PNL - dur cu criticii, blând cu finanţatorul PSD
0Gheorghiof şi-a prezentat demisia din Biroul Permanent Central al PNL, întrucât numele său se regăseşte pe lista colaboratorilor cu fosta Securitate. Din acelaşi motiv, Aleodor Frâncu a
Gheorghiof şi-a prezentat demisia din Biroul Permanent Central al PNL, întrucât numele său se regăseşte pe lista colaboratorilor cu fosta Securitate. Din acelaşi motiv, Aleodor Frâncu a anunţat că demisionează din partid şi din funcţia de şef al Cancelariei primului-ministru.
Conducerea PNL a preferat să amâne momentul execuţiei celor doi rebeli pentru partea a doua a şedinţei, lăsând-o pe Raluca Turcan să aştepte câteva ore bune în holul hotelului unde s-a desfăşurat şedinţa. Boureanu nu a venit la Cluj, anunţându-l încă de vineri pe secretarul general al partidului că nu este în ţară. Liderii liberali au ascultat pledoaria de apărare a fostei consiliere a lui Theodor Stolojan, după care s-au înghesuit s-o acuze că a făcut mult rău imaginii formaţiunii. Surse din PD au relatat că liderul deputaţilor PNL, Crin Antonescu, a fost cel mai acid critic al lui Turcan, reuşind, totuşi, să stârnească zâmbetele celor prezenţi printr-un discurs ironic. În apărarea Ralucăi Turcan nu a sărit decât deputatul Mircea Cinteză, care, invocând principiul libertăţii de exprimare, a încercat să obţină comutarea pedepsei din excludere în suspendare sau chiar avertizare. În cele din urmă, 53 dintre membrii Delegaţiei au votat în favoarea eliminării şi nouă au fost împotrivă. Scorul în cazul lui Cristian Boureanu a fost de 50 de opţiuni pentru excludere şi 14 "împotrivă".
Raluca Turcan a declarat, după şedinţa de sâmbătă, că PNL aplică practici antiliberale, precizând, totuşi, că nu va contesta decizia de excludere. "Din păcate, în acest moment, sunt practici antiliberale în PNL, care încurajează excluderile, iar acestea demonstrează politica duplicitară şi demagogică a celor din fruntea PNL. În opinia mea, este un comportament în avantajul unui grup restrâns care îşi promovează interesele, beneficiind de faptul că PNL este la guvernare", a spus Turcan. Din străinătate, Cristian Boureanu a comentat şi el, printr-un comunicat, că decizia de excludere a sa din PNL este "total nestatutară şi absurdă". El a apreciat că "fostul student repetent, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a arătat adevărata faţă odată ajuns, întâmplător şi vremelnic, la conducerea guvernului şi a PNL". "Călin Popescu Tăriceanu, finul său, Bogdan Olteanu, şi alţi câţiva politicieni anonimi din anturajul lor au deturnat voturile pe care cetăţenii României le-au dat Alianţei la alegerile din 2004 încercând să-i elimine pe toţi aceia care beneficiază de susţinerea populaţiei şi fără de care PNL nu s-ar fi aflat astăzi la putere", a declarat Boureanu.
Patriciu - afară dacă mai dă bani pesediştilor
52 de liberali au votat pentru recomandarea Comisiei de etică privind sancţionarea lui Dinu Patriciu cu avertisment public, şase au fost împotrivă şi cinci s-au abţinut. "Comisia de etică a PNL consideră sponsorizarea campaniei electorale a unui partid politic aflat în competiţie cu PNL ca fiind o încălcare a principiilor de morală politică prevăzută la punctul 6 din Codul Etic al PNL", se arată în decizia acestui organism, însuşită, sâmbătă, de Delegaţia Permanentă a PNL. Preşedintele Comisiei, Adrian Iorgulescu, a precizat că Patriciu riscă excluderea din PNL numai dacă va recidiva şi va mai sponsoriza PSD.
Patriciu: Banii pentru PSD, pe principiul "şanselor egale"
Omul de afaceri Dinu Patriciu şi-a manifestat nemulţumirea faţă de sancţionarea sa într-o scrisoare pe care a trimis-o Delegaţiei Permanente a PNL. Magnatul le-a explicat colegilor de partid că motivul pentru care a finanţat campania electorală a PSD a fost cel al nediscriminării între toate formaţiunile. "Principiul şanselor egale, al îndreptăţirii tuturor de a se exprima în chestiuni ce privesc starea democraţiei, a orientat unele companii ale grupului Rompetrol în politicile lor de atribuire de sponsorizări, subsidii şi granturi. Acestea au vizat nu numai partide, dar, mai ales, proiecte ale societăţii civile şi ale comunităţilor locale. Este un mod de a arăta că este servit interesul public şi nu urmează preferinţe politice", a subliniat Patriciu. El şi-a reafirmat convingerea că este "ţinta" unor "acuzaţii nedrepte". "Reafirmându-mi convingerea că astăzi sunt ţinta unor acuzaţii nedrepte, nu am nicio îndoială că, în perioada următoare, se va dovedi netemeinicia acestora şi voi fi absolvit de vina de a fi liberal", a încheiat bossul Rompetrol.