PC propune impozit de 60 la sută pe averile "inexplicabile"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conservatorii au organizat, joi, o dezbatere pe tema proiectului de lege privind confiscarea averilor dobândite în mod ilicit, la care au invitat reprezentanţi ai societăţii civile, ai

Conservatorii au organizat, joi, o dezbatere pe tema proiectului de lege privind confiscarea averilor dobândite în mod ilicit, la care au invitat reprezentanţi ai societăţii civile, ai Administraţiei Prezidenţiale, ziarişti, diplomaţi şi chiar pe ministrul justiţiei, Monica Macovei.
Liderul PC, Dan Voiculescu, şi-a exprimat nemulţumirea din cauza faptului că şeful statului nu a delegat pe nimeni să participe la eveniment şi s-a arătat nedumerit de absenţa preşedintelui APD, Cristian Pârvulescu, care confirmase că va veni. Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Sergiu Andon, a arătat că PC pregăteşte o variantă substanţial îmbunătăţită a proiectului, care ar putea fi depusă la parlament săptămâna viitoare. Andon a spus că se are în vedere, printre altele, acordarea unei perioade de "graţie fiscală" celor care recunosc, de bunăvoie, "caracterul inexplicabil" al propriilor averi. Această măsură va presupune aplicarea unui impozit de 60 la sută pe bunurile a căror provenienţă nu poate fi justificată. După expirarea perioadei de graţie de un an, se va proceda la confiscarea averilor celor care nu le pot justifica şi care nu au recunoscut acest lucru din proprie iniţiativă. Conservatorii au insistat pe ideea că "ceea ce s-a furat de la stat trebuie să se întoarcă la stat", enumerând falimentele deghizate, favoritismele, abuzurile de drept şi obţinerea de profituri uriaşe pe seama domeniului public.
În privinţa obiecţiilor formulate de către Ministerul Justiţiei asupra proiectului de lege al PC - care a primit, de altfel, şi aviz negativ - s-a reţinut că documentul, în forma iniţială, "lărgeşte nepermis de mult sfera de verificare a averilor", la toţi cetăţenii români, incluzându-i chiar şi pe străinii care au obţinut venituri în ţara noastră. "Acest lucru s-ar putea interpreta ca o imixtiune în viaţa oricărui cetăţean. Modul în care el câştigă poate fi cenzurat doar de Fisc", a explicat secretarul de stat în MJ, Katalin Kibedi. Ea a subliniat că prevederile constituţionale consacră prezumţia dobândirii licite a averii, confiscarea specială intervenind numai în cazul descoperirii unor fapte contravenţionale sau penale care au determinat acumularea bunurilor. În plus, reprezentanţii MJ au invocat retroactivitatea dispoziţiilor proiectului, în sensul că "nu poţi pretinde unei persoane să deţină documente justificative pentru diferite bunuri mai mult de trei ani", legea conservatorilor făcând referire la averile dobândite după 1989. Preşedintele PC, Dan Voiculescu, a propus MJ o întâlnire de lucru, ce ar urma să aibă loc peste două săptămâni, prilej cu care să se armonizeze punctele de vedere ale celor două părţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite