PDL, premisele unui eşec

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PDL sunt trataţi de căpitanul Traian Băsescu ca nişte marinari care nu au frecat bine puntea Dacă nimeni nu a pierdut alegerile locale, cu siguranţă PDL nu le-a câştigat.

Liderii PDL sunt trataţi de căpitanul Traian Băsescu ca nişte marinari care nu au frecat bine puntea

Dacă nimeni nu a pierdut alegerile locale, cu siguranţă PDL nu le-a câştigat. Eşecul partidului prezidenţial constă nu într-un rezultat slab, ci în ratarea obiectivului trasat de la Cotroceni: obţinerea unei poziţii dominante care să-i asigure preşedintelui un guvern, o majoritate parlamentară şi, evident, un al doilea mandat ca şef de stat.

Or, PDL a pierdut în iunie startul pentru alegerile din noiembrie. Înfrângerea din Capitală a spulberat ideea că Bucureştiul este arondat Partidului Democrat-Liberal. Este adevărat, Vasile Blaga nu a avut practic ceea ce se cheamă campanie electorală. "Soluţii, nu discuţii" este un slogan stupid, lui Blaga nu i s-au oferit decât fraze banale. Marea lovitură, aceea de a-l face pe Oprescu părtaş la mineriade, s-a dovedit o prostie de zile mari, sesizată de altfel chiar de Traian Băsescu.

Convingerea că "Bucureştiul este de dreapta", întreţinută cu vehemenţă de corul cântăreţilor cotrocenişti, a îngropat şansele lui Blaga. Teama de comunism era principala motivaţie a bucureşteanului pentru a vota cu Blaga? De-aia l-au votat pe Oprescu, pentru că locuitorii Capitalei şi-l doresc pe Ion Iliescu prim-secretar al CC al PCR?

PDL nu a triumfat pentru că, în afară de Traian Băsescu, nu mai propune şi altceva. La rândul său, Traian Băsescu sufocă PDL prin autoritarismul său exercitat direct asupra partidului. Apariţia sa intempestivă la sediul din Modrogan şi muştruluiala aferentă au arătat încă o dată că PDL nu are în ochii şefului capacitatea de a judeca singur şi de a lua măsurile necesare în caz de eşec.

Liderii partidului n-au curajul să-i ceară lui Băsescu să-i trateze ca pe nişte parteneri, nu ca pe nişte marinari care nu au frecat bine puntea. În timp ce vechii democraţi înghit săpuneala de la Băsescu, liberalii nou-veniţi ridică glasul. Este o ocazie bună să câştige influenţă în partid şi să obţină favoruri de la Cotroceni. Conducerea exercitată de Băsescu a anulat dezbaterea şi competiţia din partid.

Cine e în graţiile şefului o duce bine, cine nu, nu. Evident că foştii liberali care au avut succes în alegeri ameninţă acum poziţia marilor perdanţi de la PD, Berceanu, Preda, Blaga. Partidul are nevoie să fie lăsat să-şi lămurească singur problemele, fără intervenţia preşedintelui. Va avea Traian Băsescu puterea să se abţină?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite