PNA, vizitat zilnic de VIP-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar daca senatorii si deputatii care incalca legile vor fi verificati de Parchetul General, o multime de persoane controversate vor trebui sa faca dovada nevinovatiei lor, dand cu subsemnatul

Chiar daca senatorii si deputatii care incalca legile vor fi verificati de Parchetul General, o multime de persoane controversate vor trebui sa faca dovada nevinovatiei lor, dand cu subsemnatul la PNA. Nu sunt parlamentari, insa ar putea face fata cu brio intr-un top al celor mai bogati romani. Din cauza unora, am ajuns sa auzim in Romania de santaj economic, livrari de informatii secrete si tranzactii de milioane de euro efectuate in numai cateva minute. In doar cateva dosare existente la PNA, am putea constata ca fenomenul coruptiei nu este doar o sintagma mereu reclamata, ci o realitate.
Primul santaj economic
In premiera, ca metodologie infractionala, procurorii anticoruptie au constatat la SC Bucur Obor SA un mod de santaj economic atipic. Comerciantilor, detinatori de spatiu in Complexul Bucur Obor, li se invocau datorii fictive, inclusiv penalitati nereale de intarziere catre societate si erau convocati in fata conducerii unitatii, in mod repetat si individual, fiind pusi in fata alternativei de evacuare din spatiul comercial, in cazul in care refuza sa-si vanda actiunile obtinute in urma privatizarii. in plus, comerciantilor li se promitea stergerea datoriilor fictive invocate, precum si posibilitatea de a ramane in locatia detinuta daca acceptau cedarea actiunilor in conditiile impuse si in beneficiul celor implicati. Chemat la PNA sa dea explicatii, Laurentiu Postovaru, membru al Consiliului de administratie al SC Bucur Obor SA, dar si ocupantul unui loc confortabil in topul celor mai bogati afaceristi, ignora ziaristii. In schimb, isi scoate un Kent si se opreste la pozat, inainte de a-si lua limuzina de dupa colt.
Dinel Staicu se tine de glume
Dupa cateva zile este chemat la audieri Dinel Staicu, acuzat ca ar fi prejudiciat Banca Internationala a Religiilor cu peste 450 miliarde de lei. Nu iese bine de la PNA ca se si arunca vestea ca a plecat din tara, asa, ca o replica la nervii provocati de "indrazneala" anchetatorilor de a-l da in consemn la frontiera. Revine dupa cateva zile si spune ca, intr-adevar, a fost plecat la Verona, dar... la cofetaria Verona. In tot acest timp, fostul senator Vasile Duta isi redacta plangerile penale indreptate impotriva tuturor care au indraznit sa-i pateze imaginea, suparat ca si-a legat numele de afacerile Camatarilor. Acum, nici bine nu a spus Curtea Constitutionala ca senatorii vor fi "plasati" de la PNA la PICCJ, ca avocatul ex-parlamentarului a si anuntat ca va contesta ancheta PNA prin care Duta a ajuns ia loc pe banca inculpatilor.
Cu taxiul la audieri
De dragul unei poze in fata Parchetului National Anticoruptie, unii vin de bunavoie. Astfel ca presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, cum s-a vazut dat la ziar cu niste activitati dubioase, cum a luat taxiul si a cerut sa se faca investigatii. Nu de bunavoie, ci cu invitatie, dar tot cu taxiul a descins la PNA si primarul Constantei, Radu Mazare. Cercetat pentru concesionarea nelegala a unor terenuri, dar si pentru atribuirea ilegala a unor licitatii, Mazare a gasit solutia: e mana Puterii actuale! Nu de mult, fostul presedinte PSD al CJ Gorj, Nicolae Mischie, venea tot cu taxiul la PNA, unde e acuzat de fapte grave de coruptie. Intre timp, a fost retinut de procurorii gorjeni, care, din cauza gestionarii precare a cazului, l-au scapat printre degete si, din mare baron, Mischie "ajunse" victima.
Cereri ale acuzatilor: protejarea imaginii si anchetarea in strainatate
Scump la vedere se dovedeste a fi si fostul primar al Bacaului Dumitru Sechelariu, care numai ca nu a fost rugat de procurori sa vina la audieri. Prima data a venit cu mare drag, dar si cu speranta ca va scapa de apelativul de baron. Cand a vazut insa ca dosarul sau penal se ingroasa, a devenit discret si a cerut protejarea imaginii sale. Un alt dosar controversat este cel al fostului director al Directiei de Control Fiscal din Finantele Publice Bihor, Ioan Lascau. Acuzat ca ar fi incalcat legea, in acest dosar este cercetat si presedintele Uniunii Europene de Judo, Marius Vizer. Cetatenia austriaca il poate ajuta insa sa scape de ancheta din Romania, el cerand in justitie sa fie judecat in Austria.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite