PNA isi schimba numele si primeste inapoi dosarele marii coruptii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii suspectati ca au comis diferite infractiuni sau acte de coruptie vor putea fi cercetati din nou de Parchetul National Anticoruptie. Guvernul a emis ieri o ordonanta de urgenta prin

Parlamentarii suspectati ca au comis diferite infractiuni sau acte de coruptie vor putea fi cercetati din nou de Parchetul National Anticoruptie. Guvernul a emis ieri o ordonanta de urgenta prin care PNA se reorganizeaza in Departamentul National Anticoruptie (DNA) in cadrul Parchetului General. "Departamentul va prelua toate dosarele de coruptie, indiferent de calitatea persoanei care le-a savarsit, inclusiv cele ale parlamentarilor. Nu era corect sa avem doua institutii care sa se ocupe de acte de coruptie: Parchetul General - de parlamentari, si PNA - de restul", a spus ministrul justitiei, Monica Macovei. Demnitarul a recunoscut ca, o data cu intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, dosarele lui Nastase (terenul din str. Zambaccian), Dan Ioan Popescu (provenienta averii) si Puwak (deturnare de fonduri europene) vor trece iar la PNA-ul rebotezat.
Politistii si primarii scapa de PNA
DNA va fi organizat ca structura autonoma, cu com-petente privind cercetarea infractiunilor comise de parlamentari, membri ai guvernului, consilieri guvernamentali, prezidentiali de stat si judeteni, prefecti, subprefecti, vamesi, conducatori ai regiilor cu capital de stat, judecatori si membri ai Curtii de Conturi. Prin aceasta mutare, Macovei reuseste sa faca inutila decizia din 5 mai a Curtii Constitutionale, care prevedea ca infractiunile comise de senatori si deputati sa nu ajunga la PNA. Noua structura va cerceta si persoanele care au savarsit acte de coruptie, prejudiciind statul cu sume ce depasesc 200.000 de euro (comparativ cu 10.000 de euro in prezent). DNA va investiga si actele de coruptie in care valoarea mitei este mai mare de 10.000 de euro (comparativ cu 5.000 in prezent). Au fost scoase de sub atributiile departamentului in-fractiunile comise de politisti, primari si vicepri mari, notari si executori judecatoresti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite