PD, aspiratorul primarilor-traseişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cei care îşi schimbă partidul îşi vor pierde mandatul obţinut la alegeri. Pe ultima sută de metri, zeci de edili şi consilieri din toată ţara s-au zbătut să se înscrie în rândurile

cei care îşi schimbă partidul îşi vor pierde mandatul obţinut la alegeri. Pe ultima sută de metri, zeci de edili şi consilieri din toată ţara s-au zbătut să se înscrie în rândurile uneia dintre formaţiunile de guvernământ. Principalul beneficiar al afluxului de aleşi locali este partidul condus de Emil Boc. La Iaşi, de exemplu, în 2004, PD a câştigat nouă posturi de primar. Acum, are 28. În schimb, PSD a mai rămas cu doar 31 din 67, câţi avea acum doi ani. La Vaslui, liberalii sunt cei care au dat lovitura şi au înregimentat 16 noi primari. În 2004, PNL câştigase în acest judeţ administrarea a doar trei localităţi. Partidul Democrat filiala Timiş înregistrează acum 34 de primari, 17 fiind nou-veniţi, din care 14 de la PSD.
"Majoritatea primarilor au venit împreună cu consilierii locali, aşa că acum avem cu 74 de consilieri locali în plus faţă de alegerile de acum doi ani", a declarat Dorel Borza, preşedintele PD Timiş. Filiala PSD Timiş a fost însă aproape înjumătăţită de traseismul politic. La alegerile locale din 2004, PSD a câştigat un număr de 51 de fotolii de primar în Timiş. Dintre aceştia vor mai rămâne în PSD doar 29. PNL Timiş are acum 21 de primari, trei dintre ei fiind veniţi în ultimii doi ani de la PSD. Pesediştii clujeni au pierdut, de la ultimele alegeri locale, 11 primari, şapte în favoarea PD, trei - a PNL, unul devenind independent. Pediştii din Cluj şi-au îngroşat rândurile cu 10 edili-şefi, la Braşov au recrutat 11. La Alba, social-democraţii au pierdut şapte primari, la Buzău, primarul oraşului Râmnicu-Sărat, aflat la al patrulea mandat din partea PSD, a trecut acum la PD, iar la Caraş-Severin, democraţii au aprobat înscrierea a 14 primari, viceprimari şi consilieri comunali, proveniţi de la PSD şi PC. În judeţul Constanţa, primarii din Mangalia, Valu lui Traian, Costineşti, Raşova, Lipniţa şi 23 August au demisionat din PSD pentru a se înscrie în PD. PSD a înregistrat cea mai spectaculoasă pierdere în Prahova, unde, din 52 de primari, a mai rămas cu 19. Cei 33 de dezertori au plecat la PC şi PD. Ieri, vicepreşedintele PD, Ioan Oltean, susţinea că nu ştie câţi traseişti au venit la partidul său. El făcea o estimare extrem de modestă, arătând că, în ultimii doi ani, au fost racolaţi doar vreo sută de edili-şefi. Cristian Diaconescu, purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, a apreciat că valul de plecări a aleşilor locali ai PSD este rezultatul unei politici de încurajare a traseismului politic după alegerile din 2000. El a susţinut că majoritatea aleşilor locali care au plecat acum sunt membri PSD din 2001 când au venit de la alte partide.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite