Statul a rămas cu doar 15% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul a rămas cu doar 15% din PIB
Statul a rămas cu doar 15% din PIB

Ponderea activelor administraţiei publice în PIB scade continuu, în timp ce datoria şi necesarul de finanţare sunt în creştere. Deţinerile tot mai reduse în capitalul agenţilor economici, dar şi devalorizarea patrimoniului public au determinat scăderea ponderii activelor statului în PIB.

CONTURILE FINANCIARE TRIMESTRIALE ALE ADMINISTRAŢIEI PUBLICE
TABELE CONTURI FINANCIARE BNR


Ultimul raport al Băncii Naţionale referitor la conturile financiare ale administraţiei publice arată că ponderea activelor statului în Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut în primul trimestru cu nouă puncte procentuale faţă de finele lunii martie 2008. Mai precis, scăderea este de la 23,7% în primul trimestru din 2008 la 14,7% în primul trimestru din 2009, ca urmare a scăderii cotaţiilor acţiunilor deţinute de stat.

„Această reducere s-a realizat, în principal, ca urmare a diminuării valorii de piaţă a participaţiilor statului la capitalul agenţilor economici, pe fondul scăderii cotaţiilor la bursă a acţiunilor“, notează autorii raportului. Alte cauze au fost „continuarea procesului de privatizare, precum şi diminuarea creanţelor bugetare“.

Pe de altă parte, la categoria alte active se constată o diminuare a depozitelor administraţiei, ca urmare a cheltuielilor pe care Guvernul a trebuit să le efectueze în primele trei luni ale acestui an. În primele trimestre din 2008 şi 2009, activele administraţiei publice au fost mai mici decât angajamentele acestui sector.

Necesarul net de finanţare (deficitul), calculat pe bază de drepturi constatate, a crescut cu un punct procentual, de la 0,5% la 1,5% din PIB, în intervalul analizat. În acelaşi timp, angajamentele de plată ale sectorului administraţie publică au înregistrat o creştere de la 14,9% din PIB la finele trimestrului I din 2008 la 21,2% în primul trimestru din 2009.Potrivit BNR, această creştere „s-a datorat majorării atât a datoriei publice cât şi a datoriilor comerciale“.

Astfel, „datoria publică a urcat de la 10,6% din PIB la finele trimestrului I de anul trecut la 16% din PIB în martie 2009. Datoriile comerciale ale sectorului şi-au majorat ponderea în PIB, în perioada menţionată, de la 4,3% la 5,2%. S-au efectuat emisiuni noi de titluri în lei - în special pe termen scurt  şi au fost atrase noi împrumuturi, ca urmare a nevoii de lichidităţi suplimentare“, se mai arată în raportul BNR. 

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite