"PSD - Iuda" - sloganul siderurgistilor de la Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Siderurgistii de la Hunedoara au blocat, ieri, pentru a doua zi consecutiv, circulatia pe DN 68B, Hunedoara - Deva. Locul ales a fost acelasi - podul din apropierea Otelariei nr. 2. Daca luni

Siderurgistii de la Hunedoara au blocat, ieri, pentru a doua zi consecutiv, circulatia pe DN 68B, Hunedoara - Deva. Locul ales a fost acelasi - podul din apropierea Otelariei nr. 2. Daca luni siderurgistii au spart geamurile sediului PSD, ieri, demonstratia, care nu era autorizata, a fost una pasnica. De dimineata, peste 300 de muncitori au iesit in strada pentru a protesta impotriva anuntatelor concedieri. Din cei peste 4.000 de muncitori care au mai ramas la Siderurgica Hunedoara, se estimeaza ca in urma restructurarii vor mai ramane doar 2.300. Aceasta a fost conditia impusa de holdingul LNM, care, ieri, urma sa semneze cu APAPS contractul de privatizare la pachet pentru combinatul din Hunedoara si pentru Petrotub. Sindicalistii sustin ca disponibilizarile vor "omori" orasul, care mai supravietuieste doar datorita platformei siderurgice. Inarmati cu o cruce pe care era scris cu litere de-o schioapa "PSD-Iuda", siderurgistii s-au postat la ora 9,30, in mijlocul soselei. Scandalul cel mai mare a fost din cauza covrigului pus deasupra crucii. Unii dintre protestatari au vrut cu orice chip sa ia o imbucatura din covrig, strigand ca mor de foame, in timp ce altii voiau ca el sa ramana acolo. Pana la urma, unul dintre sindicalistii infometati a reusit sa rupa o bucata din covrig. Muncitorii au fost pe punctul de a rasturna microbuzul unei localnice care a incercat sa forteze barajul uman. Singurele lasate sa circule au fost carutele. Dupa vreo doua ore de protestat in frig, siderurgistii hunedoreni au deblocat soseaua. Intre timp, de la APAPS a fost primit un fax care anunta ca ieri urma sa se semneze contractul de privatizare. In asteptarea ultimelor informatii de la liderul de sindicat Petru Vaidos, plecat la Bucuresti, siderurgistii au anuntat ca vor iesi si astazi, din nou, in strada. Ei au fost supravegheati indeaproape de jandarmi, insa nu s-au inregistrat ciocniri intre cele doua parti. Dupa incidentele de luni, in zona au fost trimise intariri. La Hunedoara au sosit cateva sute de jandarmi din cadrul fortei mobile de interventie de la Timisoara.
Siderurgica si Petrotub - vandute LNM Holdings
Prin contractul semnat, ieri, la Bucuresti, pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni la Siderurgica Hunedoara, cumparatorul, Grupul LNM Holdings NV, s-a angajat la un efort financiar insumand 43,4 milioane dolari, din care 1 milion de dolari valoarea actiunilor, 21,4 milioane de dolari valoarea investitiilor tehnologice si de mediu si 21 de milioane de dolari, volumul datoriilor comerciale asumate. Pentru cealalta societate, preluata "la pachet" cu Siderurgica, si anume Petrotub Roman, LNM Holdings s-a angajat la un efort financiar de 83 milioane dolari, din care valoarea tranzactiei (actiuni plus investitii) 43 milioane dolari si datorii comerciale preluate 40 milioane dolari. "Prin aceasta privatizare, am inchis ultima "gaura neagra" din siderurgia romaneasca, Siderurgica pierzand, in acest an, numai din activitatea de productie, circa 100 de mii de dolari pe zi", a declarat Ovidiu Musetescu. Acesta a precizat ca singura alternativa la privatizare ar fi fost lichidarea combinatului hunedorean, ceea ce pentru statul roman ar fi insemnat o paguba de circa 260 milioane dolari, iar pentru judetul Hunedoara o adevarata catastrofa sociala. In urma privatizarii, de la cele doua societati vor fi disponibilizati 3.550 de salariati, respectiv 2.050 de la Siderurgica si 1.500 de la Petrotub. Acestia vor primi plati compensatorii si alte ajutoare financiare. De exemplu, la Siderurgica, aceste plati cumulate vor insuma o suma de 4,8-5 milioane lei, care va fi acordata lunar celor disponibilizati, pe o perioada cuprinsa intre 22 si 30 de luni - a spus Musetescu. Ca o masura suplimentara de acompaniament social, guvernul a hotarat ca suma incasata pe actiunile Siderurgica, de 1 milion de dolari, sa fie alocata ca sursa de finantare pentru parcul industrial care va fi infiintat la Hunedoara si care va crea noi locuri de munca.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite