PSD si-a lansat candidatii la Parlament intr-o ceata totala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca sa umple timpul, Nastase, Voiculescu si Geoana au marait demonstrativ la Basescu in fata publicului pesedisto-purist Marea lansare a candidatilor Uniunii PSD+PUR, programata sambata, la Sala

Ca sa umple timpul, Nastase, Voiculescu si Geoana au marait demonstrativ la Basescu in fata publicului pesedisto-purist Marea lansare a candidatilor Uniunii PSD+PUR, programata sambata, la Sala Palatului, s-a redus doar la cateva discursuri rostite intr-o scenografie inedita, cu aproape doua sute de oameni pe scena - reprezentand candidatii virtuali - si alti cinci mii de spectatori, pe scaune. Uniunea nu a reusit sa-si respecte programul initial: definitivarea listelor pana joi si lasarea candidatilor sambata. Adrian Nastase si Dan Voiculescu au negociat din greu pana in noaptea de vineri spre sambata, fara a ajunge la o solutie pentru impartirea tuturor locurilor , ceea ce a facut din spectacolul de prezentare a candidatilor un semiesec. Spre deosebire de locale, cand candidatii erau prezentati cu fast, in lumina reflectoarelor, cu muzica si confeti, in timp ce sala aplauda fiecare nume in parte, acum impresia a fost a unei nunti la care lipseau mirii. S-a vorbit de candidati doar la modul general, dar nu s-a dat nici un nume. Adrian Nastase a laudat la gramada viitorii candidati, tineri, femei si politicieni cu experienta. Cu o zi inainte, intr-o declaratie radiofonica, Mircea Geoana lasa si el sa se inteleaga ca listele sunt gata si invita lumea sa le studieze amanuntit. Aceeasi confuzie a fost si la sedinta Biroului Executiv al PSD, care a precedat "marea lansare". Nimeni din acest esalon pesedist nu a vazut listele. Adrian Nastase, sosit cu o intarziere de aproape o ora la sedinta, i-a anuntat pe colegi ca PSD va castiga 45 la suta din mandate si i-a rugat sa voteze listele in alb, lasand Biroul Coordonator sa le definitiveze. In mare, fiecare judet isi cunoastea lista, dar nimeni nu a vazut cum stau lucrurile in celelalte organizatii. Adrian Nastase a spus ca "mai sunt trei sau patru situatii care trebuie clarificate" si de aceea listele nu au fost facute publice. "Daca le-am fi distribuit asa cum erau, cu semnele de intrebare de care v-am vorbit, in mod categoric, ele ar fi fost maine in presa, ceea ce ne-ar fi creat niste dificultati", a explicat Adrian Nastase de ce nu au fost dezvaluite misterioasele liste electorale.
Prezidentiabilul PSD: "Romania are nevoie de un zambet inteligent"
In lipsa numelor candidatilor, conducerea Uniunii a fost nevoita sa improvizeze un alt program al spectacolului de lansare. Virtualii candidati au fost chemati pe scena, ca decor vivant. Ei au stat in picioare doua ore si au aplaudat la unison cu sala ori de cate ori apareau pauzele speciale pentru aplauze in discursurile vorbitorilor. Dan Voiculescu si Mircea Geoana au reusit sa sparga monotonia cu cateva replici acide la adresa adversarilor politici. "Nu putem risca sa avem un presedinte de tara care sa se enerveze, sa inceapa sa planga, sa injure sau sa ameninte cancelariile occidentale (...) Demolatorul de guverne, de lideri de partid si de colegi de alianta, acest Iuda al politicii romanesti, nu are voie sa demoleze Romania", a declansat atacul Dan Voiculescu. Invins de Traian Basescu in alegerile pentru Primaria Capitalei, Mircea Geoana, a prins prilejul sa se dea "fioros" in fata colegilor din Uniune: "Haideti sa facem ceva bun pentru tara la toamna! Haideti sa facem ca acest candidat la presedintie din partea oponentilor nostri sa ramana pe banca de rezerve, iar in zilele bune sa-l trimitem la echipa a doua pentru ca acolo are competente, acolo trebuie sa joace! Nu este suficient sa-ti indrepti cravata, sa spui ca esti presedinte. La Alianta PNL-PD nu exista un guvern din umbra, ci un guvern din bezna". Adrian Nastase a interpretat un alt rol. Discursul lui a avut pauze lungi, au lipsit elementele mobilizatoare, iar tonul a fost atat de scazut, incat sala a reactionat cu greu. Nastase a descris tipul de presedinte pe care crede ca l-ar intruchipa el: "Eu voi fi puntea de legatura dintre Uniunea Europeana si poporul roman. Romania are nevoie de un presedinte european, de un presedinte negociator, de un presedinte diplomat, de un presedinte modern, de un presedinte priceput si apropiat de oameni. Eu voi fi un astfel de presedinte". Acuratetea portretului a mers pana la zambetul prezidential: "Romania are nevoie de un zambet inteligent". Fara a-i rosti numele vreodata, Adrian Nastase a spus ca Traian Basescu ar fi un presedinte dictatorial. "Presedintele tarii nu poate sa fie un tar care sa stabileasca cum sa traiasca romanii si ce este bine pentru ei (...) in nici un caz nu dorim un model de presedinte asemanator cu rolul presedintelui autocrat din unele foste republici sovietice", a afirmat Adrian Nastase. Lansarea candidatilor necunoscuti s-a terminat cu Oda Bucuriei, adoptata ca imn de UE. Liderii PSD si PUR s-au intors sa negocieze forma finala a listelor pentru Parlament.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite