Pacienţii-infractori, evacuaţi din "spitalul morţii" de la Poiana Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scene melodramatice, ieri, la Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare la plecarea pacienţilor cu încadrare juridică. Angajatele au izbucnit în plâns în timp ce unii pacienţi se bucurau că

Scene melodramatice, ieri, la Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare la plecarea pacienţilor cu încadrare juridică. Angajatele au izbucnit în plâns în timp ce unii pacienţi se bucurau că pleacă din "spitalul morţii". Nervoşi, pentru că-şi vor pierde locurile de muncă, angajaţii l-au sechestrat în spital pe directorul adjunct al DSP Dolj.
Cei 161 de pacienţi aflaţi sub incidenţa Codului Penal au fost transferaţi in corpore la Spitalul de Psihiatrie pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, de lângă Buzău. Cu toate că iniţial era vorba să fie transferată doar o parte din bolnavii mintali, până la urmă s-a hotărât ca toţi pacienţii-infractori să părăsească unitatea din judeţul Dolj. Pacienţii au fost treziţi de la primele ore ale dimineţii şi pregătiţi pentru îmbarcare. Autorităţile din Buzău au trimis şase autobuze pentru transportul acestora. Ei au fost coborâţi din camerele lor de către asistente şi, mai apoi, urcaţi în autobuze. Părerile printre bolnavi erau împărţite. În timp ce unii se bucurau că pleacă, pe alţii i-au podidit lacrimile. "Bine că plecăm de aici. A fost rău. Mâncarea era proastă şi nu aveam condiţii", a spus un pacient. "Era bine aici. Nu înţeleg de ce ne mută", a spus un altul. O pacientă nu a plecat de la Poiana Mare până nu şi-a luat cu ea o piesă de mobilier, respectiv o toaletă. "O are de la fratele său care i-a adus-o tocmai de la Petroşani", a explicat o asistentă. La ora 10.45, autobuzele, însoţite de câteva echipaje ale poliţiei şi jandarmeriei, dar şi de două ambulanţe din Buzău, au părăsit poarta Spitalului din Poiana Mare. În momentul în care autobuzele ieşeau, câteva angajate au izbucnit în lacrimi. "Ne pare rău. Cum să nu ne pară rău. Ne-am ataşat de ei. Săracii, nu au nici o vină", a declarat, printre lacrimi, infirmiera Daniela Toană. Pacienţii de la Poiana Mare vor fi cazaţi într-o clădire nouă a Spitalului din Săpoca. Pe drum însă, unul dintre pacienţi a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova în urma unui colaps rectal. Pacientului i-a ieşit intestinul gros prin anus.
Spitalul din Poiana Mare a rămas cu 275 de pacienţi. Din cauza restrângerii activităţii, din cei 313 salariaţi, câţi sunt în prezent, 60 vor fi concediaţi începând de luna viitoare. Din acest motiv, angajaţii de la Spitalul din Poiana Mare au fost deosebit de tensionaţi pe perioada cât pacienţii au fost îmbarcaţi. Unul dintre paznicii spitalului a agresat trei operatori de la televiziunile centrale pe motiv că nu au voie să filmeze. La puţin timp după ce pacienţii-infractori au părăsit spitalul, angajaţii l-au aşteptat pe directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, ştefan Popescu, pentru a-i cere socoteală. Furioşi, angajaţii i-au spart directorului adjunct un far de la maşină. Angajaţii au închis poarta şi nu i-au dat voie să plece oficialului DSP Dolj până ce acesta nu le-a promis că nu va fi nimeni concediat. Angajaţii de la Poiana Mare nu sunt la primul incident de acest fel. În luna noiembrie a anului trecut, ei au stat mai multe zile în grevă, după ce ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că va închide unitatea din Dolj. Până la urmă, ministrul sănătăţii s-a răzgândit şi a anunţat că doar secţia penală a spitalului va fi desfiinţată.
În 2004 au murit 21 de pacienţi
Spitalul de Neuropsihiatrie de la Poiana Mare a intrat în atenţia Amnesty International, după ce în primele două luni ale anului 2004, aici, au murit nu mai puţin de 21 de pacienţi. După acest episod, spitalul a primit numele de "spitalul morţii". În ultimii doi ani, la Spitalul Poiana Mare s-au investit în reabilitare nu mai puţin de 16 miliarde de lei vechi, din care 8,2 miliarde de lei din fondurile Ministerului Sănătăţii şi 7,9 miliarde de lei din fonduri proprii.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite