"Am decis ca doamna Paloma Petrescu să fie înlocuită cu Liliana Preoteasa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Tăriceanu l-a chemat, aseară, la Palatul Victoria, pe ministrul Mihail Hărdău pentru a discuta despre înlocuirea secretarului de stat Paloma Petrescu şi despre măsurile pentru

Premierul Tăriceanu l-a chemat, aseară, la Palatul Victoria, pe ministrul Mihail Hărdău pentru a discuta despre înlocuirea secretarului de stat Paloma Petrescu şi despre măsurile pentru organizarea testelor naţionale în condiţii de normalitate. În timp ce aştepta să intre în cabinetul premierului, ministrul Hărdău ne-a acordat un interviu în exclusivitate.

- Cine va prelua conducerea Comisiei Naţionale a testelor naţionale?
- Am decis ca doamna Paloma Petrescu să fie înlocuită cu doamna Liliana Preoteasa, care este directorul Direcţiei Învăţământ Preuniversitar. Doamna Preoteasa este vicepreşedintele Comisiei Naţionale şi am pregătit ordinul pentru ca dânsa să devină preşedinte. Îl voi informa pe premier, iar de mâine şi eu mă voi implica în acţiunile de coordonare a examenelor.
- Vă simţiţi vinovat pentru organizarea dezastruoasă a distribuirii subiectelor pentru testele naţionale?
- Nu mă simt deloc vinovat. Există comisie, există preşedinte al comisiei, există serviciu independent pentru subiecte. Problema principală a fost, în opinia mea, la intrarea în clădirea în care se împărţeau plicurile cu subiecte. În timpul anului, chiar dacă nu sunt teste, nu sunt examinări sau evaluări, se poate intra în această clădire decât cu legitimaţie. Mi se pare total nefiresc ca să se poată intra fără legitimare în această incintă. Aici e problema: restul nu mă mai interesează. Aţi reuşit să demonstraţi breşa din sistem şi eu v-am mulţumit pentru acest lucru, pentru că aşa consider eu normal. Este demersul dumneavoastră, este activitatea noastră. Faptul că s-a intrat este partea incalificabilă din sistem. Nu e normal ca Serviciul de Evaluare să nu aibă o listă cu persoanele care vor veni după subiecte şi, pe de altă parte, să nu solicite documentele.
- De unde aţi lansat scenarii cu tot felul de complici ai ziarului Adevărul?
- Nu vreau să spun că au fost complici, eu nu am nicio probă, doar că mi se pare nefiresc, atât. Observaţi că acuma sunt tot felul de scenarii: le umblă mintea aiurea. Nici vorbă de aşa ceva! Se ştie că, de când încep examenele, întotdeauna presa a căutat să verifice nivelul de securitate sau nivelul de organizare, sau modalităţile prin care sistemul devine vulnerabil. Faptul că s-a intrat în sistem este incalificabil din partea personalului de la acest serviciu.
- Domnule ministru, de ce credeţi că sunteţi o ţintă pentru premierul Tăriceanu?
- Eu i-am spus premierului că nu mai doresc situaţii conflictuale care să afecteze învăţământul. Eu vreau ca învăţământul să fie scos dintr-o sferă a intereselor politice. Văd că nu reuşesc acest lucru sau că nu se reuşeşte, sau nu se vrea... Simt că eu sunt ţinta şi-mi menţin punctul de vedere. Referitor la schimbarea doamnei Paloma Petrescu, vreau să spun că ştiu o replică de-a domnului Tăriceanu, că "nu schimbi caii, când treci râul"... Ce vreau să spun: noi suntem acum în focul examenelor, eu mă străduiesc să dau o notă de normalitate, sunt peste 200.000 de copii implicaţi, nu putem să bulversăm sistemul. Toate elementele acestea afectează fluxul normal, este neplăcut. Eu cred că trebuie o anumită coerenţă şi din partea premierului. Aşa cum a simţit dânsul pe pielea dânsului că la acea etapă nu se schimbă caii, când se trece râul, acelaşi lucru se întâmplă aici, acum.
- Credeţi că doamna Paloma Petrescu mai poate reprezenta o garanţie pentru securitatea şi corectitudinea acestor examene?
- Eu cred că mesajele negative ale oamenilor au fost îndreptate către dumneaei, pentru că este preşedinta Comisiei Naţionale. Eu cred că e puţin forţată această direcţionare către Paloma Petrescu. În plus, dacă creezi o anumită opinie defavorabilă unei persoane în mod succesiv, până la urmă oamenii încep să creadă că aşa este. Eu am altă părere: doamna Paloma Petrescu are credibilitate, dar existând acum elemente care creează o anumită neîncredere, este decizia premierului cum să procedeze şi ce să facă. Eu am discutat foarte mult cu doamna Paloma Petrescu ieri după-masă (n.r. - alaltăieri), după ce ne-am liniştit, ne-am organizat şi nu se simte absolut deloc vinovată.
- Elevii şi părinţii mai pot avea încredere în corectitudinea acestor examene?
- Examenele se vor desfăşura în condiţii de normalitate. Am verificat şi acum, de dimineaţă, două şcoli. Nu ştiau că mă duc. Totul este în regulă. Era o desfăşurare impecabilă. Mesajul meu către părinţi este să aibă încredere în sistemul nostru de evaluare, copiii vor fi corect evaluaţi, se va reflecta în notare munca lor şi din partea corpului didactic, va fi multă seriozitate, corectitudine, exigenţă. Eu doresc o stare de normalitate, doresc ca acel copil, când intră în sală, să se simtă tratat cu multă căldură, să nu fie privit cu anumită ostilitate sau cu prea multă exigenţă. Doresc şi ca părinţii să ne considere aliaţii lor în acest proces.

"Nu mă simt deloc vinovat pentru organizarea dezastruoasă a distribuirii subiectelor pentru testele naţionale"
Mihail Hărdău
ministrul educaţiei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite