Palatul Culturii din Iaşi, în pericol din cauza şantierelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monumentul istoric ar putea fi afectat de lucrările la ansamblul rezidenţial care se construieşte la doar câţiva zeci de metri distanţă Palatul Culturii din Iaşi, monument încadrat în

Monumentul istoric ar putea fi afectat de lucrările la ansamblul rezidenţial care se construieşte la doar câţiva zeci de metri distanţă

Palatul Culturii din Iaşi, monument încadrat în clasa I de risc seismic, vibrează la propriu din cauza săpăturilor de la Palas, un proiect imobiliar care se ridică în imediata vecinătate a clădirii de patrimoniu. Ansamblul de locuinţe şi spaţii comerciale este construit de Iulius Group, care a primit în concesiune de la Consiliul Local Iaşi, în 2004, 12 hectare de teren pentru ridicarea Palasului.

Muzeografii, dar şi salariaţii de la Biblioteca "Gh. Asachi", situată în partea de nord-vest a Palatului Culturii, spun că aproape în fiecare zi se cutremură clădirea. "Vibrează sistematic. Prima dată când am simţit zguduiturile, chiar am crezut că e cutremur.

Fetele de la muzeu au ieşit speriate afară", povesteşte unul dintre electricienii angajaţi la Palatul Culturii. În plus, salariaţii de la Palat mai au de suportat şi penele de curent electric zilnice, care perturbă întreaga activitate. "De multe ori, se opreşte curentul şi la intervale de câteva minute", a precizat directorul Palatului Culturii, Lăcrămioara Stratulat.

"Ni s-a spus că nu au efecte negative"

Directorul a cerut explicaţii reprezentanţilor Iulius Group, firmă condusă de omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu. Răspunsul primit nu rezolvă însă situaţia în niciun fel. "Ne-au răspuns că Palas are o reţea separată de energie electrică, lucru confirmat şi de E.On, iar în ceea ce priveşte trepidaţiile, ni s-a spus că acestea nu au efecte negative asupra Palatului", afirmă Stratulat.

De asemenea, Dascălu a asigurat că totul este monitorizat în permanenţă. "Trepidaţiile nu permit depăşirea limitelor superioare standardizate care eventual ar putea pune în pericol obiecte fragile din construcţiile limitrofe", a precizat omul de afaceri.

Directorul Palatului Culturii nu a fost însă de acord cu răspunsul primit. "Faptul că se simt aceste vibraţii trebuie să aibă o explicaţie. Am convenit, de comun acord cu reprezentanţii Palas, ca, în momentul în care se mai simt aceste mişcări, să vină să-mi dea explicaţii", a spus Lăcrămioara Stratulat.

Investiţia, anchetată de DNA

Complexul imobiliar Palas, o investiţie în valoare de 200 milioane de euro, este construit de Iulius Group în asociere cu Primăria Iaşi, pe terenul din jurul Palatului Culturii. Nouă angajaţi ai municipalităţii ieşene, în frunte cu primarul PSD-ist Gheorghe Nichita, sunt urmăriţi penal de DNA, edilul fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în urma semnării contractului de asociere în participaţiune a Primăriei cu Iulius Group.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite