Pădure de turbine eoliene pe colinele Dobrogei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 900 de generatoare electrice care folosesc energia vântului vor fi construite în România, în acest an. Ţinutul Dobrogei e o zonă de interes pentru construirea de turbine eoliene, atât

Peste 900 de generatoare electrice care folosesc energia vântului vor fi construite în România, în acest an.

Ţinutul Dobrogei e o zonă de interes pentru construirea de turbine eoliene, atât din cauza reliefului, cât şi pentru că această regiune este un veritabil "pol al vânturilor". Construcţia primelor ferme eoliene va începe în acest an, centralele urmând să devină operaţionale de anul viitor.

Încă de anul trecut, Comisia Europeană a stabilit noi standarde de eficienţă pentru a reduce consumul de energie. Pentru acest lucru se mizează pe sursele de energie alternativă, printre care şi cea eoliană. România trebuie să ridice, în trei ani, consumul de energie regenerabilă cu patru procente, ajungând astfel la 33%.


Ţinut bun pentru "fermele eoliene"


Pentru amplasarea modulelor energetice botezate "ferme eoliene" sunt vizate zonele în care viteza medie a vântului este de 4 metri/secundă, la nivelul standard de 10 metri deasupra solului. În România, acest potenţial energetic se găseşte în Dobrogea şi în Podişul Central Moldovenesc.

În Dobrogea este cea mai bună zonă de pe teritoriul ţării noastre în privinţa captării de energie eoliană. Din acest motiv, în prima jumătate lunii februarie s-a semnat, la Madrid, un contract de vânzare a 53 de proiecte eoliene amplasate în România, între firma spaniolă Iberdrola Renovables SA şi firma Eolica Dobrogea - divizie a companiei elveţiene de inginerie tehnică NEK, în care este implicată şi firma Rokura Bucureşti.

Investiţia este considerată cea mai mare la nivel mondial înregistrată, până acum, în acest domeniu. Cele 53 de proiecte totalizează 900 de turbine eoliene. Ecologiştii şi specialiştii au rezerve în ceea ce priveşte amplasarea centralelor eoliene, pentru că ar putea afecta migraţia păsărilor călătoare.


Este nevoie de energii verzi


Potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie, sursele de petrol se vor epuiza în 40 de ani, cele de gaze naturale în 60 de ani, iar cele de cărbune în aproximativ 200 de ani. "Asta înseamnă că, în jurul anului 2030, Europa va fi nevoită să importe 70% din necesarul de energie. Este firesc în condiţiile în care combustibilii fosili reprezintă la ora actuală 80% din energia utilizată la nivel mondial.


Un exemplu concret îl reprezintă faptul că, în Uniunea Europeană, aproximativ 40% din consumul energiei unei gospodării este risipit, din cauza funcţionării în gol a aparaturii electrocasnice şi a sistemelor de iluminat", a apreciat ministrul mediului şi dezvoltării durabile, Attila Korodi. El a precizat că avem nevoie de energii verzi, pentru că acestea înregistrează emisii reduse de dioxid de carbon.

Korodi a ţinut să atragă atenţia că trebuie să ne concentrăm pe reducerea emisiilor de gaze. Altfel, în anul 2030, vor fi cu 25 până la 90% mai mari faţă de nivelul actual, iar creşterea temperaturii globale va fi de 0,2 grade Celsius pentru fiecare din următoarele trei decade. Asta înseamnă că, în anul 2100, temperatura pe glob va creşte cu 1-6 grade Celsius.

Ian Woofenden, pionierul eolienelor americane

Legendarul Ian Woofenden, senior editor la revista "Home Power" şi coordonator al Companiei Solar Energy International, şi-a montat prima eoliană personală în vârful unui brad din curtea locuinţei sale din insula Guemes, din Washington. Pe această insulă, de numai 20 de kilometri pătraţi, situată în Oceanul Atlantic la vreo 2.000 de metri de ţărmul american, Woofenden a asigurat curent întregii comunităţi cu ajutorul unor turbine eoliene.

El este un pionier al acestui domeniu, care îl pasionează de mai bine de 20 de ani, şi, prin proiectele sale, i-a îndemnat pe toţi americanii să-şi instaleze câte o turbină eoliană în curtea din spatele casei, pentru a-şi asigura independenţa energetică. Multe dintre turbinele americane, pe care le vedem în filme că se înalţă în mijlocul fermelor izolate, sunt construite după un proiect de făcut de Woofenden.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite