Păgubiţii FNI au luat cu asalt Tribunalul Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Pe noi nu ne interesează cine şi cât face puşcărie, noi vrem să ni se dea înapoi banii", ţipau păgubiţii FNI. Vânzoleala prin instanţe, de peste 6 ani, i-a făcut pe unii investitori să

"Pe noi nu ne interesează cine şi cât face puşcărie, noi vrem să ni se dea înapoi banii", ţipau păgubiţii FNI. Vânzoleala prin instanţe, de peste 6 ani, i-a făcut pe unii investitori să nu mai spere la nimic. Ei au primit, însă, promisiunea judecătorului că pe 30 ianuarie 2007, vor primi o sentinţă în proces. Numai pentru citarea părţilor pentru rejudecarea procesului s-au cheltuit aproximativ 3 miliarde de lei vechi.
Povestea unui somn liniştit, întrerupt brusc
Lansat sub sloganul "Dormiţi liniştiţi, FNI veghează banii voştri!", Fondul Naţional de Investiţii s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari fraude. Pe 25 mai 2000, s-a anunţat oficial prăbuşirea FNI, iar Parchetul General a demarat o anchetă, finalizată cu trimiterea în judecată, în decembrie 2000. O serie de vicii de procedură readuceau dosarul la Parchet, după doi ani, în 2002. Ancheta a mai durat apoi 2 ani, de acestă dată şi cu Vlas în ţară, ea fiind confruntată cu Sorin Ovidiu Vântu. Trimis la tribunal, dosarul a fost judecat până în octombrie 2005, când 13 persoane au fost condamnate la 98 de ani de închisoare. Cele mai grele pedepse le-au primit fostul director executiv al SOV Invest, Nicolae Popa, - 24 de ani de închisoare şi Ioana Maria Vlas - 20 de ani de închisoare. Numai că, Nicolae Popa a dispărut odată cu prăbuşirea Fondului şi nimeni nu mai ştie nimic de el. Majoritatea inculpaţilor, dar şi Parchetul, au declarat recurs la sentinţa Tribunalului Bucureşti. În iunie 2006, Curtea de Apel Bucureşti a decis rejudecarea dosarului. Ieri, procesul FNI a fost luat de la capăt.

Maria Vlas, condamnată la 20 de ani de închisoare
Ioana Maria Vlas a fost preşedinte al SOV Invest, firmă de investiţii care a administrat Fondul Naţional de Investiţii (FNI). Sub preşedinţia ei, în 2000, FNI a falimentat, păgubind aproximativ 300.000 de investitori. Vlas a fugit din ţară şi a fost dată în urmărire internaţională, predându-se autorităţilor române trei ani mai târziu, pe 27 martie 2003. Pe 13 octombrie 2005 a fost condamnată la 20 de ani de închisoare. Imediat a contestat sentinţa, declarând că face recurs, nu pentru că pedeapsa ar fi prea mare, ci pentru că, principalul vinovat, în opinia sa, Sorin Ovidiu Vântu, a fost scos basma curată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite