Pacienţii vor vedea rezultatele reformei din sănătate anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moţiunea de cenzură depusă împotriva legilor privind reforma în sănătate a fost respinsă de parlament, astfel că actele normative vor intra în curând în vigoare. Ce înseamnă adoptarea

Moţiunea de cenzură depusă împotriva legilor privind reforma în sănătate a fost respinsă de parlament, astfel că actele normative vor intra în curând în vigoare. Ce înseamnă adoptarea legilor pentru pacienţi şi medici, ne-a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prof. dr. Cristian Vlădescu.
- Când vor vedea pacienţii primele efecte ale acestei reforme?
- Pentru pacienţii beneficiari ai sistemului sanitar se poate discuta de rezultate palpabile pozitive ale măsurilor legislative începând cu anul viitor, între timp existând mai multe termene de intrare în vigoare a prevederilor legale, cuprinse între 30 şi 180 de zile de la data publicării actului normativ în "Monitorul Oficial".
- Ce aduce nou pachetul de legi din perspectiva CNAS?
- Resursele disponibile în sistemul sanitar vor creşte prin lărgirea bazei de impozitare, prin faptul că prin subvenţii bugetare va fi asigurată contribuţia pensionarilor, de nou-introdusa contribuţie pentru agricultori, dar şi de taxa pe tutun şi alcool, care are şi scopul de a descuraja consumul acestor produse cu risc major pentru sănătate. Pe de altă parte, pachetul legislativ aduce reglementări menite să crească eficienţa utilizării fondurilor în sănătate - un exemplu fiind generalizarea contractelor de management la nivelul ordonatorilor de credit din sistem, cu criterii şi indicatori de performanţă clar stabilite.
- Ce înseamnă pentru pacient pachetul minim garantat? Care vor fi acele servicii garantate de stat?
- Există două pachete de servicii de sănătate - un pachet minimal la care au acces toate persoanele aflate pe teritoriul României, indiferent de cetăţenie şi dacă sunt asigurate sau nu. Acest pachet cuprinde în general serviciile medicale de urgenţă, în cazul în care viaţa persoanei este pusă în pericol imediat, dar şi un set de servicii care, dacă n-ar fi efectuate, ar duce atingere sănătăţii celorlalţi. Pentru asiguraţi există pachetul obişnuit de servicii, mult mai larg, şi este vorba despre o multitudine de bunuri şi servicii, de la medicamente compensate şi gratuite la investigaţii clinice şi paraclinice, servicii spitaliceşti, proteze şi dispozitive medicale.
- Când vor fi mai bine plătiţi medicii?
- Creşterile salariale din fondurile publice pentru personalul medical sunt cele cunoscute şi negociate cu sindicatele. Creşterile sunt limitate însă de bugetele existente anual. La medici, una din probleme este baza scăzută de pornire a salarizării. Actualul pachet de legi creează posibilitatea creşterii veniturilor medicilor din a doua sursă, fondurile private, inclusiv prin reglementarea sistemului asigurărilor voluntare de sănătate.
- Care sunt principalele probleme cu care se confruntă acum sistemul sanitar?
- Printre problemele principale se remarcă faptul că resursele financiare, chiar dacă au crescut semnificativ în ultimii ani, de la 800 milioane de dolari în 1998 la 4 miliarde de dolari în 2005, rămân printre cele mai mici din Europa. Numărul de medici, raportat la populaţie, este, de asemenea, printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. La acestea se adaugă şi dezechilibrele legate de distribuţia teritorială a personalului medical, precum şi problemele legate de resurse fizice, echipamente sau clădiri. Sistemul sanitar, aşa cum este astăzi, reprezintă, practic, o copie aproape nealterată a sistemului de dinainte de 1989.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite