PSD cere Guvernului să întrerupă formarea celor două companii energetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD cere Guvernului să întrerupă formarea celor două companii energetice
PSD cere Guvernului să întrerupă formarea celor două companii energetice

Deputatul PSD Iulian Iancu cere Guvernului să întrerupă procesul de fuziune a producătorilor de energie, al cărui scop este crearea a două mari companii energetice, argumentând că restructurarea sectorului energetic nu poate fi iniţiată de un Guvern demis şi nici în timpul campaniei electorale.

"În cursul zilei de ieri (sâmbătă n.r.), la ora 11:00, în prima zi de campanie electorală, Guvernul a iniţiat un proces de restructurare a celui  mai important sector din domeniul economic, care vizează strict domeniul securităţii şi siguranţei naţionale", a declarat Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, citat de NewsIn.

Iancu spune că restructurarea sectorului energetic nu poate fi iniţiată de un Guvern demis, în timpul campaniei electorale, în pragul iernii şi "pe uşa din spate".

Preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor susţine că actualul Executiv are "suficiente probleme în administrarea sectorului energetic".

Potrivit lui Iancu, Hidrolectrica este obligată să cumpere energie la preţuri de trei ori mai mari (la 240 de lei pe MWh) din cauza rezervelor reduse de apă, ceea ce a dus la datorii ale companiei de peste 100 de milioane de lei, iar Electrocentrale Bucureşti trebuie să primească de la bugetul de stat o restanţă de 150 de milioane de lei, aferentă primelor trei trimestre ale anului în curs.

Ministerul Economiei are în vedere formarea a două noi companii energetice, prin divizarea şi fuziunea actualelor societăţi de stat, care să cuprindă atât hidrocentrale, cât şi termocentrale, mine de cărbune şi reactoarele nucleare de la Cernavodă.

Încă din primăvară, de când Ministerul Economiei şi-a anunţat planul de restructurare a sectorului energetic, PSD a susţinut măsurile iniţiate de conducerea ministerului.

Mai mult, deşi iniţial oficialii ministerului anunţaseră că managementul celor două companii va fi privatizat, conducerea noilor societăţi a fost împărţită între cele două partide. 

Fuziuni în AGA

Vineri, surse din domeniu au declarat pentru "Adevărul" că Ministerul Economiei urgentează restructurarea sectorului energetic şi renunţă la ideea promovării unei Ordonanţe de Urgenţă pentru înfiinţarea celor două noi companii energetice, în contextul politic actual.

Astfel, reorganizarea sectorului energetic de stat va fi definitivată prin aprobarea în Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) a fuziunilor dintre societăţile existente, conform proiectuluii. Măsura va fi legiferată ulterior, printr-o Hotârăre de Guvern.

De altfel, vineri şi sâmbătă, AGA societăţilor de stat implicate au aprobat fuziunile.

Noile companii, funcţionale în vara 2010

Din prima ar urma să facă parte complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, Societatea Naţională a Lignitului (SNLO), Nuclearelectrica şi trei sucursale ale Hidroelectrica, respectiv Vâlcea, Slatina şi Sibiu.

Cea de-a doua companie va include Compania Naţională a Huilei (CNH), Electrocentrale Bucureşti, termocentralele Deva şi Paroşeni, hidrocentrala Porţile de Fier şi restul sucursalelor Hidroelectrica.

Potrivit intenţiilor Ministerului Economiei, cele două companii energetice vor fi funcţionale la mijlocul anului viitor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite