Pana in 2007, pensiile se reevalueaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege urmeaza sa aduca la acelasi nivel pe cei care, cu aceeasi incadrare in munca si pregatire, au iesit la pensie in ani diferiti

Dupa ce a pierdut mult din electoratul fidel, muncitorii sindicalizati - vezi referendumul BNS conform caruia 97 la suta din membrii acestei confederatii au declarat ca PSD nu le mai reprezinta interesele -, PSD a inceput lupta pentru un alt segment fidel - pensionarii. La sfarsitul anului trecut, liderii PNL au anuntat ca cer Guvernului recalcularea tuturor pensiilor. Pentru aceasta masura, nici macar nu mai era nevoie de adoptarea vreunui act normativ - recalcularea pensiilor este prevazuta in Legea 19/2000, intrata in vigoare de trei ani. La acea vreme, presedintele Casei Nationale de Pensii a declarat cererea ca fiind "imposibil de satisfacut", motivand ca o mare parte din dosarele de pensionare nu mai exista. Ieri, ministrul Muncii, Elena Dumitru, a anuntat ca PSD recunoaste ca recorelarile din ultimii ani nu au adus echitatea dorita intre pensionari si a anuntat ca este in pregatire un nou proiect de lege privind... reevaluarea tuturor pensiilor. Conform acestui proiect, reevaluarea va aduce la acelasi nivel veniturile pensionarilor care au avut aceeasi incadrare in munca si pregatire profesionala, dar au iesit la pensie in ani diferiti. Proiectul va deveni lege cel tarziu la sfarsitul anului 2004, iar procesul de reevaluare se va termina cel tarziu in 2007. Efortul financiar pentru reevaluarea pensiilor este estimat la o jumatate de miliard de euro. Cum legislatia in domeniul pensiilor a devenit din ce in ce mai greu de inteles, facem, pe scurt, o recapitulare a luptelor duse de guvernele de pana acum pentru echitatea sociala a pensionarilor.
Legea pensiilor de pe vremea lui Ceausescu - ramasa in vigoare pana in 2001
Pana in 2001 a ramas in vigoare, in domeniul pensiilor, Legea 33/1977. Conform acestei legi, pensiile se stabileau luand in calcul salariul pe 5 ani, alesi de catre viitorul pensionar din ultimii zece ani de activitate. Legea a functionat normal in perioada comunista, cand salariile erau uniforme, fara fluctuatii datorate inflatiei. Abia in 1993, s-a constatat ca mentinerea unei legi comuniste intr-o economie de tranzitie a creat aberatii. Oameni cu aceeasi calificare si incadrare in munca au obtinut pensii diferite in functie de anul pensionarii. Generatia care a prins ultimii 5 ani de salarii comuniste a beneficiat de pensii mult mai mici decat cei care au prins in ultimii 5 ani "salarii de tranzitie".
O hotarare de guvern menita sa elimine inechitatile genereaza sute de procese
In 1996, prin HG 565 s-a schimbat, oarecum, formula de calcul a pensiilor. Din ultimii 10 ani de activitate n-au mai putut fi alesi decat salariile din primii 5. Din aceste salarii s-au scazut sumele prevazute prin hotarari de guvern drept indexari in raport cu inflatia. Apoi, pensiile calculate, zica-se la valoarea din 1989, au fost indexate conform hotararilor de guvern ce prevedeau indexarea pensiilor cu inflatia. Tot acest sistem bramburit n-a facut decat sa mareasca inegalitatile dintre pensionari. Multi patroni sau conducatori de unitati de stat n-au acordat indexarile salariale prevazute de Guvern la timp, sau, pe langa acele indexari, au stabilit alte cresteri salariale. Buimaci, functionarii caselor de pensii au calculat pensiile scazand la nimereala si indexarile prevazute de Guvern, si celelalte cresteri salariale. Asa au aparut majoritatea greselilor de calcul al pensiilor, imputate, pe nedrept, pensionarilor. Mii de oameni s-au trezit cu instiintari conform carora aveau de platit zeci de milioane de lei. Penalizarea pensionarilor a incetat abia in 2003 si nu a fost nici o urma de echitate in aceasta masura luata de Casa de Pensii, deoarece cei care au apucat sa dea banii inapoi au ramas cu ochii in soare.
Hei-rup-ul recorelarii
Conform formei intiale, adoptata de Parlament, Legea 19/2000 prevedea recalcularea tuturor pensiilor luand in calcul salariile obtinute in intreaga activitate a unui angajat. Acest articol a fost insa modificat la cateva luni dupa intrarea legii in vigoare. Asa a aparut recorelarea, un surogat de recalculare. Functionarii caselor de pensii au observat, dupa circa 4 luni de la intrarea in vigoare a Legii 19/2000, ca pensionarii se pot imparti in trei mari categorii: cei pensionati pana in 1998, cu un punctaj mediu de 0,82, cei pensionati intre 1999 si 2000, cu un punctaj mediu de 1,32, si cei pensionati in 2001, cu un punctaj mediu de 1,15. Celor cu punctaj mic s-a hotarat sa li se dea, celor cu punctaj mare sa li se dea astfel incat toata lumea sa ajunga la punctajul de 1,15. Pentru ca pensionarii din perioada 1999-2000 sa nu reclame in Justitie penalizarea fara vina, prin micsorarea pensiei, punctajul a fost sters de pe taloanele de pensii. Cativa au sesizat totusi ca punctajul de pensie a fost scazut nemotivat si s-au adresat instantelor. Pana acum, toate procesele au fost pierdute de reclamati, pe motiv ca actele ce au modificat ulterior Legea 19/2000 sunt "constitutionale".
"Uite cine vorbeste despre pensii!"
Cu aceste cuvinte si-a inceput ieri conferinta de presa actualul ministru al Muncii. Cuvintele se adresau PNL, un partid care, in opinia sa, n-ar trebui sa se ocupe de pensioanari deoarece nu acesta este spiritul doctrinei liberale. Elena Dumitru a facut o trecere in revista a efectelor pozitive pe care le-a avut politica sociala a guvernarii PSD, in timpul careia pensia medie a crescut de la echivalentul a 39 USD, in 2000, la 59 USD in 2003. Despre noul proiect de reevaluare a pensiilor nu a dat amanunte, dar a subliniat ca se deosebeste net.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite