Pădurile României sunt furate "ca-n codru"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul anului trecut, zeci de mii de copaci au fost tăiaţi ilegal, cu ajutorul unor angajaţi silvici. Pădurile din România se topesc vâzând cu ochii din cauza defrişărilor ilegale. Pe

De-a lungul anului trecut, zeci de mii de copaci au fost tăiaţi ilegal, cu ajutorul unor angajaţi silvici.

Pădurile din România se topesc vâzând cu ochii din cauza defrişărilor ilegale. Pe parcursul anului trecut, o cantitate impresionantă de lemn a fost tăiată fără niciun fel de permis, iar la marele jaf al pădurilor au contribuit inclusiv cei care ar trebui să vegheze la respectarea legii. În urma controalelor, autorităţile au dat amenzi şi au demis zeci de angajaţi silvici, însă materialul lemnos recuperat reprezintă o foarte mică parte din pagubă.


Volumul de masă lemnoasă tăiat ilegal în 2007 a depăşit 175.000 de metri cubi, cantitatea recuperată - 38.000 de metri cubi - fiind puţin peste 20 la sută din total, a declarat directorul general al Direcţiei de Control Cinegetic şi Silvic din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihai Găşpărel, citat de Rompres. "Anul trecut, inspectorii silvici au efectuat 147.000 de controale şi au emis 26.000 de amenzi, în valoare totală de 15 milioane de lei.

În mare parte, circa 70 la sută, aceste sume au fost încasate, dar, din păcate, în ceea ce priveşte lemnul sustras anul trecut, numai o cantitate de 38.000 metri cubi a mai fost recuperată", a precizat Găşpărel. Acesta a adăugat că inspectorii silvici au mai emis 654 de sancţiuni administrative pentru angajaţii silvici, 48 dintre aceştia fiind sancţionaţi cu desfacerea contractului de muncă.


Controalele au scos la iveală 3.000 de infracţiuni, din care 2.100 au reprezentat efectiv tăieri ilegale de arbori.
Specialiştii susţin că este greu de estimat suprafaţa de pădure distrusă, ţinându-se cont doar de cantitatea de masă lemnoasă.

"A fost aproape imposibil de calculat suprafaţa, deşi am încercat... şi asta pentru că un hectar de molid dă o altă cantitate de masă lemnoasă decât dă un hectar de fag. Nu le putem cuantifica laolaltă, dar cu precauţia de rigoare, am putea estima că 175.000 mc înseamnă, în mare, până în 1.000 de hectare de pădure distrusă", a precizat Găşpărel pentru "Adevărul Verde".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite