Papa Benedict al XVI-lea a chemat omenirea sa-l redescopere pe Dumnezeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Benedict al XVI-lea a oficiat ieri Messa de inaugurare a pontificatului sau. imbracat in haine aurite, cu mitra brodata si cu sceptrul argintat, Papa a vizitat inainte de Messa mormantul

Papa Benedict al XVI-lea a oficiat ieri Messa de inaugurare a pontificatului sau. imbracat in haine aurite, cu mitra brodata si cu sceptrul argintat, Papa a vizitat inainte de Messa mormantul Sfantului Petru. in timpul Messei, Benedict al XVI-lea a primit din mana protodiaconului, cardinalul chilian Jorge Arturo Medina Estevez, traditionalul pallium, esarfa lunga de 2,60 m, din lana alba marcata de cinci cruci rosii, simbolizand ranile lui Iisus crucificat pentru omenire. Inelul pescarului, alt insemn al functiei sale, i-a fost dat de decanul episcopilor, cardinalul Angelo Sodano. Ceremonia liturgica de la Vatican s-a incheiat cu binecuvantarea apostolica a Papei, cunoscuta sub denumirea Urbi et Orbi. Biserica poarta in ea viitorul lumii, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea, in predica sa pronuntata in cursul Messei solemne de inaugurare oficiala a pontificatului sau. "Biserica este vie. Biserica este tanara. Ea poarta in sine viitorul lumii si de aceea ea ne arata fiecaruia dintre noi drumul viitorului", a declarat Papa Benedict al XVI-lea, primit cu ovatii de multimea de credinciosi prezenti la acest eveniment, apreciata la circa o jumatate de milion de persoane. Papa i-a salutat apoi pe "dragii frati ai poporului evreu", de care, a afirmat el, "noi suntem legati printr-un mare patrimoniu spiritual comun care isi are radacinile in promisiunile irevocabile ale lui Dumnezeu". in continuare, Papa a pronuntat o omilie in care a invitat omenirea sa-l redescopere pe Dumnezeu, pentru a transforma "desertele" saraciei, durerii si diferitele forme de privatiuni in gradini de pace si de progres. Suveranul Pontif a descris umanitatea ca pe "o oaie pierduta care, in desert, nu isi gaseste drumul", si a cerut "Bisericii sa ii scoata pe oameni din desert, catre locul vietii, catre prietenie cu Fiul lui Dumnezeu". "Exista numeroase forme de desert", a subliniat Suveranul Pontif. "Exista desertul saraciei, desertul foamei si al setei, desertul abandonului, al solitudinii, al dragostei distruse. Exista desertul obscuritatii de Dumnezeu, al vidului inimilor fara nici o constiinta a demnitatii, nici a drumului catre oameni".
150 de VIP-uri prezente la ceremonie
Dupa ceremonie, noul Suveran Pontif a primit cele peste 150 de delegatii oficiale care au participat la inaugurare. Delegatia americana, de 21 de congresmeni, a fost condusa de Jeb Bush, guvernatorul Floridei si fratele liderului de la Casa Alba. Germania, tara natala a Papei, a fost reprezentata de presedintele Horst Koehler, cancelarul Gerhard Schroder, de fratele mai mic al Papei, Georg Ratzinger, si de o delegatie bavareza de... 120 de persoane! La Vatican au mai fost prezenti presedintele Austriei, Heinz Fischer, printul Philip, sotul reginei Elizabeta a II-a a Marii Britanii, regele Juan Carlos al Spaniei, premierul francez Jean-Pierre Raffarin, presedintele Republicii Cehe, Vaclav Klaus, presedintele Poloniei, Aleksander Kwasniewski, presedintele Columbiei, Alvaro Uribe, si presedintele Libanului, Emile Lahoud. A fost remarcata si prezenta Arhiepiscopului de Canterbury, Rowan Williams, cu scopul declarat de a reface unitatea dintre Biserica Anglicana si cea Catolica.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite