EXCLUSIV: Deficitul bugetar a urcat, în septembrie, la peste 5% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EXCLUSIV: Deficitul bugetar a urcat, în septembrie, la peste 5% din PIB
EXCLUSIV: Deficitul bugetar a urcat, în septembrie, la peste 5% din PIB

Estimările Finanţelor indică un deficit bugetar, după primele nouă luni ale anului, de 5,3% din Produsul Intern Brut (PIB). Ţinta pentru întreg anul 2009 este de 7,3% din PIB, iar specialiştii se aşteaptă să ne încadrăm în această ţintă.

Datele preliminare ale Ministerului de Finanţe arată că veniturile la bugetul general consolidat au scăzut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 3% faţă de perioada similară din 2008, în timp ce cheltuielile au urcat cu aproape 11%. Potrivit secretarului de stat în ministerul de resort, Gheorghe Gherghina, cifrele reprezintă estimări, fiindcă se aşteaptă execuţiile bugetare la nivelul autorităţilor locale.

Oficialul din Finanţe estimează că veniturile au însumat, în luna septembrie, 116,3 miliarde de lei, reprezentând 23,4% din PIB. În septembrie 2008, statul încasa venituri de 119,9 miliarde de lei, la o pondere de 23,8% din PIB. Pe de altă parte, cheltuielile la bugetul general consolidat s-au ridicat la 141 de miliarde de lei, având o pondere de 28,4% din PIB. La nivelul lunii septembrie 2008, cheltuielile însumau 127,1 miliarde de lei, la 25,2% din PIB. 

Raportat la luna august, veniturile au urcat uşor, mai ales ca urmare a încasărilor din accize şi din impozitul pe venit. Totodată, impozitul pe profit a adus, în septembrie, încasări de 13 miliarde de lei, faţă de 8,3 miliarde de lei în luna anterioară.

În ultimele trei luni ale anului, bugetul general consolidat nu are voie să-şi sporească deficitul cu mai mult de 2% din PIB, pentru că şi-ar depăşi ţinta convenită cu FMI pentru acest an - 7,3% din PIB. Respectarea ţintei devine problematică dacă luăm în considerare obiceiul primăriilor de a cheltui masiv în ultimele luni din an. În plus, posibila creştere a costurilor de finanţare a deficitului bugetar în cazul unei acutizări a crizei politice ar îngreuna suplimentar efortul Executivului de a se încadra în ţinte.

Cu toate acestea, Gherghina este optimist. „Estimăm că în luna octombrie, încasările din impozitul pe profit vor fi de 15 miliarde de lei. Ar trebui să ne încadrăm, la sfârşitul anului, în ţinta de 7,3% din PIB”, a declarat Gheorghe Gherghina, pentru „Adevărul”.

Criza politică poate amâna aprobarea bugetului pe 2010

Ministerul de Finanţe a trimis proiectul de buget pe 2010 la Guvern, care ar urma să dezbată documentul, miercuri, într-o primă lectură. Dar Gherghina spune că soarta bugetului pe 2010 stă în mâinile politicului. „Noi am trimis proiectul, dar trebuie luate decizii politice şi e nevoie de consens la nivelul ordonatorilor de credite”, a spus secretarul de stat.
Marţi se dezbate moţiunea de cenzură la adresa Guvernului, care poate fi demis în cazul în care documentul va fi aprobat de majoritatea parlamentară.

Proiectul de buget pe 2010 trebuie aprobat de Parlament până la 31 decembrie 2009, aceasta fiind o condiţionalitate nouă în acordul cu FMI. În prima jumătate a anului, veniturile bugetare au scăzut cu 12% în termeni reali, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, mai ales ca urmare a reducerii încasărilor din TVA. Fapt ce a dus la o serie de declaraţii publice, inclusiv din partea şefului statului, ce anunţă o posibilă majorare a acestei taxe, de la nivelul actual de 19% până la un nivel între 21% şi 25%.

Până acum, reprezentanţii Guvernului, de la premierul Emil Boc până la ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, neagă o majorare a TVA şi precizează că proiectul de buget pe anul viitor nu este construit pe o creştere a acestei taxe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite