Otaku atacă Bucureştiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un oarecare a cumpărat de pe Internet ˝nimic˝ în valoare de 200 de euro. Un altul a strâns până în prezent peste 1.600 de pungi pentru rău de avion. O femeie colecţionează copilăria

Un oarecare a cumpărat de pe Internet ˝nimic˝ în valoare de 200 de euro. Un altul a strâns până în prezent peste 1.600 de pungi pentru rău de avion. O femeie colecţionează copilăria soţului ei. Cam ăsta este un otak.
Termenul e de origine japoneză şi defineşte un individ pasionat până la obsesie de un personaj manga, un obiect, o vedetă, sau de orice altceva la ce te-ai putea gândi. De cele mai multe ori, aceste pasiuni sunt construite în contextul media, al tehnologiei (mai ales al internetului şi al jocurilor pe calculator) şi al pasiunii japonezilor pentru banda desenată şi desenele animate naţionale: manga şi animeul. De ce Japonia? Pentru că, glumea William Gibbson, cel care a folosit pentru prima oară expresia cyberspace: sunt în stare să numească apa - ˝o băutură de după sport ( an aprs-sport drink)˝.
Otaku a fost, iniţial, o formulă japoneză de politeţe, folosită pentru a păstra rezervă şi a te distanţa social de cineva. Pornind de la acest înţeles, cuvântul a căpătat ulterior sensul de individ singuratic, neadaptat social, tipul tocilarului, care nu are prieteni şi îşi petrece toată ziua în faţa calculatorului, sau construind omuleţi din resturi de haine ale mamei lui. Aceşti oameni au toţi o capacitate specială de a-şi face un mod de viaţă din pasiunea pentru colecţii de orice fel, de exemplu: fierăstraie electrice, fragmente de cabluri recuperate din gunoi, suluri de hârtie igienică sau muzică rock. Ceea ce deosebeşte însă un fan al muzicii rock de un otak este faptul că acesta din urmă nu ascultă propriu-zis muzica, ci vrea să ştie totul despre ea: nume de producători, ingineri de sunet, studiouri de înregistrare absolut tot.La Bucureşti are loc, în zilele de 7 şi 8 octombrie, la Centrul Naţional al Dansului ( TNB, et.3-4 sala Rotundă), primul festival Otaku din România, început acum câteva zile la Braşov. Vor veni artişti şi fani ai acestei culturi care vor expune obiecte neobişnuite, dar haioase de la un scaun construit în totalitate din coli A4 care poate susţine 120 de kilograme până la roboţei şi obiecte-jucărie unicat. Piesele vestimentare, personajele manga, filmuleţele şi obiectele - de la roboţi până la jucării-concept - au o viaţă şi o poveste proprie, fiind născute din bucuria de a visa a creatorilor lor.
Este un prilej rar de a afla mai multe despre un fenomen care face furori în avangardista Japonie, dar care rareori se descoperă publicului larg.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite