Palma de pământ, un munte de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un metru pătrat de teren din centrul "capitalei" Moldovei depăşeşte 2.000 de euro Câţiva ieşeni îşi pot lua vilă şi maşină de lux cu banii obţinuţi din vânzarea peticelor de

Un metru pătrat de teren din centrul "capitalei" Moldovei depăşeşte 2.000 de euro

Câţiva ieşeni îşi pot lua vilă şi maşină de lux cu banii obţinuţi din vânzarea peticelor de pământ deţinute
în centrul oraşului.

Unul dintre cele mai mici loturi de teren scoase la vânzare în Iaşi are 283 de metri pătraţi. Proprietarul terenului aflat în spatele Facultăţii de Electrotehnică, pe Splai Bahlui, speră să-l vândă cu 190.000 de euro. "Cer 700 de euro pe metru pătrat, negociabil", spune Vasile Chiţă, proprietarul terenului.

Alt ieşean cere pentru 700 de metri pătraţi, într-o zonă apropiată, un preţ de aproape trei ori mai mare. "Terenul se află aproape de strada Sf. Lazăr şi vreau să-l vând cu 1,5 milioane de euro. Nu las niciun cent din preţ. Pe proprietate se află şi o casă, dar nu cer nimic pe ea", afirmă ieşeanul Doru Borş, care a moştenit terenul de la părinţi. Cu banii obţinuţi, vrea să se mute în străinătate.

Birouri şi vile pe terenuri minuscule

În ciuda dimensiunilor mici, bucăţile de pământ sunt la mare căutare. "Sunt destule companii care cumpără astfel de proprietăţi pentru a face clădiri de birouri. Costurile pot fi însă mai mari pentru constructorii care aleg astfel de locaţii. Din cauza spaţiului insuficient, vor trebui să facă parcări subterane, care sunt mai scumpe decât cele normale", susţine Cristian Dumitriu, de la agenţia Inter Imobiliare.

"Chiar dacă preţurile sunt piperate, există ieşeni cu bani care vor să-şi facă vilă în centrul oraşului. Sunt oameni cărora le place viaţa agitată", spune Tudor Stoica, de la Terra Real Estate.

Cum se stabileşte preţul

Preţurile ameţitoare ale terenurilor sunt influenţate atât de oferta mică de pe piaţa imobiliară a Iaşiului, cât şi de regimul de înălţime permis în zonă. "Cu cât zona permite un regim de înălţime mai mare pentru construcţii, cu atât preţul va fi mai mare.

De aceea, în unele situaţii, găsim terenuri mai scumpe în zone semicentrale, faţă de centrul oraşului", adaugă Cristian Dumitriu. Preţul e şi mai mare dacă pământul este aproape de un drum cu circulaţie intensă. "Pentru clădirile de birouri cel mai mult contează locaţia", spune şi Tudor Stoica.

Terenul se află aproape de strada Sfântul Lazăr şi vreau să-l vând cu 1,5 milioane de euro.Nu las niciun cent din preţ.
Doru Borş,
proprietar pe 700 mp de teren

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite