FMI: Datele despre evoluţia PIB au fost mai bune decât anticipam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia României „se mişcă în direcţia potrivită‟, datorită redresării cererii externe, dar şi în sens invers, din cauza incertitudinii interne în plan politic, crede Tonny Lybek reprezentantul FMI, citat de NewsIn.

Totuşi el a identificat şi unele probleme. „Există politici care trebuie implementate şi nu există încă un buget adoptat pentru anul viitor‟, a declarat reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria. Lybek mai spune că datele privind contracţia economică în trimestrul al treilea în România au fost mai bune decât anticipa Fondul. Însă, proiecţia de 7,5-8% pentru 2009 va fi deocamdată menţinută.

PIB-ul continuă să scadă

Produsul intern brut al României (PIB) a continuat să scadă şi în trimestrul al treilea, când a fost cu 0,7% mai mic faţă de trimestrul anterior, în timp ce faţă de perioada similară din 2008 declinul a fost de 7,1%, potrivit INS. În primele nouă luni din 2009, scăderea PIB a fost de 7,4%, mai mică decât cea înregistrată la şase luni, de 7,6%.

Pe şase noiembrie, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, declara că economia se află „la finalul căderii libere‟ din punctul de vedere al contracţiei produsului intern brut. „Cifrele pe trimestrul al treilea din 2009 ar putea arăta mai rău decât în trimestrul al doilea. Ultimul trimestru al acestui an va fi tot negativ, dar probabil va arăta mai bine, se va situa în apropierea nivelului minim. Cred că în primele trei luni din 2010 putem vedea o aplatizare, astfel încât trimestrul al doilea şi al treilea să fie pozitive‟, a spus Franks.

Datele Eurostat au arătat că Franţa, Germania, Italia şi zona euro per ansamblu au înregistrat creşteri trimestriale ale produsului intern brut (PIB) în perioada iulie-septembrie, cu toate că ritmul a fost sub aşteptările pieţei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite