Păgubiţii FNI, în aşteptarea verdictului final

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După şapte ani de la prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, Ioana Maria Vlas continuă să susţină vinovăţia lui Sorin Ovidiu Vântu Sute de păgubiţi ai FNI au umplut, ieri,

După şapte ani de la prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, Ioana Maria Vlas continuă să susţină vinovăţia lui Sorin Ovidiu Vântu

Sute de păgubiţi ai FNI au umplut, ieri, una din sălile Tribunalului Bucureşti unde s-a finalizat rejudecarea procesului privind prăbuşirea, în mai 2000, a Fondului Naţional de Investiţii. Culmea este că după aproape şapte ani de când dosarul prăbuşirii FNI se plimbă între Parchete şi instanţe, Parchetul General a cerut schimbarea încadrării juridice pentru patru dintre inculpaţi. Condamnaţi iniţial la 6 ani de închisoare pentru înşelăciune, Gabriel Bătrân şi Ioan Diţă, foşti membri ai Consiliului de Administraţie al SOV Invest, ar fi trebuit învinuiţi cel mult de neglijenţă în serviciu, în opinia procurorilor.

Tot Ministerul Public a cerut şi anularea contractului dintre CEC şi SOV Invest, moment care a atras după el o serie de dezbateri aprinse. Investitorii FNI s-au revoltat acuzând că anularea acestui contract i-ar pune în imposibilitatea de a-şi mai recupera banii investiţi. Instanţa va anunţa pronunţarea în şedinţă publică pe 20 februarie. Avocatul celui mai vânat român imediat după prăbuşirea FNI, Ioana Maria Vlas, a cerut instanţei să ţină cont de situaţia familială a clientei sale. Avocatul a arătat că tatăl Ioanei Maria Vlas a murit în timp ce aceasta era în arest, iar singura sa dorinţă este ca "măcar mama să şi-o vadă în viaţă". Totodată, avocatul a precizat că "mama FNI" a fost doar un instrument, întreaga "operaţiune" fiind orchestrată de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. "Vă rog să ţineţi cont că lipseşte intenţia faptei, că Ioana Maria Vlas nu a avut unităţi de fond la FNI şi nici măcar salariu nu a luat", a explicat instanţei avocatul, în speranţa că "mama FNI" va primi o pedeapsă mai blândă.

300.000 de investitori au rămas fără bani

Ioana Maria Vlas a fost preşedinte al SOV Invest, firmă de investiţii care a administrat Fondul Naţional de Investiţii (FNI). Sub preşedinţia ei, în 2000, FNI a falimentat, păgubind aproximativ 300.000 de investitori. Vlas a fugit din ţară şi a fost dată în urmărire internaţională, predându-se autorităţilor române, trei ani mai târziu, pe 27 martie 2003. Pe 13 octombrie 2005 a fost condamnată la 20 de ani de închisoare. Imediat a contestat sentinţa, declarând că face recurs nu pentru că pedeapsa ar fi prea mare, ci pentru că principalul vinovat, în opinia sa, Sorin Ovidiu Vântu, a fost scos basma curată.

"Dormiţi liniştiţi, FNI veghează !"

Lansat sub sloganul "Dormiţi liniştiţi, FNI veghează banii voştri!", FNI s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari fraude. Pe 25 mai 2000 s-a anunţat oficial prăbuşirea FNI, iar Parchetul General a demarat o anchetă, finalizată cu trimiterea în judecată în decembrie 2000. O serie de vicii de procedură readucea dosarul la Parchet în 2002. Ancheta a mai durat apoi doi ani. Trimis la tribunal, dosarul a fost judecat până în octombrie 2005, când 13 persoane au fost condamnate la 98 de ani de închisoare. Cele mai grele pedepse le-au primit fostul director executiv al SOV Invest, Nicolae Popa - 24 de ani de închisoare, şi Ioana Maria Vlas - 20 de ani de închisoare. Nicolae Popa a dispărut odată cu prăbuşirea FNI. Majoritatea inculpaţilor, dar şi Parchetul au declarat recurs la sentinţa Tribunalului Bucureşti. În iunie 2006, Curtea de Apel Bucureşti a decis rejudecarea dosarului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite