Ovule contra plata: scandal de proportii in Coreea de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un savant celebru recunoaste ca se face vinovat de "lucruri oribile"

Un scandal de proportii, cu serioase implicatii etice, a zguduit opinia publica din Coreea de Sud. Savantul de reputatie mondiala Hwang Woo-suk, somitate in domeniul clonarii terapeutice, venerat de concetatenii sai ca un adevarat erou al stiintei, s-a vazut nevoit sa-si inainteze demisia din toate functiile de raspundere pe care le indeplinea, recunoscand ca in cercetarile intreprinse au fost folosite ovulele unor colaboratoare, dupa ce, in trecut, pentru obtinerea de asemenea ovule, donatoarele au fost recompensate financiar, eventual stimulent al unui reprobabil trafic cu material genetic.
"Sunt profund mahnit ca trebuie sa marturisesc lucruri atat de rusinoase si oribile", a declarat Hwang. "Ar trebui sa ma aflu aici, in fata dv., pentru a anunta succesele cercetarilor noastre si, in schimb, ma gasesc in situatia regretabila de a-mi cere scuze", a mai spus el. Savantul a comunicat hotararea sa de a se retrage din functia de presedinte al Centrului Mondial de Celule Primordiale, cu sediul la Seul, prima banca mondiala de asemenea celule care ar putea revolutiona medicina, deschizand calea vindecarii unor afectiuni pana astazi incurabile, cum ar fi maladia lui Alzheimer ori cea a lui Parkinson, diabetul, artrita etc. Omul de stiinta sud-coreean a devenit celebru in intreaga lume anul trecut, cand a obtinut in premiera mondiala celule primordiale "personalizate". Celulele primordiale, care mai sunt numite si "stem" (in engleza) sau "susa" (dupa termenul in franceza), fiind, de asemenea, cunoscute si sub denumirea de celule primare sau pluripotente, sunt acele celule ale organismului aflate intr-un stadiu incipient de dezvoltare, care au posibilitatea de a se diferentia in felurite alte tipuri de celule - nervoase, musculare, osoase, sanguine s.a.m.d. Teoretic, aceasta proprietate poate fi utilizata pentru inlocuirea celulelor bolnave ale unui pacient cu celule sanatoase.
Clonarea terapeutica poate revolutiona stiinta
Cum a procedat echipa lui Hwang? De la celulele nereproducatoare ale unor pacienti voluntari, inclusiv suferinzi de diabet juvenil ori paralizati ca urmare a deteriorarii maduvei osoase, a fost prelevat material genetic si transferat intr-un ovul (provenit de la persoane perfect sanatoase) al carui nucleu a fost in prealabil inlaturat. In urma transferului de material genetic, ovulele s-au dezvoltat pana la stadiul de blastocita (faza precoce a dezvoltarii embrionare), din masa careia au fost izolate celulele primordiale. Dezvoltate intr-o cultura de laborator, acestea s-au dovedit perfect compatibile cu celulele pacientilor voluntari, creandu-se astfel posibilitatea inlocuirii celulelor bolnave ale acestora cu celule sanatoase, fara fenomenul respingerii. La vremea respectiva, rezultatul cercetarilor echipei sud-coreene a fost salutat ca "un pas gigantic inainte al stiintei", "un urias progres in domeniul clonarii", fiind vorba, fireste, de clonarea terapeutica, care are ca scop refacerea unor tesuturi bolnave, si nu de clonarea reproductiva, adica crearea unor "dubluri" ale fiintelor umane, strict interzisa. Desigur, tehnica se afla abia la inceput. Mai sunt necesare cercetari intense pentru a se trece la aplicarea ei in practica. In plus, femeile dispuse sa-si doneze ovulele sunt foarte putine. Poate asa se explica recompensarea financiara a unor donatoare, in schimb, ovulele colaboratoarelor lui Hwang fiind donate pe baza voluntara, dupa cat se pare. Oricum, scandalul a izbucnit si, de pe acum, unele institute de cercetari din America au anuntat ca intrerup orice colaborare cu Hwang, care intentioneaza totusi sa-si continue cercetarile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite