Deficit bugetar la cinci luni de 2,34% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul de stat a înregistrat, în primele cinci luni din 2009, un deficit de 12,4 miliarde de lei, adică 2,34% din Produsul Intern Brut (PIB).

Cheltuielile totale la acest capitol au fost cu 56,7% mai mari decât veniturile totale aferente bugetului de stat, potrivit datelor anunţate ieri de Ministerul Finanţelor.

Tot deficitar a fost şi bugetul asigurărilor sociale de stat, unde încasările au fost cu 2,6 miliarde de lei mai mici decât cheltuielile. De asemenea, veniturile bugetului asigurărilor pentru şomaj s-au situat sub nivelul cheltuielilor, cu 316,3 milioane de lei.

În acelaşi interval, MFP a acordat ministerelor credite externe de 73,4 milioane de lei. Finanţele au mai estimat că trebuie să achite titluri de despăgubire către Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) de 106,3 milioane de lei.

În schimb, bugetele locale au înregistrat în perioada ianuarie-mai 2009 un excedent de 1,77 miliarde de lei, potrivit Finanţelor. Bugetul total al instituţiilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii a avut, în primele cinci luni, un excedent de 858,5 milioane de lei.

De asemenea, ministerul a estimat un excedent şi în ce priveşte Fondul Proprietatea, în valoare de 194,9 milioane de lei. Ministerul de Finanţe ia în calcul o valoare a PIB de 531,25 de miliarde de lei pentru acest an.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite