Peste 10% din PIB se duce pe protecţie socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat ieri proiectul de buget pe 2007. În primul an al integrării, Produsul Intern Brut al României va fi de 107 miliarde de euro, creşterea economică, de 6,4%, iar inflaţia nu va

Guvernul a aprobat ieri proiectul de buget pe 2007. În primul an al integrării, Produsul Intern Brut al României va fi de 107 miliarde de euro, creşterea economică, de 6,4%, iar inflaţia nu va depăşi 4,5%. Bugetul a fost construit pe un curs de schimb de 3,53 lei/euro.
Deficitul bugetar este prognozat la 2,8% din PIB, respectând limita prevăzută de Tratatul de la Maastricht, care impune conduita bugetară pentru membrii Uniunii Europene. Ponderea veniturilor bugetare în PIB va depăşi 35,18%, un nivel similar cu cel al statelor din Uniunea Europeană. Nivelul prognozat al veniturilor este de 38,1 miliarde de euro. La anul vom putea cheltui mai mult cu 2,8 miliarde de euro mai mult ca în 2006. România va contribui la bugetul Uniunii Europene cu 1,1 miliarde de euro, dar va primi de la bugetul european dublul acestei sume.
Cheltuielile pentru asistenţă şi protecţie socială sunt programate să ajungă la 10,14% din PIB, în condiţiile în care contribuţiile pentru asigurări sociale se reduc cu două puncte procentuale. 6% din PIB va fi cheltuit pentru plata pensiilor. Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a anunţat o creştere reală a pensiilor de 12%, în două etape, astfel că pensia medie din sistemul public va ajunge anul viitor la 109 euro. Salariile vor creşte în termeni reali cu 12%. Principalii câştigători ai bugetului de anul viitor sunt educaţia, sănătatea, infrastructura şi agricultura. Ministerul Educaţiei a primit 5,6 miliarde de euro, reprezentând 5,5% din PIB, un procent apropiat de media statelor europene.
Învăţământul, dar şi cercetarea beneficiază de sume duble faţă de 2006. Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu aproape un miliard de euro. În 2007, cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor sunt prevăzute să ajungă la 198 de euro, de două ori mai mari decât în 2004. Ministerul Transporturilor gestionează 3 miliarde de euro, aproape 3% din PIB. Până în 2010, cu sumele alocate se începe construcţia a 500 km de autostradă, modernizarea a 3500 de drumuri şi construcţia a 500 km de variante de ocolire pentru marile oraşe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite