Pacepa: Coreea de Nord, tehnologie nucleară sovietică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un articol care va apărea astăzi în prestigioasa revistă americană "National Review", care are peste 13 milioane de cititori on-line, generalul Ion Mihai Pacepa (foto) afirmă că nu crede

Într-un articol care va apărea astăzi în prestigioasa revistă americană "National Review", care are peste 13 milioane de cititori on-line, generalul Ion Mihai Pacepa (foto) afirmă că nu crede că, prin diplomaţie, dictatorul nord-coreean Ki Jong II va renunţa la armele nucleare.
Pacepa a calificat experimentul nuclear al regimului de la Phenian ca pe un "eveniment apocaliptic". El subliniază că a cunoscut intrigile nucleare comuniste din calitate de fost şef al spionajului comunist şi consilier pe probleme de securitate naţională al dictatorului Nicolae Ceauşescu. Pacepa afirmă că România a lucrat pentru realizarea unor arme nucleare şi că acest lucru a fost recunoscut în 1989 de către noul guvern, care a informat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică că ar fi descoperit o cantitate de plutoniu îmbunătăţit la un reactor nuclear, Triga (reactor de mici dimensiuni). Un studiu canadian de la acea vreme indica faptul că programul nuclear românesc ar fi avut o amploare mai mare, ţinută secretă. Generalul, care în 1978 a cerut azil politic în Statele Unite, spune că liderul sovietic Nikita Hruşciov ar fi fost cel care ar fi sprijinit proliferarea nucleară, Rusia dând tehnologie Chinei, de unde apoi aceasta a ajuns în Coreea de Nord, Pakistan şi Iran. Pacepa povesteşte că, în 26 octombrie 1959, Nikita Hruşciov a venit în România "pentru o vacanţă de şase zile". În realitate, liderul venise la Bucureşti pentru ca Gheorghe Gheorghiu-Dej să intermedieze îmbunătăţirea relaţiilor cu liderul chinez Mao. În iunie 1960, Hruşciov a participat la al III-lea Congres PMR, unde a avut din nou întrevederi cu liderii chinezi. Pacepa spune că a asistat la aceste convorbiri secrete şi îl ducea în pat pe Hruşciov atunci când acesta se îmbăta. Apoi, Hruşciov a fost cel care a sprijinit activ China pentru a se înarma. La mijlocul anilor 80, după ce fusese consultată de 1.390 de experţi sovietici, China producea circa 800 kilograme de uraniu şi peste 400 kilograme de plutoniu anual.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite