Pământurile parohiilor din Dolj şi Gorj, la colectivă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce i-a îndemnat pe preoţi să revendice pădurile care au aparţinut bisericilor, mitropolitul Olteniei, Teofan Savu, vrea acum să le administreze printr-un SRL Arhiepiscopia Craiovei

După ce i-a îndemnat pe preoţi să revendice pădurile care au aparţinut bisericilor, mitropolitul Olteniei, Teofan Savu, vrea acum să le administreze printr-un SRL

Arhiepiscopia Craiovei stă pe un butoi de pulbere după ce ÎPS Teofan Savu, mitropolitul Olteniei, a anunţat, în cadrul ultimei şedinţe a adunării eparhiale, că mitropolia va înfiinţa o societate comercială care să administreze cele 5.000 de hectare de păduri retrocedate parohiilor şi mănăstirilor din judeţele Dolj şi Gorj.

Nemulţumiţi de faptul că li se ia "din ogradă" pădurea, o parte din preoţii doljeni şi gorjeni s-au opus făţiş iniţiativei mitropolitului, susţinând că la fel de bine pot administra şi ei averea verde.

Preoţii de pe raza Arhiepiscopiei Craiovei sunt revoltaţi de modul în care instituţia tutelară vrea să le ia din administrare miile de hectare de păduri primite în urma aprobării cererilor de retrocedare. Deşi pe hârtie proprietare de drept sunt parohiile şi mănăstirile din judeţele Gorj şi Dolj, de administrarea acestora se va ocupa Arhiepiscopia Craiovei, prin intermediul unei societăţi comerciale şi a unui ocol silvic.

"Protestăm, însă nu avem nicio putere"

Revoltaţi de acest lucru, în ultima şedinţă de Consiliu Eparhial, preoţii şi stareţii au declarat făţiş că nu sunt de acord cu acest lucru, solicitându-i ÎPS Teofan, arhiepiscopul Craiovei şi mitropolit al Olteniei, să li se lase pădurile în administrare. "Era normal să protestăm, însă nu avem nicio putere. Ce spune Înaltul e literă de lege. E clar că pădurile, ce se află de secole în proprietatea parohiilor noastre, vor rămâne tot în administrarea Arhiepiscopiei", ne-a declarat unul dintre preoţii craioveni. Mai mult, acesta susţine că, la şedinţă, mitropolitul Teofan le-a comunicat că Arhiepiscopia Craiovei va înfiinţa şi o societate comercială al cărei principal obiect va fi exploatarea suprafeţelor de păduri.

Presiuni care amintesc de vremea cooperativizării

Până să se ajungă aici, lucrurile au avut însă o altă turnură. Iniţial, în anul 2000, preoţii şi stareţii mănăstirilor oltene au fost îndemnaţi de mitropolitul Teofan să depună dosarele pentru retrocedarea proprietăţilor funciare. "Ne-a spus să ne ducem la primării şi la prefecturi şi să facem cereri de retrocedare a pământurilor. Chiar a spus că, dacă le luăm înapoi, rămân în administrarea noastră, urmând să trimitem periodic la Craiova ceva bani pentru Mitropolie. După ce ni s-au aprobat cererile, lucrurile s-au schimbat radical. Prima dată, anul trecut, ni s-a comunicat că Arhiepiscopia Craiovei şi-a înfiinţat un ocol silvic care să administreze pădurile retrocedate nouă. În aceeaşi perioadă, am primit un tabel din partea Arhiepiscopiei în care să semnăm că suntem de acord să lăsăm pădurile în administrarea ocolului Arhiepiscopiei. Mulţi nu am fost de acord şi aşa au început presiunile", susţine acelaşi preot, lucru confirmat de alţi doi colegi craioveni. "Ne-am trezit cu controale de la Miropolie, cu diverse şicane, până când unii dintre noi au cedat şi au semnat tabelul", spune un alt slujitor al Domnului.

Arhiepiscopia Craiovei confirmă că a luat pădurile

Din momentul în care şi-au dat acordul, preoţii nu au mai avut niciun control asupra proprietăţilor ce le reveneau. În plus, într-o altă adunare eparhială, s-a supus la vot dorinţa mitropolitului şi, cum marea majoritate a membrilor consiliului eparhial nu aveau proprietăţi retrocedate sau deja semnaseră să le dea în administrarea Arhiepiscopiei, hotărârea a trecut. Preoţii nemulţumiţi nu renunţă: "Ne vom adresa Sinodului Bisericii Ortodoxe Române pentru că nu ni se pare normal ceea ce se întâmplă la Craiova. Suntem siguri că la noi va ajunge doar o mică parte din banii rezultaţi din exploatarea proprietăţilor noastre". Arhiepiscopia Craiovei confirmă faptul că se va ocupa de exploatarea proprietăţilor funciare retrocedate parohiilor şi mănăstirilor. "Este adevărat, Arhiepiscopia Craiovei a înfiinţat, conform legii, un ocol silvic care se va ocupa de exploatarea celor 5.000 de hectare de teren. Banii rezultaţi din această activitate vor fi distribuiţi de Arhiepiscopie pentru opere de caritate, construire şi reparaţii de biserici şi pentru dezvoltarea postului de radio al Mitropoliei Olteniei", a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Craiovei, Gheorghe Cioiu.

Acesta a refuzat să precizeze dacă Arhiepiscopia a înfiinţat o societate comercială care să se ocupe de această afacere.

Arhiepiscopia şi afacerile...

Nu este pentru prima oară când Arhiepiscopia Craiovei este implicată într-un scandal din cauza firmelor pe care le patronează. Nu cu mult timp în urmă, o firmă unde aceasta deţinea un pachet de 13% din acţiuni a fost acuzată că a încheiat contracte preferenţiale de vânzare-cumpărare de energie electrică. Este vorba de societatea SC Praxis SRL, acţionară a SC ELCOMAX IEA SA. Purtătorul de cuvânt al BOR a confirmat acest lucru şi a menţionat că banii obţinuţi din dividende sunt folosiţi pentru pelerinaje şi donaţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite