Pachetul de reformă în Sănătate, ambalat şi livrat parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, va prezenta oficial astăzi forma finală a pachetului legislativ de reformă în Sănătate. După ce au fost lansate în dezbaterea publică separat,

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, va prezenta oficial astăzi forma finală a pachetului legislativ de reformă în Sănătate. După ce au fost lansate în dezbaterea publică separat, acum, actele normative vin "la pachet" sub numele de Legea privind reforma în domeniul sănătăţii. Sub această denumire stau alături 17 proiecte. Din acest pachet lipseşte Legea farmaciei, proiectul care a născut cele mai mari controverse, alături de Legea spitalelor. La întâlnirea de la Palatul Parlamentului vor fi prezenţi şi preşedintele Traian Băsescu, şi premierul Călin Popescu Tăriceanu.
DSP devine USD
Asistenţa de sănătate reprezintă Titlul I al Legii lui Nicolăescu şi prevede reorganizarea Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP). După adoptarea legii, acestea vor deveni Unităţi Sanitare Descentralizate (USD). Ele vor coordona activitatea medicală, vor face studii privind nevoile de servicii medicale şi vor stabili priorităţile sistemului sanitar.
Medicii de familie primesc fonduri pentru tratament la domiciliul bolnavului
După cum se arată în expunerea de motive, acest act normativ va fi adoptat pentru a se sublinia importanţa domeniului. Ministerul speră să elimine o parte a cheltuielilor din spitale, prin acordarea unei mai mari atenţii medicinei primare. Legea stabileşte un pachet de servicii medicale care pot fi contractate cu medicii de familie. Legea aduce şi o diversificare a lor, insistând pe asistenţa medicală la domiciliu.
Acordarea asistenţei medicale de urgenţă devine obligatorie
Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat obligă statul să asigure tratamentul de urgenţă pentru orice persoană, indiferent dacă este asigurată sau nu. Sistemul prevede şi înfiinţarea unor centre regionale de asistenţă medicală de urgenţă. Prin această lege se doreşte crearea cadrului pentru apariţia asistenţei de urgenţă privată, care poate fi finanţată atât de cetăţeni, cât şi de Casele de asigurări private. Din păcate, legea nu menţionează că aceste unităţi private ar putea fi plătite şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Transplantul are lege europeană
Activitatea de transplant va avea o lege conform directivelor europene. Prelevarea de organe se extinde şi la persoanele care nu mai pot fi resuscitate, alături de cele aflate în moarte cerebrală.
Legea aduce precizări necesare privind transplantul de ovule şi de cornee.
Directorii de spital nu mai pot avea altă Funcţie
Cel mai controversat proiect a fost cel privind Legea spitalelor. Prin titlul al VII-lea al Legii de reformă se înfiinţează spitalele regionale, care vor prelua cazurile grave din judeţe, astfel încât să se elimine presiunea de pe marile centre universitare. Modificarea cea mai importantă este legată de conducerea spitalelor, care va fi deţinută de un manager. Conducerea va fi separată de orice altă funcţie, chiar dacă aceasta nu este remunerată. Totuşi, există o excepţie de la această prevedere în cazul spitalelor de până la 400 de paturi. Titlul VII detaliază conflictul de interese pentru toţi angajaţii spitalului. Directorul va fi numit de ministru, iar Consiliul de Administraţie se transformă în Consiliu Consultativ, compus din doi reprezentanţi ai Ministerului sau ai Casei de Asigurări, doi din partea Consiliului Judeţean sau Local, doi reprezentanţi ai instituţiei de învăţământ, în cazul spitalelor universitare, doi reprezentanţi ai patronatelor şi un invitat din partea sindicatelor. Spitalul primeşte un buget global, pe care managerul îl poate folosi cum crede că este mai bine. El are, spre exemplu, libertate în ceea ce priveşte politica de personal. Fiecare medic va fi plătit în funcţie de contribuţia pe care a avut-o la realizarea bugetului instituţiei sanitare. şefii de secţii răspund la rândul lor pentru realizarea contractului cu Asigurările.
Spitalizarea la domiciliu, în noua lege a asigurărilor de sănătate
Se stabileşte independenţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi se aduc schimbări în ceea ce priveşte sistemul de finanţare a spitalelor. Astfel, se introduce spitalizarea de zi, de o zi (24 de ore), şi la domiciliu. Casa va putea, de asemenea, să depună banii şi în bănci, nu doar la trezorerie.
şefii Colegiului Medicilor nu pot fi parlamentari
Capitolul privind organizarea Colegiului Medicilor şi exercitarea profesiei de medic stabileşte că funcţia de conducere din cadrul acestui organism este incompatibilă cu funcţia de director de spital sau cu aceea de parlamentar. Colegiul Medicilor este o putere delegată a statului, a fost ideea care a stat la baza acestei prevederi introduse de Ministerul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite