De ce Pacificul s-a transformat într-un ocean de spumă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca şi în anii trecuţi, Oceanul Pacific s-a acoperit cu spumă pe unele coaste ale Australiei. Experţii pun acest fenomen pe seama impurităţilor existente în ocean care, învârtite de

Ca şi în anii trecuţi, Oceanul Pacific s-a acoperit cu spumă pe unele coaste ale Australiei.

Experţii pun acest fenomen pe seama impurităţilor existente în ocean care, învârtite de curenţi puternici, formează o masă gigantică de clăbuci.

Deşi au fost atenţionaţi de salvamari cum că aruncarea în valuri ar putea fi periculoasă, surferii se aventurează în faldurile de spumă, unii dintre ei fiind, pentru prima dată, martorii unui asemenea fenomen.

Mulţi spun că oceanul e plin de spume pentru că "cineva" ar fi aruncat în apă o mare cantitate de detergent de vase. Alţii compară însă aspectul oceanului cu o ceaşcă imensă de cappuccino. Spuma e atât de uşoară încât, dacă e suflată din palmă, ea pluteşte lin minute în şir.


Fenomenul are loc de câteva luni


Acelaşi fenomen a fost constatat cu câteva luni în urmă pe plaja din Yamba, din sud-estul Australiei. Locuitorii spun că acest fenomen nu mai fusese observat de 30 de ani. Spuma a acoperit întreaga plajă şi jumătate din terenul ocupat de clădirile din apropierea coastei, inclusiv centrul de salvamari.

Acolo, mulţi copii au fost văzuţi jucându-se în spumă, fără să ţină cont că prin ea se întrevedeau şi plante moarte sau peşti descompuşi. Oamenii de ştiinţă au încercat să ofere o explicaţie motivului pentru care se formează această spumă.

Fenomenul a fost numit "valuri înspumate" şi este creat de impurităţile existente în mare precum sarea, diverşi compuşi chimici şi plantele moarte asupra cărora curenţii oceanici au un efect echivalent cu cel al mixerului asupra albuşului de ou.

Cercetătorii spun că impurităţile sunt amestecate de curenţii puternici ce provoacă formarea unor bule de aer asemănătoare celor de săpun, iar din cauza valurilor bulele devin din ce în ce mai fine şi se "lipesc" între ele provocând formarea masei de spumă. (Francisca M. Catană)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite