PNA a intrat in cramele lui Ceausescu de la Samburesti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cramele de la Samburesti Olt, locul de unde Nicolae Ceausescu isi procura vinul, au fost cercetate amanuntit de procurorii Sectiei a II-a din PNA, care au constatat ca privatizarea acestora s-a facut

Cramele de la Samburesti Olt, locul de unde Nicolae Ceausescu isi procura vinul, au fost cercetate amanuntit de procurorii Sectiei a II-a din PNA, care au constatat ca privatizarea acestora s-a facut ilegal, ca si modul de concesionare a unui teren in suprafata de 1.045,38 ha apartinand SC Vitipomicola SA Samburesti Olt. Cercetarile s-au soldat cu trimiterea in judecata a nu mai putin de 11 inalti functionari. Anchetatorii au stabilit ca, in cursul anului 2000, in urma negocierilor purtate pentru privatizarea SC Vitipomicola SA Samburesti Olt, Agentia Domeniilor Statului a incheiat cu Asociatia Salariatilor Samburesti (ofertantul declarat castigator - n.r.) un contract de concesiune a unei suprafete de 1.045,38 ha din totalul de 1.103 ha teren agricol scos la concesionare, prin care s-a stabilit o valoare mai mica decat cea care a rezultat din negocierile desfasurate. Totodata, Agentia Domeniilor Statului a incheiat un contract de concesionare a unei suprafete de 57,98 ha, din totalul de 1.103 ha teren agricol aferent, cu SC Vinarte SRL Bucuresti, in aceleasi conditii de diminuare a ratei care a rezultat din negocieri, fara a exista o baza legala intrucat aceasta societate nu a participat la privatizarea SC Vitipomicola SA Samburesti Olt. Procurorii au probat abuzurile savarsite in gestionarea patrimoniului de catre directorul acestei societati, Gheorghe Ciuca, trimis in judecata pentru complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar si abuz in serviciu contra intereselor publice. De altfel, pe parcursul audierilor, doi martori au precizat ca, ulterior incheierii contractelor de vanzare-cumparare actiuni si concesionare teren agricol, Ciuca le-a solicitat sa contribuie cu aproximativ 1 miliard de lei la finantarea campaniei electorale a PNTCD, motivand ca in acest fel ar putea obtine, dupa alegeri, facilitati pentru SC Vitipomicola SA Samburesti Olt.
Ministerul Agriculturii incepe jocul
Ancheta a stabilit ca, in luna august 2000, Comitetul de Coodonare a Activitatii de Privatizare din cadrul Ministerului Agriculturii a aprobat propunerea de vanzare a intregului pachet de actiuni apartinand de acest minister la SC Vitipomicola SA Samburesti Olt (100%) prin negociere directa. MAA a intocmit dosarul de prezentare privind oferta de vanzare - actiuni, iar Agentia Domeniilor Statului a intocmit caietul de sarcini privind concesionarea terenului de 1.103 ha aflat in administrarea societatii. Totodata, Ministerul Agriculturii a aprobat numirea comisiei mixte de negociere alcatuite din Dan Jiga, presedinte, din partea MAA, Silvia Capitanu, membru, Georgeta Niculae, secretar (ambele, tot din partea Ministerului Agriculturii), Eremia Pop, membru din partea ADS, si Adriana Marcu, din partea FPS. Pentru participarea la negocierea directa organizata in vederea privatizarii cramelor, au fost depuse trei oferte, de catre Asociatia Salariatilor Samburesti, First Capital Found Corporation si Asociatia Agricola Alfa Pielesti. Ulterior, Asociatia Agricola Alfa Pielesti s-a retras "din cursa". Negocierile s-au desfasurat in perioada 19 septembrie - 4 octombrie 2000. In ultima zi, a fost declarata castigatoare Asociatia Salariatilor. Concomitent instrainarii de catre stat a pachetului reprezentand 100% din actiunile SC Vitipomicola Samburesti SA la un pret total de circa 1 milion dolari, Agentia Domeniilor Statului a incheiat contractul de concesionare cu Asociatia Salariatilor "Samburesti". Din analiza clauzelor contractului s-a retinut diminuarea redeventei de la 685 kg. grau/ha la 540 kg. grau/ha, contrar ofertei finale, ferme si definitive, in baza careia Asociatia Salariatilor castigase negocierea. In vederea finalizarii procesului de privatizare s-a incheiat contractul de vanzare-cumparare a celor 430.774 actiuni detinute de Ministerul Agriculturii la SC Vitipomicola SA Samburesti si, concomitent, contractul de concesionare a terenului agricol aflat in administrarea societatii.
Ferma Bolovanu, cadou pentru Vinarte Bucuresti
Numai ca operatiunile nu s-au desfasurat conform contractului, o parte din teren, respectiv 57,98 ha, facand obiectul altui contract de concesionare, incheiat ilegal de Agentia Domeniului Statului cu SC Vinarte SRL Bucuresti. Intentia societatii era, oricum, de concesionare numai a suprafetei pe care era situata ferma Bolovanu. Directorul SC Vinarte SRL Bucuresti, Danut Oniga, este acuzat de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar si de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice. In acest dosar a mai fost trimis in judecata si Niculae Havrilet, fost presedinte al Agentiei Domeniilor Statului - acuzat de comiterea a doua infractiuni de neglijenta in serviciu. Eremia Pop, ex-director Concesionare in cadrul Agentiei Domeniilor Statului si membru al Comisiei de negociere - sub aspectul savarsirii infractiunii de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in cadrul actiunii de privatizare, abuz in serviciu contra intereselor publice. Fostul director general din cadrul MAA, Dan Jiga, deja condamnat in alt dosar, va raspunde in fata magistratilor pentru neglijenta in serviciu, ca si Silvia Capitanu, ex-director general al Directiei de Integrare Europeana si Cooperare Internationala din MAA si membru al Comisiei de negociere. Directorul general ADS, Teodor Enache, directorul economic al aceleiasi institutii, Gabriel Rotaru, directorul Ion Valc si seful Serviciului Juridic, Gheorghe Grijac "si-au adus si ei aportul", prin neglijenta, la matrapazlacurile de la cramele Samburesti. Referitor la acest dosar foarte complex, seful Sectiei a II-a din PNA, procurorul Alexandru Chiciu, ne-a declarat ca "in timp ce unii trag sfori, noi ne vedem de treaba, iar in perioada urmatoare vom finaliza alte 10 dosare de mare coruptie".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite