Deficitul bugetar la opt luni a urcat la 4,5% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deficitul bugetar la opt luni a urcat la 4,5% din PIB
Deficitul bugetar la opt luni a urcat la 4,5% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns, în luna august, la 4,5% din PIB, faţă de 3,3% din PIB cât înregistra în luna iulie, arată datele publicate de Ministerul Finanţelor Publice. Deficitul prognozat iniţial pe 2009 era de 4,6% din PIB. Acesta a fost ulterior revizuit la 7,3% din PIB. 

Veniturile bugetare au scăzut cu 6,6%, în timp ce cheltuielile au urcat cu 8,3%. Cel mai mult au scăzut veniturile din capital - 54,6%. Este vorba despre veniturile obţinute de stat din tranzacţii imobiliare - terenuri, case şi alte active - şi din tranzacţii cu bunuri mobiliare - obligaţiuni, părţi sociale şi alte hârtii de valoare.

Pe partea de cheltuieli, ca şi componentă individuală, cel mai mult au crescut cele cu dobânzile, cu aproape 54%.

Impozitul pe proprietate şi accizele salvează veniturile

Execuţia la opt luni arată că veniturile statului au sporit din impozitul pe  salarii şi pe venit - 5,5% - şi din alte impozite pe venit - 5,4%. Cel mai mult au crescut, însă, veniturile din accize, cu aproape 11%, şi cele din impozitele şi taxele aplicate pe proprietate, cu 6,6%. Veniturile din donaţii au urcat şi ele cu 11,8%.

Încasările din tranzacţiile mobiliare şi imobiliare făcute în contul statului au scăzut cel mai mult, cu 54,6%. Veniturile din taxele vamale s-au redus şi ele semnificativ, cu 33,4%, iar impozitul pe profit a adus pierderi mai mari cu 15,2% faţă de primele opt luni din 2008.

În august, veniturile bugetului de stat au totalizat 103 miliarde de lei, în scădere cu 6,6% faţă de august 2008.

Dobânzile la împrumuturile statului storc bugetul

Dacă veniturile au scăzut cu 6,6%, cheltuielile au sporit cu 8,3%. Cel mai mult au crescut cheltuielile cu dobânzile - 53,9%. Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut cu 24,6%, iar cele cu personalul au sporit cu 10,8%.

Singurele economii au fost făcute din transferuri între unităţi ale administraţiei publice - 56,1% - dar şi din investiţii - 6,1%. Statul a acordat cu 5,2% mai puţine subvenţii, dar a dat şi mai puţin pe bunuri şi servicii, aceste cheltuieli scăzând uşor, cu 0,9%.

Deficitul revizuit este peste cel anunţat, la 15 septembrie, de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, care declara că la sfârşitul lunii august vom avea un deficit de 4,4% din PIB.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite