In PSD sunt mai multe capete, dar fiecare are creierul lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

afirma Adrian Nastase

- In ce masura influenteaza atitudinea grupului socialist din Parlamentul European fata de Raportul de tara al Romaniei situatia PSD, in contextul incercarilor de schimbare a presedintilor celor doua Camere?
- Grupul socialist din Parlamentul European a sustinut in mod constant Romania in procesul integrarii europene si am convingerea ca va proceda la fel si in ceea ce priveste Raportul de tara pe care il asteptam. Cat despre observatiile facute de PSE la adresa coalitiei de guvernare pe tema modificarii regulamentelor Camerelor, cred ca si acestea sunt rationale. Colegii nostri europeni nu au facut decat sa-i traga de maneca pe actualii guvernanti in legatura cu o problema pe care, mai devreme sau mai tarziu, ar fi semnalat-o si alti oficiali din strainatate. Daca in urma acestor semnale Alianta va reveni cu picioarele pe pamant si se va preocupa mai intens de integrare, atunci inseamna ca demersul colegilor din PSE si-a atins obiectivul. Niciodata insa nu s-a pus problema ca socialistii europeni sa faca lobby in defavoarea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Iar dupa sprijinul constant aratat Romaniei de PSE nu mi se pare fair play ca actuala Putere sa arunce cu noroi in aceasta directie. Din pacate, pana acum, Puterea a facut si in plan extern ce a facut in plan intern: a generat efecte defavorabile, nu constructive. Cred de aceea ca ar fi mai bine, nu pentru PSD, ci pentru Romania, ca eforturile reprezentantilor Aliantei si in special ale lui Traian Basescu sa fie orientate pe o dimensiune constructiva, spre obtinerea sprijinului grupurilor parlamentare din Parlamentul European.
Rolul Opozitiei este sa atentioneze Puterea cand intra pe contrasens
- De ce ati simtit nevoia sa va plangeti comisarului european pentru justitie in legatura cu situatia PSD?
- PSD e un partid puternic. In politica, noi nu ne plangem, ci luptam. Alianta se plange, in schimb, de un an de zile ca e grea "mostenirea", ca nu poate sa guverneze si ca sistemul nu functioneaza. In comparatie cu PNL si PD, PSD este chiar un partid optimist. Presedintele Traian Basescu se plange si el ca un eventual raport negativ al Comisiei Europene va fi din cauza PSD, si nu a proastei guvernari din acest an. Sa fim seriosi. Noi nu ne-am plans, ci am tras un semnal de alarma. Un semnal care atragea atentia asupra epurarii politice practicate intr-un stat pretins democratic, din inima Europei, care maine-poimaine va deveni membru al Uniunii Europene. Daca ati fi martorul unei infractiuni periculoase, dumneavoastra nu ati semnala asta politiei? Nu e vorba de un drept, ci de o obligatie. La fel si in cazul acesta. Noi avem obligatia, ca partid politic responsabil, sa veghem ca in Romania sa fie respectate legile, Constitutia si criteriile Uniunii Europene. Iar independenta justitiei este un asemenea criteriu. In mod evident, accentul se pune gresit: de ce am trimis aceste scrisori? Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Ce s-ar fi intamplat daca nu le-as fi trimis? Cum ar fi evoluat oare justitia din Romania? Eu cred acum, privind retrospectiv, ca am procedat corect, ca justitia romana si statul de drept au avut de castigat ca urmare a acestui demers. Daca lucrurile continuau cum incepusera, acum nici nu s-ar fi pus problema unui raport de tara favorabil. Si pana la urma acesta e unul din rolurile Opozitiei, sa atentioneze Puterea cand intra pe contrasens si sa o indrepte pe drumul cel bun. Ramane oricum intrebarea daca justitia devine "mai" independenta atunci cand sefii Parchetului General sunt desemnati de guvern. Sunt convins ca vom mai discuta despre acest subiect!
- Care sunt diferentele majore dintre PSD si Alianta D.A. in privinta reformei din justitie?
- Guvernarea PSD si cea a Aliantei au venit in momente, bineinteles, diferite. Noi a trebuit sa ne concentram pe eforturile de reforma a justitiei prin crearea institutiilor si a unui cadru legal compatibil cu normele europene. Ce trebuia sa faca guvernarea Aliantei era extrem de simplu. Sa lase institutiile sa aplice cadrul legal pe baza caruia, de altfel, fusese inchis Capitolul ,Justitie si Afaceri Interne". Ceea ce s-a facut insa a fost sa se schimbe lucrurile bune deja facute si iata ca, abia acum, pe ultima suta de metri inaintea raportului de tara, institutiile sunt presate sa functioneze.
Alianta este bantuita de mitul Mesterului Manole. Aproape in toate domeniile, liberalii si democratii nu pot construi fara sa darame ceva. In acest ritm, ne vom trezi peste patru ani ca nu mai avem nici o fundatie, dar stam bine la moloz.
- Va colabora PSD cu partidele aflate la guvernare pentru accelerarea reformelor necesare integrarii europene?
- Noi am muncit patru ani pentru indeplinirea acestui obiectiv si chiar nu vrem sa dam cu piciorul la toate acele eforturi pe care le-am facut in mandatul anterior. Am spus-o si cu alte ocazii si o voi repeta pana cand vor intelege si liberalii, si democratii. In masura in care Alianta va intelege ca prioritara este integrarea in Uniunea Europeana, si nu incalcarea Constitutiei sau realizarea de abuzuri politice, PSD nu este doar dispus sa colaboreze, ci este hotarat sa acorde un sprijin total pentru indeplinirea acestui obiectiv. As vrea sa amintesc faptul ca noi am fost cei care am solicitat alocarea unui timp parlamentar minim pe saptamana pentru discutarea legilor necesare integrarii. Insa chiar si in aceste conditii, din cauza inversunarii Aliantei, in parlament s-a discutat mult mai mult despre schimbarea regulamentelor decat despre prioritatile legislative ale momentului, iar grupurile coalitiei guvernamentale au votat chiar impotriva trecerii la dezbaterea legilor integrarii.
Romania poate compromite integrarea din cauza unei guvernari ineficiente
- Potrivit informatiilor preliminare, Raportul de tara din aceasta luna va amana decizia finala privind intrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007. Care credeti ca sunt motivatiile pentru asemenea decizie?
- Motivatiile tin in primul rand de politica extrem de prudenta a europenilor fata de impredictibilitatea conduitei presedintelui tarii si guvernului. Spre deosebire de ceea ce se intampla in Romania, unde unii politicieni isi dau cuvantul si apoi il iau inapoi sau isi permit sa arunce tot felul de acuzatii fara temei, in Europa politica se face doar pe fapte, si nu pe vorbe. Asa ca raportul din aceasta toamna va constata evolutiile politice si mai ales economice ale Romaniei din acest an. Insa este un lucru firesc ca decizia finala sa fie amanata. Comisia Europeana porneste intotdeauna de la prezumtia eficientei guvernarii, dar nu se hazardeaza niciodata sa ia hotarari politice mai devreme decat este cazul. In lunile care au mai ramas pana la raportul din primavara se pot intampla multe. Romania poate sa indeplineasca toate criteriile, dar la fel de bine poate compromite acest proces din cauza unei guvernari ineficiente. Eu sper totusi sa ne integram in 2007 pentru ca, asa cum am mai afirmat, PSD nu are nici un interes sa saboteze un proces pe care l-a accelerat si l-a adus pana aproape de final, in mandatul 2000 - 2004.
- Revenim la situatia din interiorul PSD. Se pare ca asistam la o involburare a apelor, la o lupta intre diverse factiuni, una condusa de Ioan Rus si de Mircea Geoana, alta condusa de Miron Mitrea, iar dumneavoastra conduceti un alt grup. Unde va situati?
- Eu ma situez in limitele mandatului pe care l-am primit la Congresul PSD din acest an si cred ca acelasi lucru este valabil si in cazul colegilor mei. PSD nu este un partid cu mai multe capete, dar cu un singur creier. Este normal sa existe pareri diferite. Fiecare are creierul lui. Nu este obligatoriu ca mie, de exemplu, sa imi placa fiecare din aceste pareri sau sa simt nevoia sa le sustin. Respectarea mandatului primit la Congres este insa unul din punctele asupra carora toti cei din conducerea partidului s-au declarat absolut de acord. Cum am putea sa-i solicitam lui Traian Basescu si Aliantei sa respecte Constitutia, daca noi nu am respecta mandatul care ne-a fost acordat la Congres?
- Sustineti un congres extraordinar?
- Nu.
Gripa aviara impune un armistitiu politic
- S-au confirmat zvonurile privind prezenta virusului H5N1 in Romania. Am auzit o multime de pareri privind modul in care trebuie sa actioneze autoritatile romane. Ca fost prim-ministru, credeti ca actualul Cabinet a actionat corect?
- Vreau sa va reamintesc vizita oficiala pe care am facut-o in China in plina criza a SARS. Am putut vedea cu ochii mei ce inseamna o asemenea criza intr-o tara aflata in plina dezvoltare. Stiu ce inseamna o asemenea criza si imi dau seama de efectele pe care le poate avea asupra Romaniei. De aceea, cred in nevoia unui armistitiu politic la toate nivelurile pentru ca ne asteapta vremuri foarte grele. Fara a sti de confirmarea venita de la Londra, am lansat ieri la Iasi aceasta initiativa pentru ca trebuie schimbate prioritatile. Trebuie vaccinati, in primul rand, batranii si copiii, trebuie luate numeroase alte masuri. Trebuie redirectionati bani spre sanatate, agricultura, administratie. Avem mult de lucru. In aceasta idee, vreau sa propun Biroului Permanent al Camerei sa revedem cu responsabilitate nivelul bugetului parlamentului. Avem noi prioritati si trebuie sa ne adaptam cu intelepciune. Trebuie sa dam dovada cu totii de solidaritate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite