Finanţiştii prevăd o scădere a PIB de 4%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Mondială şi-a revizuit în jos anticipările, iar evaluatorii de la Moody’s prevăd o agravare a contracţiei economiei. Estimările mai multor instituţii financiare, anunţate ieri, arată că mersul economiei româneşti va depinde în mare măsură de aplicarea planului convenit cu FMI.

Agenţia de evaluare Moody’s anunţă că ar putea revizui în urcare prognozele privind contracţia economică a României, de 4%, dar apreciază că un eventual eşec al acordului încheiat recent cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) este puţin probabil.

Şi Banca Mondială prognozează o contracţie economică de 4% în România, pentru 2009, urmată de o creştere de 0,5% a Produsului Intern Brut (PIB) în 2010, respectiv 2,5% în 2011, se arată într-un raport publicat ieri de instituţia financiară. În luna februarie, reprezentanţii Băncii Mondiale indicau o creştere economică de 0-2% în România în acest an.

Va creşte şi deficitul bugetar

Cele mai recente prognoze ale Moody’s arată o contracţie a PIB-ului de 4%, dar „aş spune că, cel mai probabil, cifra va fi în curând revizuită în urcare, contracţia va fi mai mare“,a declarat Kenneth Orchard, analist al Moody’s, citat de Mediafax. „În prezent, ne aşteptăm la un deficit bugetar de 5,1% din PIB, care de asemenea ar putea fi mai mare, şi la un deficit al contului curent de circa 5% din PIB“.

Orchard precizează că actualul rating se bazează pe continuarea cu succes a programului de stabilizare a economiei negociat cu FMI şi cu Comisia Europeană, dar „un eventual eşec al programului ar putea conduce la presiune pe reducerea calificativului“. În cazul în care România nu-şi va atinge obiectivele, „ne aşteptăm ca FMI şi UE să lucreze atent cu autorităţile române la un program de redresare“, conchide analistul.

Reamintim că Moody’s este singura mare agenţie de rating internaţională care mai acordă României calificativ cu recomandare de investiţii, după ce Fitch şi Standard & Poor’s au retrogradat România în toamna anului trecut la un nivel speculativ (junk).

Suprareglementarea sperie investitorii

O legislaţie foarte strictă nu va fi benefică economiei şi poate descuraja investitorii, în special pe cei interesaţi de afaceri de durată, a declarat secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Angel Gurria, citat de AFP.

„Înainte de criză, liberalizarea era ca o religie, însă în prezent ne îndreptăm rapid către o reglementare foarte strictă“, a afirmat Gurria. El a subliniat că niciuna dintre cele două variante nu este benefică economiei şi că tendinţa către implementarea unor legi mai restrictive „este naturală, având în vedere dezordinea creată de criză“. 

Contul curent se echilibrează

Potrivit Băncii Mondiale, deficitul de cont curent se va plasa, în acest an, la 8,4% din PIB, faţă de 12,4% din PIB anul trecut, urmând să se restrângă la 7,5% din PIB în 2010. Acest indicator ar urma să revină la 8,7% din PIB în 2011, se arată în raportul „Global Development Finance 2009“, publicat de BM la sfârşitul săptămânii trecute.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite