Oul se asimilează cel mai bine preparat în apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că perioada Paştelui stă şi sub semnul oului, am încercat să aflăm mai multe detalii despre acest aliment. Ce valori nutritive au ouăle şi cum trebuie preparate pentru a beneficia la

Pentru că perioada Paştelui stă şi sub semnul oului, am încercat să aflăm mai multe detalii despre acest aliment. Ce valori nutritive au ouăle şi cum trebuie preparate pentru a beneficia la maximum de calităţile lor.

Compoziţia ouălor de găină este extrem de complexă. 100 de grame de ou crud conţin, în medie, 147 de calorii. În privinţa principiilor alimentare, în 100 de grame se găsesc 13 tipuri de proteine, 11 tipuri de grăsimi, (grăsimile - colesterolul, de fapt - se găsesc în special în gălbenuş, iar proteinele în albuş, o proteină aproape pură).

În plus, oul mai conţine grăsimi mononesaturate (circa 5 grame), polinesaturate (un gram), calciu (circa 57 de miligrame la 100 de grame de ou crud), fier (2 miligrame), Vitamina D (2 micrograme la 100 de grame de ou crud) şi Vitamina B 12 (3 micrograme). Calciul din ou este foarte uşor de absorbit de organism (este biodisponibil). De asemenea, oul este foarte util în ameliorarea fertilităţii masculine, protejarea vaselor sanguine şi prevenirea tulburărilor nervoase.

În ceea ce priveşte prepararea, cea mai proastă metodă este prăjirea ouălor. La peste 180 de grade, ouăle generează compuşi toxici, deoarece grăsimea se peroxidează. În plus, proteinele din ou se degradează şi nu mai pot fi asimilate de organism.

O altă modalitate de preparare care ar trebui evitată o reprezintă ouăle răscoapte, care sunt indigeste. "Oul conţine tot ceea ce este necesar pentru a da naştere unei fiinţe. Cu cât îl tratăm termic mai mult, cu atât el devine mai indigest, iar substanţele pe care le conţine sunt mai puţin biodisponibile (mai puţin asimilabile de organism).

Pentru a profita de bogăţia de substanţe nutritive, ouăle trebuie consumate - spune prof. Gheorghe Mencinicopschi - sub formă de ochiuri româneşti (în apa clocotită se sparge oul, care coagulează foarte repede)", recomandă directorul general al Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti (ICA). De asemenea, este esenţial ca ouăle să fie proaspete, pentru că sunt extrem de perisabile şi trebuie spălate înainte de preparare pentru a fi curăţate de microbi.

Combinat cu salată, e un bun afrodiziac

Prof. Mencinicopschi reaminteşte faptul că momentul din zi în care le mâncaţi este extrem de important pentru buna asimilare a compuşilor sănătoşi din compoziţia ouălor. Specialistul în chimie alimentară confirmă vechile proverbe care spun că "oul, dimineaţa este medicament, la prânz, aliment, iar seara, este otravă" sau "Oul de dimineaţă să-l mănânci singur, la prânz, cu prietenii şi seara să-l dai la duşmani". Pe de altă parte, foarte importante sunt şi combinaţiile alimentare, care au în componenţă şi ouă. Spre exemplu, combinaţiile ou - cârnaţi sau omletă cu caşcaval nu sunt recomandate de medici. În aceste combinaţii, densitatea calorică creşte foarte mult, oul devine un aliment hipercaloric şi greu de digerat, aşa că eu nu le recomand", spune dr. Mencinicopschi.

"În schimb, ouăle cleioase (ochiurile în apă), combinate cu o salată de ceapă crudă, cu ulei de măsline, fac minuni, mai ales pentru bărbaţi, deoarece oul este şi un bun afrodiziac", susţine specialistul. O reţetă de omletă mai puţin "grea" pentru organism este cea în care se pun doar un gălbenuş şi mai multe albuşuri. Ca o regulă generală, cele mai periculoase alimente, obezogene (care provoacă obezitate), sunt cele care conţin grăsimi plus zaharuri concentrate. Aşa sunt unele produse de patiserie, care au 40-45% grăsimi, zaharuri, ouă, brânză şi din această cauză au o densitate calorică foarte mare.

Ouăle de prepeliţă au efecte antialergice

În ceea ce priveşte ouăle de gâscă şi de raţă, dr. Mencinicopschi avertizează că acestea trebuie preparate în condiţii speciale. "Ele trebuie mâncate doar fierte tare, pentru că pot fi contaminate de multe ori cu Salmonella (o bacterie vehiculată în special de păsări şi care provoacă diaree, vărsături şi febră, în general după o zi de la contaminare).

În urma contaminării, pot apărea toxiinfecţii alimentare destul de urâte, avertizează specialistul. "Aceste ouă nu sunt periculoase în sine, dar trebuie consumate cât mai proaspete, din surse sigure", mai recomandă dr. Mencinicopschi. Despre un alt tip de ouă, cele de prepeliţă, specialistul susţine că s-au dovedit a fi foarte benefice organismului. Pe lângă faptul că ajută la echilibrarea colesterolului, ouăle de prepeliţă au şi efecte antialergice. Mai mult, sunt foarte bogate în oligominerale, macrominerale şi sunt mai nutritive decât cele de găină.

Cu cât tratăm termic mai mult un ou, cu atât el devine mai indigest, iar substanţele pe care le conţine sunt mai puţin biodisponibile
prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi,
director ICA

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite