Pâinea albă face zile negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui studiu, preparatele din făină albă cresc riscul de diabet, iar cele preparate din făină integrală scad acest risc. Cerealele integrale sunt adevăraţi protectori ai

Potrivit unui studiu, preparatele din făină albă cresc riscul de diabet, iar cele preparate din făină integrală scad acest risc. Cerealele integrale sunt adevăraţi protectori ai organismului.

Două studii publicate de revista "American Journal of Clinical Nutrition" demonstrează importanţa cerealelor pentru sănătatea alimentaţiei. Este vorba, în primul rând, de cerealele integrale, care reduc riscul apariţiei diabetului de tip II (insulinoindependent) şi a bolilor cardiovasculare (infarct, atac vascular cerebral). Pe de altă parte, cercetările au relevat că, dimpotrivă, preparatele de panificaţie şi patiserie obişnuite din cereale rafinate (făină albă) cresc riscul apariţiei acestor boli.

O echipă de cercetători americani şi un grup de specialişti finlandezi au finalizat un studiu amplu care demonstrează că includerea în alimentaţia zilnică a cerealelor integrale are un efect protector asupra vaselor şi a inimii. Medicii americani de la Universitatea Harvard din Boston au urmărit regimul alimentar al unui lot de peste 86.000 de bărbaţi americani cu vârste cuprinse între 40 şi 84 de ani timp de peste cinci ani.

S-a descoperit astfel că aceia care consumă zilnic cereale complete la micul dejun au un risc cu 20 la sută mai mic de a se îmbolnăvi de o boală cardiovasculară faţă de cei care nu includ astfel de alimente în dieta zilnică. Spre deosebire de persoanele care consumă cereale integrale, cei care consumă produse din făinuri "rafinate" - făină albă - nu-şi reduc riscul de boală.

Pe de altă parte, o altă echipă de specialişti finlandezi, coordonată de dr. Jukka Montonen, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Helsinki, a studiat 2.286 de bărbaţi şi 2.030 de femei cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani timp de zece ani.

Rezultatele au fost similare celor obţinute de echipa americană: bărbaţii şi femeile care consumau frecvent cereale integrale şi-au diminuat cu până la 35 la sută riscul de a dezvolta un diabet de tip II, iar cei care consumau cantităţi mari de cereale şi-au scăzut riscul cu până la 60 la sută faţă de cei care nu consumau deloc sau foarte puţin astfel de alimente.

Diabetul, stopat de fibrele vegetale

Cerealele complete conţin o mare parte din învelişul seminţelor, în care se găseşte o mare cantitate de vitamine (în special E şi B), precum şi minerale (fier, calciu, magneziu). De asemenea, cerealele integrale conţin o mare cantitate de fibre celulozice. Acestea reglează tranzitul intestinal, previn constipaţia şi scad, conform specialiştilor, riscul de cancer colorectal.

Preparatele din făină rafinată - pâine albă şi produse de patiserie - lipsite de acest înveliş al seminţelor conţin foarte puţine fibre. Spre exemplu, pâinea integrală conţine aproximativ 8,5 g de fibre la 100 g, faţă de doar 3,5 g/100 g în cazul pâinii albe.

Alimentele preparate din cereale mai puţin rafinate au un index glicemic mai slab. Altfel spus, asimilarea glucozei (zahărului) din acestea de către organism este mai lentă şi continuă. În cazul pâinii albe, glucoza se asimilează prea repede în organism, pancreasul, care secretă insulina, este suprasolicitat şi în timp epuizat, iar rezultatul este apariţia diabetului de tip II. Pe de altă parte, fibrele din cerealele complete scad absorbţia grăsimilor din intestin, scad astfel colesterolul din sânge şi riscul apariţiei ateromatozei, iar în final, riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare.

Sfaturile şi informaţiile prezentate în această rubrică nu se pot substitui indicaţiilor şi prescripţiilor medicului de specialitate. Redacţia nu îşi asumă responsabilitatea pentru eventualele efecte adverse provocate de aplicarea sfaturilor publicate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite