Panourile solare sunt o sursă inepuizabilă de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Energia captată de un sistem solar este gratuită, capacitatea de preluare a radiaţiei solare fiind de 95 la sută Folosirea surselor de energie regenerabilă se face, în România,

Energia captată de un sistem solar este gratuită, capacitatea de preluare a radiaţiei solare fiind de 95 la sută

Folosirea surselor de energie regenerabilă se face, în România, deocamdată, cu oarecare timiditate,
în timp ce, în Europa, sistemele solare au trecut de la etapa de moft ecologic la cea de necesitate stringentă. Avantajele acestei forme de energie regenerabilă sunt multiple, asigurându-se alternativ sau integral necesităţile de apă caldă ce pot contribui şi la furnizarea de agent termic pentru încălzirea caselor, vilelor şi hotelurilor.

Singura sursă de energie care nu se va diminua în viitorul apropiat este cea venită de la Soare. Durata de viaţă a astrului solar este de cinci miliarde de ani, drept pentru care, pe scara noastră a timpului, el reprezintă o energie inepuizabilă.

Energia solară este utilizată în special pentru producerea apei calde menajere în locuinţele individuale, dar şi pentru a produce curent pentru necesităţi limitate, în condiţii extreme (pentru sateliţi, de pildă).

Dacă am exploata la maximum întregul potenţial solar din ţara noastră, am putea substitui prin această formă de energie aproximativ 50 la sută din volumul de apă caldă menajeră sau 15 la sută din cota de energie termică pentru încălzirea curentă.

România a fost prima ţară din Estul Europei care a aderat la Parteneriatul pentru Energie Regenerabilă şi Eficienţa Energiei. Potenţialul României în domeniul producerii de energie verde este 12 la sută energie solară, iar zonele cu acest potenţial sunt în Delta Dunării, în Dobrogea şi Câmpia de Sud.

Energie regenerabilă

Omenirea încearcă să exploateze noile surse regenerabile de energie: energia solară, energia eoliană şi energia geotermală, iar implementarea acestor forme de energii constituie unul dintre obiectivele menţionate de Comunitatea Economică Europeană (CEE) privind protejarea combustibililor clasici. Una dintre sursele neconvenţionale de energie este energia solară, care asigură energia termică pentru prepararea apei calde de consum.

România este o zonă propice utilizării panourilor solare, fiindcă se află în zona B de insolaţie. În sudul Europei, zona mediteraneeană (zona B), unde gradul de insolaţie este mai mare, utilizarea panourilor solare ca soluţie de încălzire este mai răspândită.

În următorii ani, la nivel european, se vor aplica decizii care vor contribui la creşterea cererii pentru instalaţii solare. De altfel, Uniunea Europeană (UE) a decis să renunţe până în anul 2009 la becurile incandescente în favoarea celor economice, iar până în anul 2020 va reduce nivelul emisiilor poluante cu 20 la sută.

Probabil, în această conjunctură, se aşteaptă ca românii să fie sensibilizaţi şi să utilizeze panouri solare ca soluţie de încălzire.

Panouri solare în tandem cu centrala termică

Cu siguranţă, în următorii ani, vânzările de instalaţii solare şi echipamente pe bază de energie regenerabilă, impulsionate iniţial ca efect al unei tendinţe europene cu consecinţe de moft în România, vor ajunge să crească. Avantajele sistemelor solare, după cum spuneam, sunt multiple.

În primul rând, energia captată de un sistem solar este gratuită, capacitatea de preluare a radiaţiei solare fiind de 95 la sută, iar consumul anual de combustibili clasici se reduce cu 40 la sută. De asemenea, costurile de întreţinere sunt reduse, panourile sunt nepoluante şi conferă siguranţă în exploatare, iar montarea se face foarte uşor.

Mai mult, greutatea sistemelor solare este redusă, drept pentru care panourile solare se pot instala şi pe acoperişurile clădirilor mai vechi, iar durata medie de viaţă a acestora este de 20-25 de ani.
"Trebuie spus că panourile solare nu asigură încălzirea, ci apa caldă menajeră.

Pentru încălzirea unei case, panoul solar trebuie sprijinit de o centrală termică. Pachetul integral conţine centrala termică, panourile solare, boilerul, accesoriile şi dispozitivele de automatizare. Pentru un apartament cu trei camere, cu o suprafaţă de aproximativ 100 mp, în care locuiesc patru persoane, în vederea asigurării confortului termic şi al necesarului de apă caldă menajeră, este nevoie de un sistem complet alcătuit din unu sau două panouri solare, un boiler şi o centrală termică", a spus Laurenţiu Vlad, Service Manager BAXI România.

Centralele în condensare fac parte din categoria echipamentelor cu eficienţă crescută. Spre deosebire de cele standard, centralele cu condensare recuperează din căldura eliminată la evacuare şi au valori reduse ale emisiilor poluante.

Deci, sunt mult mai performante, eficienţa fiind de până la 109,8 la sută şi consumă mai puţin, dar sunt şi sensibil mai scumpe. Costul unui sistem complet variază între 3.000 şi 5.000 euro.

În cazul conectării unei centrale termice în condensare, prin aportul la încălzire şi prepararea apei calde menajere, pachetele de echipamente ce includ şi sisteme solare permit reducerea costurilor de încălzire cu până la 30 la sută şi pe cele pentru furnizarea de apă caldă menajeră cu până la 60 la sută.
Sprijin şi de la guvern

Programul guvernamental pentru încurajarea conservării energiei în locuinţe are drept scop asigurarea confortului prin folosirea eficientă a energiei.

Acest program prevede reducerea intensităţii energetice cu  22,5 la sută până în anul 2010, vizate fiind educarea populaţiei, promovarea termoficării prin utilizarea cogenerării, îmbunătăţirea eficienţei energetice în clădirile publice şi în locuinţele noi, retehnologizarea termică a clădirilor existente. Ministrul mediului şi dezvoltării durabile, Attila Korodi, în cadrul unei recente conferinţe de presă referitoare la energiile regenerabile, a arătat:

"A ne alimenta cu energie, fie ea termică sau electrică, reprezintă pentru fiecare cetăţean un lucru natural. Probabil, cei mai mulţi dintre noi gândesc acest aspect doar prin prisma costului pe care trebuie să îl suportăm lunar şi a posibilităţii buzunarului fiecăruia, astfel încât să putem face faţă la sfârşitul lunii, când
deschidem plicul din cutia poştală.

Cetăţenii trebuie însă să ştie că, dincolo de aceste posibilităţi personale, sursele de energie care nu pot fi regenerate uşor - petrolul, gazele naturale, cărbunele şi uraniul - se consumă într-un ritm foarte rapid. Agenţia Internaţională pentru Energie estimează că resursele de petrol se vor epuiza în 40 de ani, cele de gaze naturale în 60 de ani, iar cele de cărbune în 200 de ani.

Asta înseamnă că, în jurul anului 2030, Europa va fi nevoită să importe 70 la sută din necesarul de energie. Este şi normal, câtă vreme combustibilii fosili reprezintă la ora actuală 80 la sută din energia utilizată în întreaga lume.

Ca să vă dau un exemplu concret a ceea ce se întâmplă astăzi: în Uniunea Europeană, aproximativ 40 la sută din consumul energiei unei gospodării este risipit, din cauza funcţionării în gol a aparaturii electrocasnice şi a sistemelor de iluminat. Şi am să vă mai dau un ordin de mărime: dacă cetăţenii UE ar programa instalaţiile de încălzire la o temperatură cu un grad mai mică, energia economisită ar fi suficientă pentru a încălzi 1,7 milioane de locuinţe timp de un an".

Dimensionarea instalaţiei, în funcţie de luminozitate

Ţinând cont că sistemul solar din cadrul pachetului termic contribuie doar la încălzirea apei calde menajere, trebuie să luăm în calcul gradul de simultaneitate la solicitările consumatorilor şi confortul dorit.

Principalele criterii sunt nevoile şi stilul de viaţă ale utilizatorului. Astfel, este important numărul de utilizatori şi stilul de viaţă al acestora, deoarece atunci când, de exemplu, sunt copii minori, se impune un consum mai mare de apă caldă menajeră. Cu cât suprafaţa de colectare este mai mare, cu atât se poate încălzi un volum de apă mai substanţial. Cu toate acestea, cantitatea de apă caldă produsă trebuie corelată cu consumul, pentru ca instalaţia să fie eficientă economic.

De altfel, este indicat ca suprafaţa de colectare aleasă să acopere integral necesarul de apă menajeră de pe durata verii şi un procent considerabil în restul anotimpurilor.

Zona de insolaţie unde se află imobilul este, de asemenea, foarte important, ca de altfel şi gradul de ocupare din imobil; adică dacă este vorba de o casă de vacanţă sau de o casă de locuit. Datorită gradului ridicat de insolaţie din perioada martie-octombrie şi în funcţie de nivelul cererii de apă caldă menajeră, potenţialul colectoarelor solare de a asigura un surplus de căldură creşte, drept pentru care această energie poate fi folosită la încălzirea apei din piscine.

În condiţiile unei dimensionări a instalaţiei, în funcţie de gradul de insolaţie prezent în lunile de iarnă (un număr crescut de panouri), instalaţia solară poate asigura într-o bună măsură necesarul de căldură în locuinţă mai ales dacă este folosit un sistem de încălzire de joasă temperatură, aşa cum este încălzirea prin pardoseală. În lunile cu nivel redus de insolaţie, centrala termică compensează diferenţa dintre temperatura apei produse de panouri şi cea dorită.

Funcţionarea instalaţiei este influenţată de temperatura exterioară mai scăzută sau zilele noroase, în aceste condiţii randamentul fiind mai scăzut. Pe piaţă există două tipuri de colectoare indicate. Cele plane sunt panouri din sticlă prismatică, care permit o bună captare a energiei solare, capacitatea de preluare a radiaţiei solare fiind de 95 la sută.

Acestea sunt izolate termic cu vată minerală, se montează uşor chiar şi pe clădirile mai vechi sau cu unghi diferit de înclinare, datorită greutăţii reduse a colectoarelor şi racordurilor flexibile şi a suporţilor de fixare incluse în pachet. Sunt cele mai indicate în raportul calitate-randament-preţ. Mai sunt şi cele cu tuburi vidate care au randament mai ridicat, cu toate că suprafaţa lor absorbantă este mai mică decât a celei de la panourile plane. Aceste colectoare au preţuri cu aproximativ 30 la sută mai mari decât cele plane.

"Panourile sunt capabile să absoarbă energia solară chiar şi pe timp de iarnă, generând astfel o reducere substanţială a costurilor de întreţinere chiar şi în această perioadă", a mai spus Laurenţiu Vlad, Service Manager BAXI România. Pentru a proteja instalaţia când afară temperatura scade sub zero grade Celsius, este indicat să se introducă o soluţie de antigel, cu proprietăţi de antiîngheţ.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite