PSD si PRM, avantajate de jocul cifrelor la impartirea comisiilor SRI si SIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisiile speciale pentru controlul SRI si SIE vor constitui miza unor negocieri politice dure intre grupurile parlamentare. Comisiile ar fi trebuit deja sa functioneze, dar fortele politice nu au

Comisiile speciale pentru controlul SRI si SIE vor constitui miza unor negocieri politice dure intre grupurile parlamentare. Comisiile ar fi trebuit deja sa functioneze, dar fortele politice nu au reusit pana acum sa gaseasca solutiile care sa le fie cele mai convenabile. In afara comisiilor privind serviciile secrete, mai sunt de negociat alte doua comisii parlamentare comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, importanta comisie pentru integrare europeana si comisia pentru revolutionari. Principiul algoritmului complica lucrurile pentru Alianta, care are un grup parlamentar unit la Senat si doua grupuri separate la Camera Deputatilor. In aceasta configuratie, ierarhia parlamentara dezavantajeaza Alianta DA. Pe total Parlament, pe primul loc se afla grupurile PSD, cu 33,9 la suta, urmate de grupurile PRM, 14,71 la suta, PNL, 13,65 la suta, Alianta DA, 10,45 la suta, PD, 10,23 la suta, UDMR, 6,82 la suta, PUR, 6,40 la suta si minoritati, 3,84 la suta. Conform uzantelor, cel mai numeros grup isi alege primul presedintia comisiei pe care si-o doreste. Urmeaza distribuirea celorlalte comisii comune, in ordinea stabilita de algoritm. Aici intervin intelegerile dintre grupuri care pot sa se sustina reciproc sau sa-si cedeze unii altora posturi de conducere in functie de interesul de a controla o anumita comisie. De pilda, o intelegere PSD - PRM ar pune serioase probleme Aliantei DA in a obtine presedintia comisiilor pentru controlul SRI sau SIE. Teoretic, la masa negocierilor, Alianta s-ar putea trezi cu comisia SRI la PRM, si cu comisia SIE la PSD sau invers, o solutie inacceptabila pentru coalitia guvernamentala. Dar plenul camerelor reunite va avea cuvantul decisiv.
Ministrul Borbely a inaugurat alunecand pe gheata patinoarul artificial din Targu Mures
Din 1980 pana in 1992, Targu Mures a avut un patinoar artificial, inghetarea suprafetei sale realizandu-se cu amoniac primit de la un abator din apropiere. Apoi instalatia s-a deteriorat si pana anul trecut, localnicii, daca era suficient de frig, doar iernile puteau sa se bucure de acesta. Starea de degradare accentuata a patinoarului a necesitat ample lucrari de reparatii. Pentru acestea s-a obtinut, anul trecut, o finantare de 10 miliarde de lei din rezerva de stat a Guvernului, prin Agentia Nationala pentru Sport. Lucrarile au demarat in toamna si, sambata, 5 februarie, s-a taiat panglica inaugurala a patinoarului artificial, deocamdata, descoperit, din oras. Deocamdata, deoarece in faza urmatoare a proiectului se are in vedere, pentru 2005, montarea tribunelor si acoperirea intregii constructii. Pasul al treilea il va presupune ridicarea, deasupra vestiarelor, a unui minihotel cu 34 locuri, restaurant si bar. Pentru toate aceste lucrari mai este nevoie de inca 60 de miliarde de lei. Capacitatea totala a patinoarului va fi de 1.500 de locuri, aici putandu-se disputa competitii de patinaj si hochei. Au rostit discursuri viceprim-ministrul Marko Bela, presedintele ANS, Constantin Diaconu, subprefectul Burckhard Arpad si directorul Clubului Muresul, Vasile Coros, insa de departe cel mai spectaculos speech l-a avut Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului. Acesta a inaugurat, cu patinele in picioare, suprafata patinoarului. Dupa cateva rotiri, demonstrand reale abilitati, Borbely, fost sportiv de performanta, a concluzionat: "Gheata e buna! Felicit pe toti cei ce si-au adus contributia pentru ca sa avem, din nou, patinoar artificial. Targumuresenii o merita, si sper ca peste un an vom sarbatori acoperirea sa". A urmat un program demonstrativ de patinaj artistic al lotului national de juniori, aflat in pregatiri la Targu Mures. Apoi au intrat pe gheata tineri patinatori viteza, care s-au intrecut in proba de 500 m. La final, cativa dintre fostii componenti ai nationalei Romaniei - legitimati la Clubul Muresul, care a castigat, in 1954, campionatul national - pret de cateva minute au incantat asistenta cu virtuozitatea lor in a manui crosa si pucul. Targu Mures are o veche traditie in sporturile pe gheata, dand multipli campioni nationali la patinaj viteza. Din 1992, toate echipele de hochei ale orasului s-au desfiintat. Insa ele se vor reface pe structura Clubului Sportiv Scolar, cu selectiile corespunzatoare. Una dintre problemele de rezolvat este cea a echipamentului specific. Federatia de Hochei a promis ca va dota sectia pentru grupele de incepatori.
Borbely critica salile de sport ale lui Nastase
Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului a declarat, sambata, la Targu Mures: "Dupa parerea mea, multe dintre salile de sport care s-au construit pana acum in tara nu respecta niste dimensiuni competitionale, fiind facute dupa principiul "sa facem sali de sport mai ieftine si mai multe". Borbely Laszlo a anuntat ca astazi va avea o conferinta de presa la Bucuresti, unde va anunta lansarea proiectului unui nou tip de sala de sport, ceva mai mare - cu posibilitatea montarii unor mici tribune de 150 de locuri - pentru a se putea disputa si meciuri de handbal. Acest program va presupune, incepand din luna mai, demararea construirii a circa 55 de asemenea sali, plus finalizarea altor 46 sali din tipul vechi, deja contractate. In ceea ce priveste judetul Mures, a fost planificata construirea a 109 sali arondate sistemului de invatamant, Targu Mures avand parte de o singura asemenea sala. Aici, Borbely este decis sa corecteze o anomalie, si anume existenta unei unitati sportive ce nu are propria sa baza materiala. Este vorba de Liceul cu program sportiv care functioneaza cu clasele I-VIII si XI-XII in doua locatii, in tot atatea "colturi" ale orasului. Pista de atletism apartine Liceului "Bolyai", iar sala de gimnastica este a Clubului Sportiv Scolar din localitate. Cu toate acestea, performantele obtinute nu sunt deloc de neglijat, liceul scolarizand campioni nationali, europeni si chiar mondiali. Astfel, Borbely Laszlo va urgenta ridicarea in cursul acestui an a unei sali de sport, existand si teren potrivit pentru o asemenea investitie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite