Pogea: în următorii trei ani ponderea veniturilor în PIB trebuie să urce la 34-35%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pogea: în următorii trei ani ponderea veniturilor în PIB trebuie să urce la 34-35%
Pogea: în următorii trei ani ponderea veniturilor în PIB trebuie să urce la 34-35%

Ministrul intermiar al Finanţelor, Gheorge Pogea, a declarat astăzi că ponderea veniturilor în Produsul Intern Brut (PIB) trebuie să crească în următorii trei ani la 34-35%, de la 31-32%, în prezent, însă acest lucru nu necesită o creştere a TVA sau a cotei unice, ci întărirea controalelor şi lărgirea bazei de impozitare.

"Vom menţine TVA-ul şi cota unică la acelaşi nivel şi anul viitor, aşa fiind construit şi bugetul de stat pe 2010, pentru stabilitate şi pentru a menţine atractivitatea economiei româneşti. Ponderea veniturilor în PIB trebuie să crească în următorii trei ani la 34-35%, însă vom realiza acest lucru prin lărgirea bazei de impozitare, prin îmbunătăţirea colectării şi în urma întăririi controalelor şi a inspecţiilor fiscale", a precizat ministrul intermiar al Finanţelor, desemnat pentru un nou mandat în Cabinetul Croitoru, relatează NewsIn.

Gheorghe Pogea a adăugat că Ministerul Finanţelor îşi propune "să aducă veniturile nefiscale la nivelul celor din ţările europene, iar companiile (de stat, n.r.) vor trebui să realizeze cheltuieli doar în limita veniturilor, deoarece impozitul de 16% se aplică la profitul brut, adică asupra diferenţei dintre venituri şi cheltuieli".

Programul de guvernare al premierului desemnat Lucian Croitoru prevede menţinerea cotelor de impozitare a venitului şi profitului, precum şi taxa pe valoarea adăugată (TVA) la valorile existente – 16%, respectiv 19% – pe parcursul perioadei de guvernare, precum şi promovarea unei politici fiscale "transparente şi predictibile", pentru "îmbunătăţirea condiţiilor de funcţionare a mediului de afaceri".

"În acelaşi timp, guvernul, prin asumarea unei coordonări eficiente cu politica monetară, îşi afirmă angajamentul de adoptare de facto a monedei euro la 1 ianuarie 2015", se mai arată în document.

Potrivit datelor revizuite şi publicate de Eurostat în 22 octombrie, România a ocupat în 2008 penultimul loc în Uniunea Europeană, după Slovacia, în funcţie de ponderea veniturilor în PIB, raportând venituri de 32,8% din PIB.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite