Pământul Vâlcei se duce de râpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele unui studiu realizat recent de Academia Română de Ştiinţe Agricole şi Silvice arată că Vâlcea este judeţul care a fost afectat cel mai acut de alunecările de teren din ultimii

Datele unui studiu realizat recent de Academia Română de Ştiinţe Agricole şi Silvice arată că Vâlcea este judeţul care a fost afectat cel mai acut de alunecările de teren din ultimii ani.

Astfel, aproximativ şapte procente din suprafaţa totală de peste cinci mii de kilometri pătraţi a judeţului au fost afectate de eroziunea solului la suprafaţă sau în adâncime şi de alunecările de teren.

În acelaşi timp, datele Prefecturii judeţului confirmă faptul că, numai în acest an, 22 de case au fost distruse complet din aceeaşi cauză, iar alte 27 de locuinţe a căror structură de rezistenţă a fost afectată sunt monitorizate de autorităţi.

Studiul realizat de specialiştii Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice avertizează că nu numai judeţul Vâlcea este vulnerabil din acest punct de vedere, ci toată zona subcarpatică.

Aproximativ şapte procente din suprafaţa totală de peste cinci mii de kilometri pătraţi ai judeţului au fost afectate de eroziunea solului la suprafaţă sau în adâncime şi de alunecările de teren

Numai în acest an s-au produs alunecări de teren în 16 localităţi vâlcene, unde 22 de locuinţe au fost distruse complet. Alte 27 de gospodării sunt monitorizate.

Analiza unui studiu realizat recent de reprezentanţii Academiei Române de Ştiinţe Agricole şi Silvice
(ARSAS) arată că Vâlcea este judeţul care a fost afectat cel mai acut de alunecările de teren.

În acelaşi timp, conform ultimelor date statistice prezentate de reprezentanţii prefecturii Vâlcea, numai în 2008, în 16 localităţi s-au produs alunecări de teren care au distrus complet 22 de locuinţe, iar alte 27 de case sunt monitorizate de autorităţi.

Cu până la 400% mai grav decât în alte judeţe

Studiul întocmit de reprezentanţii ARSAS analizează situaţia la nivel naţional din perspectiva eroziunii terenurilor la suprafaţă, în adâncime şi a alunecărilor de teren.

Rezultatele, transmise Prefecturii Vâlcea, confirmă faptul că Vâlcea se clasează pe locul întâi în România în ceea ce priveşte alunecările de teren şi pe locul al patrulea la nivel naţional din punctul de vedere al eroziunii în adâncime.

Şi în ceea ce priveşte eroziunea de suprafaţă Vâlcea se situează printre primele judeţe din ţară, ocupând locul al cincilea.

Totodată, raportul Academiei Agricole arată că suprafaţa totală de teren afectat în judeţ de aceste fenomene active era la începutul acestui an de 38.720 hectare. Din această suprafaţă, 13.200 de hectare erau afectate de eroziune de suprafaţă, 3.700 de hectare de alunecări de teren şi 21.820 de hectare de eroziune de adâncime.

În ceea ce priveşte comparaţia cu judeţele limitrofe, studiul ARSAS arată că suprafaţă afectată de aceste fenomene în Vâlcea este de până la 400% mai mare decât în judeţele învecinate. Astfel, alunecările de teren au distrus în Vâlcea suprafeţe de teren cu 380% mai mari faţă de Dolj, cu 345% faţă de Olt, cu 149% faţă de Gorj şi cu 109% faţă de Argeş.

Cifrele cuprinse în raportul specialiştilor Academiei Agricole şi Silvice sunt confirmate şi completate de cele ale Prefecturii judeţului. Astfel, conform datelor instituţiei judeţene, numai în acest an, alunecările de teren au distrus complet peste 20 de gospodării.

13 locuinţe evacuate

Cele 22 de locuinţe distruse în 2008 de alunecările de teren care s-au reactivat sunt din localităţile Roşiile, Mateeşti şi Lădeşti. Cele mai multe dintre ele, 13 la număr, sunt din comuna Roşiile, respectiv satele Cherăşti, Păsărei şi Romaneşti.

"Oamenii au fost evacuaţi din cele 13 case pentru că zidurile au crăpat foarte tare şi viaţa lor era în pericol. Toţi sunt bătrâni, au peste 70 de ani şi locuiesc acum cu copiii până vor primi ajutoare ori materiale de construcţie", a declarat Minodora Niţă, asistentul social al Primăriei din comuna Roşiile.

Potrivit acesteia, pentru fiecare din cei afectaţi reprezentanţii administraţiei locale au solicitat sprijin financiar de la nivel central, dar nu au obţinut deocamdată niciun răspuns de la Guvern.

"Pentru fiecare caz în parte s-a făcut dosar care a fost trimis de către Prefectură la Guvern ca să obţină ajutor pentru refacerea caselor distruse, dar nu s-a primit niciun răspuns până în prezent", a mai spus Minodora Niţă.

Zona subcarpatică, direct vizată

Studiul ARSAS arată că nu numai judeţul Vâlcea este afectat de alunecările de teren, ci toată zona subcarpatică a României. Astfel, judeţele grav afectate de alunecările de teren sunt Gorj, Argeş şi Dâmboviţa.

De asemenea, în Vâlcea, terenurile mai sunt afectate şi de exploatările miniere, de Societatea de Exploatare Minieră (SEM) Râmnicu Vâlcea şi Exploatarea Minieră de Cărbune (EMC) Berbeşti.

"Avem 69 de localităţi care sunt afectate de alunecări naturale de teren şi aici nu vorbim de haldele de steril. În unele sunt distruse case, în altele infrastructura, malurile de îndiguire a apelor şi altele", a declarat prefectul de Vâlcea, Radu Renga.

Încă 27 de case din judeţ sunt monitorizate de autorităţi

Alunecarea de teren de la halda de steril Panga Nord a distrus alte opt case din comuna Mateeşti. Locuinţele, împreună cu 11 hectare de teren agricol, au fost acoperite de pământ. La acel moment a fost nevoie de intervenţia autorităţilor, care au evacuat 16 persoane şi au salvat 181 de animale.

În acest moment, şapte din cele opt familii din Mateeşti locuiesc în casele rudelor sau în locuinţe modulare. Membrii celei de-a opta familii trăiesc într-o a doua locuinţă pe care o aveau dinainte.

Adrian Golescu, împreună cu soţia şi cei doi băieţi, de zece, respectiv 12 ani, locuiesc la ora actuală într-un modul dat de Guvern, deşi până să le înghită pământul casa au avut condiţii "ca la oraş".

"Nu ne-a mai rămas nimic, pământul ne-a luat tot. În vara anului 2007 am făcut împrumut în bancă şi am luat 400 de milioane de lei vechi, bani cu care am renovat casa, am făcut baia, bucătăria şi ne-am racordat la reţeaua publică de apă. La numai câteva luni mai târziu, în martie anul acesta, a venit pământul peste noi şi ne-a luat tot", povesteşte Adrian Golescu.

Fonduri insuficiente pentru reconstrucţie

Lucrurile care au mai putut fi salvate - mobila şi aparatura electrocasnică - şi animalele din ogradă au fost duse în alte gospodării din comună, la vecini sau la socri, iar locuinţa modulară au aşezat-o pe un teren al părinţilor soţiei.

Pe acelaşi teren, membrii familiei Golescu au luat totul de la capăt, încercând să îşi reconstruiască o altă casă. Noua locuinţă va fi ridicată pornind cu sprijinul financiar de la Guvern, Consiliul Judeţean Vâlcea şi Consiliul Local Mateeşti. Ajutorul financiar de 285 de milioane de lei vechi primit de la autorităţi nu acoperă însă decât o parte foarte mică din fondurile de care are nevoie familia Golescu pentru reconstrucţia casei.

"Am ajuns la capătul puterilor"

"Nu aveam cum să ridic o casă doar din acest ajutor şi am refinanţat creditul pe care îl aveam şi am mai luat 250 de milioane de lei vechi. Problema este că am terminat banii şi nu mai am cu ce să pun acoperiş la casă, să zugrăvesc măcar o cameră şi să mă mut la iarnă cu copiii în ea.

Am ajuns la capătul puterilor. Soţia nu lucrează, iar acum am rată la bancă de 14 milioane de lei vechi pe zece ani şi am salariu de 15 milioane de lei vechi", spune cu lacrimi în ochi Adrian Golescu.

Acesta a explicat că, pentru a-şi finaliza casa, au nevoie de cel puţin încă 300 de milioane de lei vechi, bani pe care, din păcate, nu au nicio posibilitate să îi obţină.

În afara celor 22 de case distruse complet, alunecările de teren au mai afectat alte 27 de gospodării. Proprietarii locuiesc încă în aceste case a căror structură de rezistenţă a fost afectată şi care sunt monitorizate de autorităţi.

Cele 27 de case din Vâlcea care sunt afectate de alunecări şi sunt monitorizate sunt din localităţile Costeşti, Oteşani, Păuşeşti - Otăsău, Laloşu, Măciuca, Muereasca, Titeşti, Roşiile şi Mateeşti.

Fonduri europene

La nivelul judeţului Vâlcea sunt în execuţie peste 40 de lucrări de combatere a eroziunii solului. Acestea vizează aproximativ 70 de localităţi de pe raza judeţului.

În localitatea Păuşeşti-Măglaşi se derulează o lucrare de investiţii în valoare de un milion de euro, finanţată din fonduri europene.

De asemenea, sunt proiectate lucrări de reabilitare a terenurilor agricole afectate de alunecările de teren în anii precedenţi.

22 de locuinţe au fost distruse complet în 2008 de alunecările de teren.

Pentru fiecare caz în parte s-a făcut dosar care a fost trimis de către Prefectură la Guvern ca să obţină ajutor pentru refacerea caselor distruse, dar nu s-a primit niciun răspuns până în prezent
Minodora Niţă, asistent social comuna Roşiile

Avem 69 de localităţi care sunt afectate de alunecări naturale de teren şi aici nu vorbim de haldele de steril. În unele sunt distruse case, în altele infrastructura, malurile de îndiguire a apelor şi altele
Radu Renga, prefectul judeţului Vâlcea

În martie anul acesta a venit pământul şi ne-a luat tot, nu ne-a mai rămas nimic
Adrian Golescu, localnic din comuna Mateeşti

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite