Palmierii, noua modă din oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Craiova şi sectorul 4 din Capitală sunt noile "Miami" ale României, împopoţonate cu palmieri Imaginea exotică, preţul şi dorinţa de a avea un decor special în centrul oraşului i-au

Craiova şi sectorul 4 din Capitală sunt noile "Miami" ale României, împopoţonate cu palmieri

Imaginea exotică, preţul şi dorinţa de a avea un decor special în centrul oraşului i-au determinat pe primari să cheltuiască bani publici pe plantarea şi întreţinerea palmierilor.

Edilul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a înlocuit recent vechii platani cu palmieri aduşi special din Italia. Astfel, 18 palmieri au fost plantaţi în zona Brâncoveanu, costul fiecărui copac fiind de 1.500 de lei.

"Preţul unui platan este mai mare decât cel al unui palmier", a explicat Piedone. El a adăugat că a făcut economie, pentru că "la sfârşitul lui noiembrie îi mut în seră şi, pe timpul anotimpului rece, îi închiriez, ca să recuperez din investiţie".

Palmierii pot rezista până la temperaturi de minus cinci grade Celsius. La iarnă, bucureştenii pot admira în locul arbuştilor exotici brazi argintii sau panouri publicitare, în funcţie de cum va decide Piedone.

Palmieri pitici în centrul Băniei

După eşecul cu cei cinci palmieri uriaşi care nu au rezistat iernii geroase din Craiova, primarul oraşului, Antonie Solomon, nu s-a lăsat până când nu a mai achiziţionat 55 de palmieri.

"Arborii i-am luat cu tot cu ghivece, de la o firmă care ne-a făcut o ofertă foarte bună. De data aceasta, suntem siguri că vor rezista, pentru că la iarnă o să-i luăm şi o să-i ducem în seră", a spus Nicolae Olescu, şef adjunct la spaţii verzi din cadrul Primăriei Craiova. Alături de 20 de leandri, palmierii au costat 38.000 de lei.

O parte din palmieri au fost duşi în faţa sediului central al Primăriei, iar restul au fost înşiraţi pe lângă fântânile arteziene din centrul oraşului. Şase dintre arbuştii mediteraneeni au fost îngropaţi lângă Prefectură cu tot cu ghiveci.

Primăria Craiova nu se află la prima experienţă cu aclimatizarea palmierilor. Anul trecut, primarul Antonie Solomon a primit cinci palmieri de la un om de afaceri local. Edilul-şef nu i-a dus la vila sa de la Leamna, o comună din apropierea Craiovei, ci a dorit să-i planteze în centrul oraşului.

Cu toate eforturile depuse de specialiştii de la spaţii verzi care au încercat să-i protejeze pe timpul iernii învelindu-i cu rogojini şi folii de plastic, palmierii nu au rezistat.

Mazăre, şeful palmierilor

În 2002, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a cheltuit 120.000 de dolari din banii municipalităţii pentru achiziţionarea a 150 de palmieri. Iarna a distrus 24 dintre palmieri, aşa că, din 2003, în fiecare iarnă, palmierii au fost îngrijiţi cu atenţie în sere speciale.

În prezent, în staţiunea Mamaia se află 167 de palmieri, iar exemplul lui Mazăre a fost preluat şi de primarul din Eforie, Ovidiu Brăiloiu, care la începutul acestei veri a cumpărat 140 de arbori. (Ioana Popa)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite