"Oţetul celor patru hoţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre usturoi s-au scris zeci de tratate. Fie îi preaslăveau valoarea terapeutică, fie îi elogiau gustul înţepător şi aroma culinară, fie îi speculau puterile supranaturale. Grecii şi

Despre usturoi s-au scris zeci de tratate. Fie îi preaslăveau valoarea terapeutică, fie îi elogiau gustul înţepător şi aroma culinară, fie îi speculau puterile supranaturale. Grecii şi romanii îl considerau medicamentul universal. Egiptenii l-au ridicat la rangul de divinitate. Europa medievală se apăra de vampiri, şobolani sau strigoi atârnând în faţa porţii sau a casei funii de usturoi. Poetul latin Horaţiu îl descria ca pe un bun afrodiziac. Iar Hipocrate îl numea "alifia săracului", deoarece usturoiul înlocuia eficient şi avantajos anumite preparate farmaceutice scumpe. I se lăudau proprietăţile diuretice, laxative şi capacitatea de a preveni bronşitele şi guturaiul. Medicii îl prescriau şi ca vermifug sau antiseptic. Renumele său a devenit însă legendar în timpul unei epidemii de ciumă. La Marsilia, în 1726, într-un cartier răvăşit de ciumă, patru bandiţi de drumul mare se adăpostesc într-un depozit unde erau stivuite borcane cu usturoi macerat în oţet. După ce s-au îndopat zdravăn cu aceste conserve, cei patru nelegiuiţi îşi recapătă forţele şi încep să jefuiască victimele. Rămân singurii supravieţuitori, dar, în cele din urmă, sunt prinşi. Uimite de rezistenţa lor, autorităţile le promit eliberarea dacă dezvăluie prin ce miracol au reuşit să supravieţuiască epidemiei de ciumă. Bucuroşi, hoţii au făcut publică "reţeta secretă". A fost imediat testată, ca remediu preventiv, pe groparii folosiţi la degajarea cadavrelor. şi, pentru că s-a dovedit eficientă, a rămas în istorie ca "oţetul celor patru hoţi din Marsilia".
Vine iarna! Vin gripele şi guturaiul! Cea mai bună protecţie pare a fi o doză zdravănă de usturoi!

Crap cu usturoi, roşii şi mozzarella
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 1 kg crap, 1 căpăţână usturoi, 150 ml ulei, 100 ml vin alb, 1 linguriţă cimbru tocat mărunt, 150 g roşii, 150 g mozzarella, 200 g ceapă, 200 g morcovi, 200 g ardei gras, 200 ml supă de legume (instant), sare, piper, 150 g orez
Preparare: Crapul se curăţă, se spală, se taie în bucăţi, se sărează şi se pune într-o tavă, împreună cu 75 ml ulei, vinul, usturoiul pisat şi cimbrul. Se rumeneşte în cuptorul încins, la foc potrivit. Cu puţin timp înainte de a fi gata, se aşază pe fiecare bucată de peşte câte o felie de roşie, iar deasupra, una de mozzarella. Se mai lasă la cuptor până se gratinează brânza. Separat, se prepară un sos din ceapa tăiată peştişori, morcovul dat pe răzătoare şi ardeiul tăiat julien, care se călesc în restul de ulei. Se sting cu supa de legume, se sărează şi se piperează. Se dau câteva clocote şi se serveşte sosul împreună cu peştele şi garnitură de orez fiert.

ştiaţi că ?
Ciobanii români din zona Carpaţilor aveau obiceiul de a-şi freca mâinile cu usturoi înaintea primului muls al oilor, pentru a proteja turma de eventualele muşcături de şarpe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite