Ovidenia - 21 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ovidenia sau Ovodenia este numită în popor intrarea în Biserică a Maicii Domnului, prăznuită azi, 21 noiembrie. Este ziua în care Ioachim şi Ana au dus-o la Templu pe fiica lor, Maria, în

Ovidenia sau Ovodenia este numită în popor intrarea în Biserică a Maicii Domnului, prăznuită azi, 21 noiembrie. Este ziua în care Ioachim şi Ana au dus-o la Templu pe fiica lor, Maria, în vârstă de 3 ani, şi au încredinţat-o preotului Zaharia. Aici a rămas Preacurata Fecioară timp de 12 ani. După ce a părăsit Casa Domnului, Maria a fost logodită cu ruda sa, Iosif. Numele ei are mai multe semnificaţii şi sinonime: Mare Amară, o referire la viaţa plină de încercări şi amărăciuni a Fecioarei (naşterea într-un staul, în frigul iernii, fuga cu pruncul din Egipt, durerea de a-şi vedea Fiul batjocorit şi răstignit pe cruce); Steaua Mării, deoarece este considerată o stea luminoasă pe cerul vieţii; Preacurată, Sfântă, Împărăteasă, aşa cum o cinstesc creştinii în rugăciunile lor; Stăpâna noastră Născătoare de Dumnezeu, Pururea Fecioară Maria; Madona, Maica Vieţii, Maica Luminii. Sărbătoarea de azi îndeamnă femeile să iubească virtuţile creştine, să fie pline de smerenie, de blândeţe, de bunătate. În folclorul popular, se spune că azi se deschid cerurile, iar animalele vorbesc. Se fac praznice pentru cei care au murit de moarte năprasnică, scrie Irina Nicolau în Ghidul sărbătorilor româneşti. Uşile şi ferestrele sunt unse cu usturoi, nimeni nu munceşte şi se dau de pomană căni cu apă sau bragă, lumânări şi colăcei. Azi e şi prima dezlegare la peşte din Postul Crăciunului. Să ne bucurăm de ea!

Doradă la grătar
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 4 buc. doradă, păstrăv sau şalău (a 400 g), 4 crenguţe cimbru, 4 foi de dafin, 8 fire de pătrunjel verde, sare, piper, 150 ml ulei de măsline, zeama de la 1 lămâie, 100 g măsline negre fără sâmburi, 8 roşii, 1 ceapă
Preparare: Peştele se curăţă şi se spală bine şi pe dinăuntru, şi pe dinafară; se şterge cu un şervet de bucătărie. În burta lui se pun câte 1 crenguţă de cimbru, 1 foaie de dafin şi 2 fire de pătrunjel. Se sărează, piperează, se unge cu puţin ulei şi se frige pe grătarul încins, câte 7-8 minute, pe ambele părţi. Roşiile se spală, se curăţă de pieliţă. Ceapa se curăţă, se toacă mărunt şi se căleşte în puţin ulei încins. Se adaugă roşiile întregi, se sărează, piperează, se stropesc cu puţin ulei şi se lasă 10 minute la călit. Restul de (cca 100 ml) se amestecă cu zeama de lămâie. Se aşază pe fiecare farfurie câte un peşte, 2 roşii, se stropesc cu amestecul de ulei şi zeamă de lămâie şi se presară cu măsline tăiate rondele.

ştiaţi că ?
Miracolele din Lourdes, scrisă de Alfred Laple, este o culegere a tuturor miracolelor recunoscute - numai în secolul trecut, vizionarii au raportat peste 400 de apariţii ale Fecioarei, celebre fiind cele de la Lourdes şi Fatima.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite