celebrat, în 1979, marea sa mesă în cadrul primei sale călătorii în Polonia.
Aici, fostul papă a lansat celebrul îndemn "Nu vă temeţi", interpretat, în acea vreme, de către compatrioţii săi, ca o încurajare de a rezista regimului comunist. Papa Benedict al XVI-lea a cerut Poloniei să depăşească dezbinările create de trecutul său comunist. El a făcut apel la tânăra generaţie să se distanţeze de orice fel de "judecare arogantă a generaţiilor precedente care au trăit în alte timpuri şi în alte cicumstanţe". Pentru prima oară, în luna martie, biserica poloneză şi-a făcut "mea culpa" pentru faptul că unii dintre membrii clerului său au colaborat cu poliţia secretă comunistă şi şi-a cerut scuze victimelor. Suveranul Pontif le-a mai transmis polonezilor îndemnul să se întoarcă la valorile credinţei şi să apere moştenirea spirituală creştină, în condiţiile în care tendinţele laice la nivelul Europei sunt tot mai pregnante, iar numărul catolicilor care merg la slujbă, tot mai mic. Ieri, Papa s-a recules la mânăstirea Jasna Gora unde se află celebra icoană făcătoare de minuni a Fecioarei Negre şi a vizitat Cracovia, oraşul în care Karol Wojtila a fost timp de 15 ani arhiepiscop. Mâine, Benedict al XVI-lea va merge la lagărul de la Auschwitz, unde se va ruga pentru reconcilierea dintre polonezi şi germani şi dintre creştini şi evrei şi, de asemenea, pentru iertarea crimelor de război comise în ultimul secol.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite