Datoriile firmelor de stat, 1,6% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Datoriile firmelor de stat, 1,6% din PIB
Datoriile firmelor de stat, 1,6% din PIB

FMI supraveghează, într-o primă etapă, zece companii publice, urmând ca la a doua evaluare să fixeze criterii de performanţă. Din cele zece întreprinderi monitorizate în 2009, opt cumulează datorii la bugetul statului de opt miliarde de lei, reprezentând 1,6% din Produsul Intern Brut (PIB).

În 2010, lista entităţilor publice verificate se va extinde la 30 de companii. Cuantumul datoriilor acumulate de acestea este greu de estimat, numele celorlalte 20 nefiind cunoscut încă. Primele zece, însă, acumulează datorii totale - către bugetul statului şi către alte companii - de 14 miliarde de euro. Este vorba despre Compania Naţională a Huilei (CNH), CFR SA, CFR Marfă, CFR Călători, CFR Electrificare, Termoelectrica, Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF), Compania Naţională de Autotrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), Metrorex şi Electrocentrale Bucureşti.

Primele opt datorează bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului de asigurări de sănătate şi celui de şomaj opt miliarde de lei, adică 1,6% din PIB. Cifra ar sălta semnificativ, dacă la aceste companii se adaugă celelate 20. Potrivit unei estimări a ING Bank, 1,6% va fi avansul PIB în 2010. Cea mai îndatorată companie este CNH, care a lăsat în bugetul statului, la 30 iunie 2009, un gol de 5,32 miliarde de lei (1,26 miliarde de euro).

Criterii de performanţă

Autorităţile române au primit sarcină de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) să urmărească evoluţia companiilor de stat şi să raporteze periodic datele. Finanţele creează o bază de date complexă, în care intră bugetele de venituri şi cheltuieli, bugetul de salarii sau acumularea de datorii. Potrivit secretarului de stat în Ministerul de Finanţe, Gheorghe Gherghina, la prima revizuire a Programului Economic convenit cu FMI s-au stabilit primele zece companii.

„Probabil că la următoarele discuţii se vor fixa ţinte indicative pentru performanţele acestor companii“, a spus Gherghina. Datoriile întreprinderilor de stat sunt unele istorice, guvernele succesive ale României eşuând în eficientizarea acestora. Cerinţele FMI vizează inclusiv programe de restructurare.

Finanţele spun că majorarea TVA este exclusă

Majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) şi a impozitului pe venit, în 2010, nu poate fi evitată de guvernanţi, care se străduiesc să aducă deficitul bugetar în ţintele convenite cu FMI, arată un raport publicat ieri de Economist Inteligence Unit (EIU). Cu toate acestea, reprezentanţii Finanţelor neagă o creştere a taxelor în 2010. „Deficitul bugetar pe 2010 a fost convenit cu FMI luând în calcul estimările de venituri şi cheltuieli.

Acesta a fost stabilit excluzând orice fel de majorare de taxe, fie că vorbim de TVA, fie că vorbim de impozitul pe venit”, a declarat secretarul de stat Gheorghe Gherghina. Guvernul şi-a propus un deficit bugetar, pentru anul viitor, de 5,9% din PIB, sub 6%, nivelul convenit la prima evaluare a FMI. Ţinta de deficit pentru 2009 a fost modificată de două ori. În ianuarie, Guvernul lua în calcul un deficit de 2% din PIB. Ulterior, în urma negocierilor cu FMI, nivelul a urcat la 4,6%. Ultima modificare s-a produs tot în urma discuţiilor cu FMI, care se aşteaptă acum la un deficit bugetar de 7,3% din PIB.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite